Από τη χρήση στην κατάχρηση, θα μπορούσε να είναι ο τίτλος για τη διαδρομή που ακολούθησαν πολλοί χρήστες των dating apps, παρουσιάζοντας πλέον σημάδια εξουθένωσης. Και όμως, οι εφαρμογές γνωριμιών με τα εκατοντάδες προφίλ, τις τόσες διαφορετικές συνομιλίες και τα «ματσαρίσματα» (ταιριάσματα δηλαδή) που εντέλει δεν ευοδώθηκαν, μπορεί να οδηγήσουν σε δυσφορία, απογοήτευση και, εντέλει, burnout.

«Το dating δεν πρέπει να μοιάζει με δουλειά. Ωστόσο, μέσα σε όλα τα swipes και τα μηνύματα, το online dating μπορεί μερικές φορές να μοιάζει με εργασία μερικής απασχόλησης… και μάλιστα αγχωτική» σχολιάζει η Δρ Liesel Sharabi, Ph.D., Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στη Σχολή Ανθρώπινης Επικοινωνίας Hugh Downs και Διευθύντριας του Εργαστηρίου Σχέσεων και Τεχνολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Η Christina Maslach, κοινωνική ψυχολόγος και επίτιμη Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ, ορίζει το burnout ως την αντίδραση στο επίμονο διαπροσωπικό στρες. Μπορεί να λάβει τη μορφή συναισθηματικής εξάντλησης, αίσθησης ανεπάρκειας και αναποτελεσματικότητας και αποπροσωποποίησης από τους άλλους. Στην περίπτωση του διαδικτυακού dating, η Δρ Sharabi το burnout μπορεί να κάνει έχει συνέπεια αισθήματα κόπωσης και ανικανότητας να επιτύχουμε τους στόχους τους.

3 tips να το αντιμετωπίσετε

1. Αναζητήστε βοήθεια

Σύμφωνα με τη Δρ Maslach και τους συνεργάτες της, η στήριξη από το κοινωνικό περιβάλλον, η συζήτηση με τους φίλους και αγαπημένα πρόσωπα, μπορεί να αποτρέψει το burnout και αναπόφευκτα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα του online dating.

2. Κάνετε επιλογές με ενσυνειδητότητα

Οι άνθρωποι που νιώθουν καταβεβλημένοι από τις εφαρμογές γνωριμιών αισθάνονται και ότι δεν υπάρχει πρόοδος προς την επίτευξη του στόχου για γνωριμία. Πέρα από την εξουθένωση και πνευματική εξάντληση από το swiping -το να διαλέγουν δηλαδή με ποιους ταιριάζουν- στις εφαρμογές γνωριμιών, εμφανίζονται σταδιακά η αυτοϋποτίμηση και η ανησυχία ότι οι εφαρμογές γνωριμιών τους κάνουν πιθανώς κυνικούς και απόμακρους.

«Αν επιτρέψετε στον εαυτό σας να ψάχνει συνεχώς ανούσια, μπορεί να χάσετε ώρες χωρίς να καταφέρετε τίποτα. Αντ’ αυτού, ορίστε ένα χρονικό πλαίσιο κατά το οποίο μπορείτε να αφοσιωθείτε σε αυτό. Ένα καλό σημείο διακοπής είναι λίγο πριν αρχίσετε να κουράζεστε, έτσι ώστε να ολοκληρώνετε τη διαδικασία αναζήτησης νιώθοντας γεμάτοι ενέργεια και όχι εξαντλημένοι» συστήνει η Δρ Sharabi .

3. Μετρήστε τις επιτυχίες σας

Καθώς απογοητεύονται όλο και περισσότερο από την εμπειρία του online dating, τα άτομα αποστασιοποιούνται. Μέχρι να γίνει αυτό, θα έχουν σπαταλήσει χρόνο αλλά και χρήμα. Στις ΗΠΑ, λίγο πάνω από το ένα τρίτο των χρηστών πληρώνουν για τις υπηρεσίες online dating. Αφού συμβεί, το κόστος μετακυλίεται στις ανθρώπινες σχέσεις. Σύμφωνα με στοιχεία από το Κέντρο Ερευνών Pew που αναφέρει η καθηγήτρια, 1 στους 10 Αμερικανούς ενήλικες που βρίσκονται σε σχέση γνωρίστηκαν μέσω τέτοιων εφαρμογών. «Είτε τις αγαπάτε είτε όχι, τα dating apps είναι από τους κύριους τρόπους γνωριμίας για τα σημερινά ζευγάρια» αναφέρει.

Αντί όμως της απεγκατάστασής τους από το κινητό, η ίδια συμβουλεύει να μετρήσουμε τις επιτυχίες μας. «Κάθε ραντεβού, καλό ή κακό, σας διδάσκει κάτι για το τι θέλετε και τι δεν θέλετε από έναν σύντροφο. Τo dating χρειάζεται επίσης εξάσκηση, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε ραντεβού είναι μια ευκαιρία να ακονίσετε τις διαπροσωπικές σας δεξιότητες». Υιοθετώντας αυτό το σκεπτικό, καταλήγει, τα άτομα μπορούν να βλέπουν τη διαδικασία σαν ευκαιρία εξέλιξης και βελτίωσης αντί για «χάσιμο χρόνου».