Το σημείο όπου εντοπίζεται η ανδρική σεξουαλική επιθυμία αποκαλύφθηκε σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφαλικού ιστού όπου δρα ένα βασικό γονίδιο που κωδικοποιεί το ένζυμο αρωματάση, αναφέρει μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια από το Πανεπιστήμιο Northwestern και δημοσιεύθηκε στο Endocrinology.

Η αρωματάση θεωρείται ότι ρυθμίζει τη σεξουαλική συμπεριφορά στους άνδρες και έτσι μπορεί να στοχευτεί με φάρμακα είτε για να αυξήσει  είτε για να ελέγξει την σεξουαλική επιθυμία. Η αρωματάση είναι αυτή που μετατρέπει την τεστοστερόνη σε οιστρογόνα στον εγκέφαλο, καθοδηγώντας την ανδρική σεξουαλική δραστηριότητα.

Μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει γνωστή η πλήρης λειτουργία του ενζύμου αυτού στον εγκέφαλο των ενηλίκων. «Αυτό είναι το πρώτο σημαντικό εύρημα που εξηγεί πώς η τεστοστερόνη ενεργοποιεί την σεξουαλική επιθυμία. Δείξαμε για πρώτη φορά ότι η μετατροπή της τεστοστερόνης σε οιστρογόνα στον εγκέφαλο είναι σημαντική για τη διατήρηση της πλήρους σεξουαλικής δραστηριότητας ή επιθυμίας στους άνδρες. Η αρωματάση είναι η ουσία που κινητοποιεί την όλη διαδικασία», εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας και διευθυντής του τμήματος γυναικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Northwestern, Δρ. Serdar Bulun.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, όταν οι επιστήμονες απενεργοποίησαν επιλεκτικά την αρωματάση από τον εγκέφαλο, η σεξουαλική δραστηριότητα των αρσενικών ποντικιών μειώθηκε κατά 50%, παρά τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα τους (σε σύγκριση με τα αρσενικά ποντίκια της ομάδας ελέγχου).

«Τα αρσενικά ποντίκια έχασαν κατά κάποιο τρόπο το ενδιαφέρον τους για το σεξ. Η αρωματάση είναι το ένζυμο-κλειδί για την παραγωγή οιστρογόνων. Τα οιστρογόνα έχουν λειτουργίες τόσο στα αρσενικά όσο και στα θηλυκά, με την τεστοστερόνη να πρέπει να μετατραπεί σε οιστρογόνα για να παρακινήσει τη σεξουαλική επιθυμία στους άνδρες», αναφέρει ο επίσης συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Hong Zhao.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, αν ένα φυσιολογικό αρσενικό ποντίκι βρεθεί με ένα θηλυκό θα το κυνηγήσει και θα προσπαθήσει να δημιουργήσει σεξουαλική επαφή. Αν, όμως, διώξουμε το γονίδιο της αρωματάσης από τον εγκέφαλο, η σεξουαλική δραστηριότητα μειώνεται σημαντικά και άρα υπάρχει λιγότερο συχνή σεξουαλική επαφή, καθώς τα αρσενικά ποντίκια δεν έχουν πια το ίδιο ενδιαφέρον.

Το εύρημα αυτό μπορεί να συνεισφέρει σε νέες θεραπείες για διαταραχές της σεξουαλικής επιθυμίας, τονίζουν οι ειδικοί.

Η χαμηλή σεξουαλική επιθυμία, κλινικά γνωστή ως διαταραχή υποενεργούς σεξουαλικής επιθυμίας, είναι μια κοινή πάθηση και μπορεί να αποτελεί παρενέργεια ευρέως χρησιμοποιούμενων φαρμακευτικών αγωγών, όπως η κατηγορία των αντικαταθλιπτικών SSRI. Μια θεραπεία για την ενίσχυση της αρωματάσης στους πάσχοντες από τη διαταραχή θα μπορούσε να αυξήσει την σεξουαλική επιθυμία.

Από την άλλη πλευρά, η καταναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά είναι μια ακόμα πάθηση που μπορεί να αντιμετωπιστεί από έναν υπάρχοντα συστηματικό αναστολέα αρωματάσης, πρόκειται, όμως, για θεραπεία με παρενέργειες όπως η οστεοπόρωση. Τώρα, λοιπόν, μπορούν να αναπτυχθούν νέα επιλεκτικά φάρμακα που θα καταστέλλουν μόνο την περιοχή του εγκεφάλου που υποκινεί το γονίδιο της αρωματάσης. Αυτά τα νέα επιλεκτικά φάρμακα δεν θα προκαλούν τις παρενέργειες των υφιστάμενων αναστολέων αρωματάσης.

Διαβάστε επίσης

Αυτά είναι τα συχνότερα προβλήματα σεξουαλικής λειτουργίας των ανδρών

Αυτές είναι οι τρεις κορυφαίες κινήσεις για το καλό του προστάτη

Άνδρες-Κορωνοϊός: Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης φέρνουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου