Η περίοδος των γιορτών, ακόμα και στο τέλος της, είναι για πολλούς ανθρώπους συνώνυμο της μοναξιάς, με τον λαμπερό κόσμο των social media και τα post των φιλικών ζευγαριών στις φωτογραφίες με τα πλατιά χαμόγελα, να επιτείνει την κακή ψυχολογία όσων δεν έχουν βρει ακόμα το ταίρι τους.

Υπάρχουν εκείνοι που αντιμετωπίζουν τη σχέση με ένα ιδιαίτερο άτομο ως λύση για τη μοναξιά τους, η αναζήτησή του, όμως, οδηγεί πολλές φορές σε περισσότερη μοναξιά, η οποία μάλιστα μπορεί να συνοδεύεται από ενόχληση, εκνευρισμό και θλίψη. Το σημαντικό σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να θυμάστε ότι δεν είστε μόνοι σε αυτή τη μάχη.

Μια μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Bowling Green που δημοσιεύθηκε στο Journal of Marriage and Family έδειξε ότι υπάρχουν κάποιες διαφορές ανάμεσα στις γυναίκες που έχουν παντρευτεί, σε αυτές που βρίσκονται σε σχέση και σε όσες είναι μόνες, όσον αφορά στην ευχαρίστηση και την ικανοποίηση από τη ζωή τους. Τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, πάντως, ο γάμος φαίνεται πως δεν αποτελεί εγγύηση της ευτυχίας, της ικανοποίησης ή της απουσίας της μοναξιάς.

Από την άλλη πλευρά, οι διαφορετικές μορφές κοινωνικής επαφής είναι απαραίτητες για να κρατήσετε τη μοναξιά έξω από την πόρτα σας. Η Bella DePaulo, συγγραφέας του βιβλίου Alone, μιλά για το κοινωνικό στίγμα που φέρουν πολλοί άνθρωποι που είναι μόνοι. Όπως αναφέρει, οι έρευνες υποστηρίζουν ότι οι μη ερωτικές σχέσεις προσφέρουν την πιο σημαντική προστασία από τα προβλήματα που σχετίζονται με την απομόνωση και την αποξένωση, η οποία μπορεί να προκύψει ακόμα κι όταν κάποιος βρίσκεται σε μία μακροχρόνια ερωτική σχέση.

Η DePaulo κάνει αναφορά σε έρευνες που δείχνουν ότι παρατηρείται συχνά οι άνθρωποι που παντρεύονται να διατηρούν λιγότερη επαφή με την οικογένειά τους από όταν είναι μόνοι. Οι singles τείνουν να επικοινωνούν περισσότερο με τους γείτονες και τους φίλους τους από τους παντρεμένους, με τις σχέσεις αυτές, μας λέει η DePaulo, να αποτελούν ισχυρά εφόδια στη μάχη κατά της μοναξιάς.

Πράγματι, μια υγιής σχέση με την οικογένεια όχι μόνο θα σας κάνει να νιώθετε λιγότερο μόνοι, αλλά και θα ενισχύσει τις υγιείς σχέσεις με τους φίλους και τους πιθανούς ερωτικούς συντρόφους.

Πώς μπορείτε λοιπόν να μεταβάλετε την αναζήτηση του ερωτικού συντρόφου από μια διαδικασία που σας εκνευρίζει, σας θλίβει και σας κάνει να νιώθετε μόνοι σε κάτι καλό;

1. Κλείστε τα social media και επικοινωνήστε με τους ανθρώπους στον πραγματικό κόσμο. Μπορεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να σας προσφέρουν τη δυνατότητα να κρατάτε επαφή με όσους δε βλέπετε συχνά, όλους τους υπόλοιπους όμως δείτε τους από κοντά.
2. Πάρτε τηλέφωνο ένα φίλο. Δεν το ίδιο με την άμεση επαφή, ακόμα και η φωνητική επικοινωνία όμως αρκεί για να σπάσει τη μοναξιά που συνοδεύει τα email, τα μηνύματα και το chatting.
3. Πάρτε τηλέφωνο ένα μέλος της οικογένειας. Ρωτήστε τι κάνει και τι συμβαίνει στη ζωή του, πείτε μερικές λεπτομέρειες για τη δική σας καθημερινότητα, αντιμετωπίστε τον σαν ένα φίλο κι όχι σαν τον πατέρα, τον αδερφό ή τη γιαγιά. Αν καταφέρετε να ξεφύγετε από τα στερεότυπα θα μπορέσετε να χτίσετε νέες και ουσιώδεις σχέσεις με τους σημαντικούς ανθρώπους της ζωής σας.
4. Οργανώστε τις συναντήσεις σας με φίλους και οικογένεια. Οι σχέσεις θέλουν δουλειά και προσπάθεια, γι’αυτό βρείτε τον χρόνο που χρειάζεται να αφιερώσετε για να βρεθείτε με τους ανθρώπους σας και να κάνετε κάτι που ευχαριστεί και τις δύο πλευρές. Η προσπάθεια θα σας δικαιώσει, καθώς το αίσθημα της μοναξιάς θα ελαχιστοποιείται ακόμα και πριν τελικά βρεθείτε.
5. Κάντε κάτι που πραγματικά απολαμβάνετε. Όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν ότι το πρόβλημα της μοναξιάς ουσιαστικά δε σχετίζεται με την κατάσταση που βρίσκεται κάποιος, αλλά με τα συναισθήματα αποξένωσης, αμφισβήτησης του εαυτού, ακόμα και ντροπής. Όταν κάνετε κάτι που απολαμβάνετε μόνοι σας, είναι λιγότερο πιθανό να νιώσετε αυτά τα συναισθήματα.
6. Πηγαίνετε μια μεγάλη, ήσυχη βόλτα. Γράψτε στο ημερολόγιό σας, ακούστε μουσική ή δείτε μια αγαπημένη ταινία. Το να είστε μόνοι δε σημαίνει πως πρέπει να νιώθετε μοναχικοί και απομονωμένοι. Τοποθετήστε τις αγαπημένες σας δραστηριότητες σε ένα πιο κοινωνικό τοπίο και αμέσως θα νιώσετε καλύτερα!
7. Κάντε κάτι για κάποιον άλλο. Από τον εθελοντισμό σε μια οργάνωση, μέχρι μια εξυπηρέτηση σε ένα φιλικό ή συγγενικό πρόσωπο, μια καλή κίνηση για κάποιον άλλο θα σας κάνει να αισθανθείτε χρήσιμοι και σημαντικοί για κάποιον.
8. Όλα αυτά δε σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσετε να ψάχνετε για μια μακροχρόνια σχέση. Αφενός, όσο μικρότερο είναι το αίσθημα μοναξιάς που νιώθει κανείς, τόσο πιο εύκολο είναι να γνωρίσει νέους ανθρώπους και αφετέρου, αν καταφέρετε να συνδεθείτε με τους γύρω σας με τον διαφορετικό τρόπο που αναφέραμε πιο πάνω, μπορεί να οδηγηθεί σε νέες ενδιαφέρουσες γνωριμίες.

Με λίγα λόγια, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αφήσετε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γνωρίσετε κάποιον με τον οποίο μπορεί να προκύψει μια μακροχρόνια σχέση και παράλληλα να εστιάσετε την προσοχή σας στις σημαντικές μη ερωτικές σχέσεις που έχετε στη ζωή σας αυτή τη στιγμή.