Ερευνητικά στοιχεία για τον οργασμό υπάρχουν, όμως είναι πενιχρά, καθώς αποτελεί ένα δύσκολο ερευνητικά κεφάλαιο. Ίσως θα συμφωνήσετε ότι οι εμπειρίες είναι διαφορετικές για το κάθε άτομο. Όλες όμως έχουν κοινό παρανομαστή την ικανοποίηση, παρόλο που φαίνεται πως για τις γυναίκες η επίτευξή του είναι πιο δύσκολη.

Παρά την πολύπλευρη και ιδιαίτερη φύση του γυναικείου οργασμού, η σεξουαλική κορύφωση προσφέρει σημαντικά οφέλη στην ποιότητα της ζωής τόσο των αντρών, όσο και των γυναικών. Ας τα δούμε!

Βελτιωτικό της διάθεσης

Κατά τη διάρκεια ενός οργασμού, πραγματοποιείται στα ενδότερα μια έκρηξη ορμονών που ρυθμίζουν τη διάθεση: ωκυτοκίνη, ντοπαμίνη και ενδορφίνες είναι μερικές από αυτές. Ως αποτέλεσμα, νιώθετε μεγαλύτερη χαρά και αισθάνεστε καλύτερα και με τον εαυτό σας. Ωστόσο, δεν είναι ερευνητικά σαφές πόσο καιρό διαρκεί αυτό το αποτέλεσμα.

Ενδυνάμωση της σχέσης

Εφόσον επιτυγχάνεται η ευχαρίστηση κατά τη διάρκεια του σεξ, φυσικό επόμενο είναι και η σχέση ανάμεσα στο ζευγάρι να πηγαίνει εξίσου καλά. Ισχύει όμως και το αντίθετο: μια κακή σεξουαλική ζωή μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα και στη φύση της σχέσης. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2016 διαπίστωσε ότι τα αποτελέσματα των οργασμών έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία προσωπικών δεσμών μεταξύ των συντρόφων.

Καλός ύπνος

Η ορμόνη της αγάπης, η ωκυτοκίνη, που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια ενός οργασμού, μπορεί να ηρεμήσει το νευρικό σύστημα, με αποτέλεσμα λιγότερο άγχος. Προκαλεί μάλιστα και αυξημένη παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου, που βοηθά στην ποιότητα του ύπνου.

Φυσικό αγχολυτικό

Με παρόμοιο τρόπο και με την βοήθεια της… χημείας, αφού το νευρικό σύστημα έχει ηρεμήσει, μειώνεται αποτελεσματικά και φυσικά το άγχος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό θα μπορούσε να οφείλεται και στην ορμόνη της χαλάρωσης, την ντοπαμίνη, που απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος, αφού φτάσετε στην κορύφωση. Πρόκειται για έναν σημαντικό νευροδιαβιβαστή που σχετίζεται με την ευχαρίστηση και την επιθυμία στην περιοχή του εγκεφάλου.

Φυσικό παυσίπονο

Η μαγεία της χημείας του σώματός μας κατά τη διάρκεια του οργασμού έχει σημαντικά οφέλη και στο αίσθημα του πόνου. Σύμφωνα με στοιχεία από τη Mayo Clinic, τα φυσικά παυσίπονα του σώματος, οι ενδορφίνες, απελευθερώνονται κατά το άγγιγμα και τη σεξουαλική πράξη. Αυτό σημαίνει ότι οι οργασμοί μπορεί να είναι σε θέση να προσφέρουν κάποια ανακούφιση, με περισσότερους από έναν τρόπους.

Καλύτερη ποιότητα δέρματος

Μπορείτε να θεωρήσετε έναν οργασμό ως φυσικό υποκατάστατο μιας θεραπείας ρετινόλης για το δέρμα σας, προσφέροντάς σας νεανική όψη και καλύτερη ποιότητα της επιδερμίδας! Η απελευθέρωση ωκυτοκίνης συμβάλλει επίσης στην κυτταρική ανάπτυξη, ενώ παράλληλα με την αυξημένη κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα,  το δέρμα γίνεται πιο ελαστικό και λιγότερο επιρρεπές σε ερεθισμούς και φλεγμονές, δίνοντάς σας μια πιο νεανική λάμψη.

 

Διαβάστε επίσης: 

Οργασμός: 5 λόγοι που οι γυναίκες προσποιούνται

Γυναικείος οργασμός: Να πού κρύβεται η λύση του μυστηρίου του