Την περιοχή του ανδρικού εγκεφάλου που εμπλέκεται πιθανότατα στην ερωτική επιθυμία απομόνωσαν σε ποντίκια επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια. Όπως αναφέρει στη δημοσίευσή στο Cell ο Δρ Nirao Shah, καθηγητής ψυχιατρικής και νευροβιολογίας στη Σχολή, η χαρτογράφηση έδειξε τον ρόλο που διαδραματίζει η περιοχή στο σεξουαλικό ενδιαφέρον, τη λίμπιντο και συμπεριφορές περί το ζευγάρωμα και την ευχαρίστηση που συνδέονται άμεσα· η αναγνώριση του άλλου φύλου μετατρέπεται σε επιθυμία για ζευγάρωμα, ενώ το εγκεφαλικό κύκλωμα προσδίδει στην πράξη ευχαρίστηση ώστε να επιδιώκεται η επανάληψή της και έτσι να μπορεί να επιβιώσει το είδος.

Αν και το πείραμα πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, ο Δρ Shah σχολίασε ότι έχουν παρόμοιες εγκεφαλικές δομές με άλλα θηλαστικά και πιθανώς ακόμα με τον άνθρωπο.

Το πείραμα

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ενήλικα παρθένα αρσενικά ποντίκια, τα οποία δεν είχαν επίσης δει θηλυκό ποντίκι μετά τον απογαλακτισμό τους σε ηλικία περίπου 3 εβδομάδων, ώστε η εγκεφαλική τους λειτουργία και συμπεριφορά να ήταν ανεπηρέαστες από κοινωνικές επιρροές.

Χαρτογράφησαν τα εγκεφαλικά κύτταρα και τις συνάψεις μιας συγκεκριμένης περιοχή του εγκεφάλου, της προοπτικής περιοχής του υποθαλάμου (POA). Σε προηγούμενες εργασίες τους, οι ερευνητές είχαν διαπιστώσει ότι μπορούσαν να ενεργοποιήσουν και να απενεργοποιήσουν την αναγνώριση ενός άγνωστου θηλυκού ποντικιού από τα αρσενικά ελέγχοντας τους νευρώνες που επικοινωνούν με την προοπτική περιοχή από την αμυγδαλή, την έδρα των ανθρώπινων συναισθημάτων.

Τα εν λόγω σήματα προέρχονταν από ένα τμήμα της αμυγδαλής που ονομάζεται διάμεσος πυρήνας της τελικής ταινίας του οπτικού θαλάμου (BNST) και ο οποίος έχει μεγαλύτερο μέγεθος και αριθμό κυττάρων στους άνδρες συγκριτικά με τις γυναίκες και σχετίζεται με τη διαμόρφωση του φύλου.

Στην πρόσφατη μελέτη, η ομάδα επικεντρώθηκε σε ένα μικρό σύνολο γενετικά διακριτών νευρώνων του BNST που εκκρίνουν την ουσία P, ένα νευροπεπτίδιο που σχετίζεται με τον πόνο. Επιπλέον, εντόπισαν ένα ακόμα μικρό πλήθος νευρώνων στην περιοχή POA που έφεραν υποδοχείς για την ουσία P, πετυχαίνοντας έτσι την πρόσδεση με τους νευρώνες του BNST. Οι νευρώνες της περιοχής POA αύξησαν τη δραστηριότητά τους μετά τη διέγερση από τους νευρώνες BNST που εκκρίνουν την ουσία P και, μέσα σε 10 με 15 λεπτά, τα αρσενικά ποντίκια θα πραγματοποιούσαν τα βήματα του ζευγαρώματος, από την αρχή της πράξης έως την εκσπερμάτωση. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ουσία P ευαισθητοποιεί τους νευρώνες της περιοχής POA και έτσι γίνονται όλο και πιο ενεργοί.

Η απευθείας έγχυση του πεπτιδίου στην περιοχή POA επιτάχυνε τις συμπεριφορές ζευγαρώματος και, μάλιστα, σε τέτοιο βαθμό που τα αρσενικά ποντίκια προσπάθησαν να συνευρεθούν ακόμα και με αντικείμενα. Η διέγερση της POA μείωσε επίσης το χρονικό διάστημα που χρειάζονταν τα πειραματόζωα για να επανέλθει η πλήρης σεξουαλική ορμή μετά την εκσπερμάτιση και μάλιστα άμεσα -λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο-, όταν υπό κανονικές συνθήκες χρειάζονταν πέντε ημέρες για εκκινήσουν τη διαδικασία ζευγαρώματος.

Στον αντίποδα, όταν η ερευνητική ομάδα μπλόκαρε την περιοχή POA, χάθηκε εντελώς η επιθυμία για ζευγάρωμα, ανεξαρτήτως αν υπήρχε στο περιβάλλον του αρσενικού κάποιο πρόθυμο θηλυκό ή άφθονο φαγητό. «Απλώς δεν ζευγαρώνουν» ανέφερε ο Δρ Shah εξηγώντας πως δεν εκδήλωσαν άλλες συμπεριφορές όπως επιθετικότητα.

Επιπροσθέτως, οι νευρώνες με υποδοχείς για την ουσία P στην περιοχή του ιππόκαμπου POA συνδέονται με δύο εγκεφαλικά κέντρα, γνωστά για τον σημαντικό του ρόλο στην εκούσια κίνηση και την εμπειρία ή την αδημονία της ευχαρίστησης.

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο για θεραπείες σε άτομα με προβλήματα λίμπιντο, αυξημένης ή μειωμένης.

Διαβάστε επίσης

Ερωτική επιθυμία: Πότε χάνεται και πώς θα ανέβει

Λίμπιντο: Το μπαχαρικό – σύμμαχος που την ανεβάζει στα ύψη