Σημαντική πτώση της ερωτικής επιθυμίας στην Ελλάδα δείχνει πρόσφατη έρευνα που έκανε το Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Το στρες, το άγχος, η ανασφάλεια, είναι γνωστό πως σκοτώνουν την καλή διάθεση, άρα και την ερωτική. Μετά τα συνεχή «εμφράγματα» της κοινωνικής και ερωτικής ζωής λόγω πανδημίας, προέκυψε η εισβολή στην Ουκρανία και στη συνέχεια οι απειλές πολέμου και στη χώρα μας, σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών σε όλα τα βασικά αγαθά.

Τα παραπάνω ήρθαν να δώσουν το τελειωτικό χτύπημα στην ήδη ταλαιπωρημένη ψυχολογία των Ελλήνων και φυσικά και στην ερωτική τους ζωή, με τη σεξουαλική συχνότητα να βυθίζεται στις 1,3 επαφές την εβδομάδα και ένα μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων (36,7%) να δηλώνει ότι απείχε πλήρως από τη σεξουαλική δραστηριότητα τον τελευταίο μήνα (δείγμα 2.000 ατόμων, ηλικίας 18-64 ετών από ολόκληρη την Ελλάδα με ισόποση εκπροσώπηση των φύλων, Μάιος 2022).

«Είναι γεγονός ότι οι βιασμοί, η οικογενειακή βία, οι γυναικοκτονίες και οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν σημαντικά το τελευταίο διάστημα όπως επίσης και τα διαζύγια. Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο έρωτας δεν ανθίζει» εξηγεί ο Δρ Χρήστος Φλιάτουρας, Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος, Επιστημονικός Διευθυντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών.

«Με την άρση του lockdown, οι νέοι κυρίως αύξησαν τις ερωτικές τους επαφές με ‘παρενέργεια’ τη μετάδοση του ιού και την αύξηση των κρουσμάτων, των θανάτων και την ασφυξία των εντατικών. Οι διακυμάνσεις της νοσηρότητας έχουν σαν αποτέλεσμα την αστάθεια της ερωτικής ζωής. Ο Proust έλεγε πως ό,τι συμβαίνει στον έρωτα αντικατοπτρίζεται στην πραγματική ζωή, γιατί ο έρωτας είναι η ίδια η ζωή, η επικοινωνία και η επιβίωση του ανθρώπου» συμπληρώνει ο Δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου.

Αυτό αποτυπώνεται στα αποτελέσματα της έρευνας, σύμφωνα με την οποία ήρθαν τα πάνω κάτω στο σεξ, ανάλογα με την ένταση της πανδημίας: Το καλοκαίρι του 2020 η σεξουαλική συχνότητα άγγιξε τις 3 φορές την εβδομάδα, κυρίως στους νέους, που, ασφυκτιώντας στους αυστηρούς περιορισμούς, εκμεταλλεύτηκαν τη χαλάρωση των μέτρων για να αποδώσουν στον έρωτα την φυσική του θέση. Την συγκεκριμένη περίοδο το 53,7% των ερωτηθέντων απάντησε πως έκανε σεξ 3 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα.

Παρά το καλοκαιρινό αυτό ξέσπασμα και τα αισιόδοξα νέα της αποτελεσματικότητας των νέων εμβολίων, η ερωτική ζωή έδειξε να «κρυώνει» τον χειμώνα του 2020. Η ψυχική κόπωση από τα επαναλαμβανόμενα lockdown και τους περιορισμούς σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα που διασπείρονταν μέσω fake news γύρω από τα εμβόλια, έριξαν λίγο τη λίμπιντο των Ελλήνων το Νοέμβριο του 2020 και τον Ιανουάριο του 2021 διαμορφώνοντας τη συχνότητα των επαφών σε 1,6 και 1,5 την εβδομάδα αντίστοιχα. Παρόλα αυτά, τα ποιοτικά στοιχεία των ερευνών έδειχναν μια γενικότερη αισιοδοξία και εμπιστοσύνη ότι ο μαζικός εμβολιασμός θα βοηθήσει την ανθρωπότητα να ξεπεράσει επιτέλους τον επικίνδυνο νέο ιό, ο οποίος ήδη μετρούσε πάνω από ένα χρόνο μονοπωλίου του ενδιαφέροντος.

Η διστακτική αυτή αισιοδοξία έδειξε να εκφράζεται το καλοκαίρι του 2021, όπου οι ερωτικές επαφές άγγιξαν τις 2 εβδομαδιαία, χωρίς όμως να φτάσουν τα επίπεδα του καλοκαιριού του 2020. Σε αυτό έπαιξε ρόλο και η οικονομική δυσπραγία που είχε αρχίσει να επηρεάζει μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, καθώς η παρατεταμένη πανδημία είχε αρχίσει να κάνει ιδιαίτερα αισθητά τα αποτελέσματά της στον οικονομικό τομέα παγκοσμίως.

 

Η οικονομική αυτή κρίση μαζί με την πανδημία βέβαια έπληξαν ακόμα περισσότερο την διάθεση για ερωτική ζωή, όπως ήταν φυσικό. Η φτώχεια εξαπλώνεται ως νέα πανδημία, ενώ η οικονομική αβεβαιότητα ανεβάζει τους δείκτες του στρες στο κόκκινο.

«Τα αντικαταθλιπτικά και ηρεμιστικά ανεβάζουν τις πωλήσεις τους στα ύψη και τα άγχη θανάτου που ήδη είναι αρκετά, βάζουν καθημερινά διλήμματα επιβίωσης. Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε με τις ανακοινώσεις για εκλογές που είναι βέβαιο πως θα επιτείνουν την ένταση του μεγάλου θυμού που κυριαρχεί ήδη στα μυαλά των πολιτών» καταλήγει ο Δρ Κωνσταντινίδης.

Διαβάστε επίσης: 

Σεξουαλική επιθυμία: Γιατί μειώνεται και πώς μπορεί να ανανεωθεί

Τέσσερα βότανα που αφυπνίζουν την λίμπιντο