Όσο περισσότερο αισθάνεται μια γυναίκα ότι το «εγώ» του συντρόφου της είναι εύθραυστο, τόσο πιο πιθανό είναι να… αγκαλιάσει τα συναισθήματα αυτά, με αποτέλεσμα τη μικρότερη ικανοποίησή της κατά τη σεξουαλική επαφή. Οι ανασφάλειες των αντρών, εν ολίγοις δηλαδή, μπορούν να οδηγήσουν στη μη σεξουαλική ικανοποίηση των γυναικών και την επιλογή της προσποίησης οργασμού.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν τρεις νεότερες μελέτες που δημοσιεύτηκαν στοSocial Psychological and Personality Science, η καθεμιά από τις οποίες εξέτασε διαφορετικά στοιχεία.

Στην πρώτη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν ανώνυμα 157 γυναίκες έχοντας ως εργαλείο τα κοινωνικά δίκτυα και διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με μεγαλύτερα εισοδήματα από αυτά των συντρόφων τους είχαν διπλάσιες πιθανότητες να προσποιηθούν έναν οργασμό σε σύγκριση με εκείνες με χαμηλότερα εισοδήματα.

Στη δεύτερη μελέτη, 283 γυναίκες κλήθηκαν να απαντήσουν και εάν ένιωθαν ότι ο σύντροφός τους είχε περισσότερο «πληγωμένο» αντρισμό, μπορούσε να αποτελέσει έναν προβλεπτικό παράγοντα για τη μειωμένη σεξουαλική ικανοποίηση, περισσότερο άγχος και λιγότερη ειλικρίνεια μεταξύ του ζευγαριού.

Τέλος, στην τρίτη μελέτη, οι ερευνητές ζήτησαν από 196 γυναίκες να φανταστούν έναν ανασφαλή σύντροφο. Ποια ήταν η αντίδρασή τους; Ήταν λιγότερο πρόθυμες να συζητήσουν ανοιχτά τα προβλήματα στο σεξ λόγω του άγχους για το στρες που θα προκαλούσαν στο σύντροφό τους.

Ωστόσο, για τα κενά στην επικοινωνία δεν ευθύνεται ούτε ο άντρας ούτε η γυναίκα σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης Jessica Jordan, διδακτορική φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα. Ένας λόγος, από τη μία, όπως εξηγεί, είναι η σύγχρονη δυτική κουλτούρα, που θεωρεί τη σεξουαλικότητα ως μέρος της αρρενωπότητας. Έτσι, τα θετικά σχόλια από μια γυναίκα κάνουν έναν άντρα να νιώθει πιο αρρενωπός.

Το κόστος όμως για τις γυναίκες από αυτή την… εξύψωση των αντρών είναι η έκπτωση στην ικανοποίησή τους. Μέχρι όμως να αλλάξουμε την αντίληψη της κοινωνίας σχετικά με τη γυναικεία σεξουαλικότητα, η ίδια δίνει και ορισμένες συμβουλές: «Τα ζευγάρια θα πρέπει να αρχίσουν να μιλούν για τις σεξουαλικές τους ανάγκες και ακόμα καλύτερα μια τέτοια επικοινωνία να γίνει από τις απαρχές της σχέσης» σημειώνει.

Τα ζητήματα επικοινωνίας θα μπορούσαν να μεταφερθούν και στη φύση της σχέσης, ενώ σε συνάρτηση με το άγχος των αντρών για τη σεξουαλικότητά τους, στο τέλος βλάπτουν και τους δύο. Επομένως οι γυναίκες δε θα πρέπει να διστάζουν να συζητούν πιο ανοιχτά ζητήματα σεξουαλικής φύσης, έτσι ώστε τελικά η απόλαυση να μην είναι μονόπλευρη. Μάλιστα, είναι σημαντικό για τις γυναίκες να συνειδητοποιήσουν ότι οι περισσότεροι άντρες που τις αγαπούν πραγματικά, θα ήθελαν να εκπληρώσουν τις ανάγκες τους.

Διαβάστε επίσης: 

Οργασμός: 5 λόγοι που οι γυναίκες προσποιούνται

Γυναικείος οργασμός: Να πού κρύβεται η λύση του μυστηρίου του