Κάποιοι σεξουαλικοί θεραπευτές υποστηρίζουν ότι τα μυαλά των ανδρών και των γυναικών σε ότι αφορά το σεξ είναι ότι είναι τόσο διαφορετικά όσο η νύχτα και η μέρα. Κάποιοι άλλοι, ότι στη σύγχρονη εποχή έχουν αλλάξει πολλά. Ας βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά βάσει των διαθέσιμων στοιχείων και ερευνών.

• Οι άντρες -είτε στρέιτ είτε γκέι- τείνουν να ερεθίζονται από την εικόνα ενός ωραίου σώματος, αυτόματα. Ενώ, η ερωτική επιθυμία των γυναικών τείνει να είναι περισσότερο εξαρτώμενη από το περιβάλλον και την ατμόσφαιρα. Τα λόγια, η μουσική, τα αγγίγματα δημιουργούν έλξη στις γυναίκες, ενώ στους άνδρες αρκεί να δουν καμπύλες ή λίγο σάρκα παραπάνω.

•  Οι ομοφυλόφιλοι άνδρες τείνουν να είναι εντάξει με ανοιχτές, πολυγαμικές σχέσεις. Οι περισσότερες ομοφυλόφιλες γυναίκες, όχι και τόσο. Αντιθέτως έχουν έφεση στη μονογαμία και αποζητούν τη σχέση.

•  Οι άνδρες αυνανίζονται περισσότερο από τις γυναίκες, επίσης.

• Παλαιότερα υπήρχε η αντίληψη ότι οι γυναίκες απατούν δυσκολότερα, και αρκετοί υποστηρίζουν ότι όντως αυτό συμβαίνει ακόμη. Επίσης αυτό δικαιολογείτο επειδή οι γυναίκες έπρεπε να ερωτευτούν πρώτα (ή να ενθουσιαστούν). Οι άντρες απατούν για το τίποτα -αρκεί να προκύψει ευκαιρία.

• Οι εμπειρίες ανδρών και γυναικών στις σχέσεις τείνουν να διαφέρουν επίσης. Οι ετεροφυλόφιλες γυναίκες τείνουν να παραπονούνται για αγνόηση ή παραμέληση από τους συντρόφους τους. Οι ετεροφυλόφιλοι άνδρες τείνουν να αισθάνονται κατηγορούμενοι.

•  Κάτι άλλο που έχει ενδιαφέρον να σκεφτούμε είναι ότι αρκετές  επιστημονικές μελέτες έχουν τεκμηριώσει στατιστικές διαφορές μεταξύ των εγκεφάλων γυναικών και ανδρών. Οι εγκέφαλοι των γυναικών τείνουν να είναι μικρότεροι και να έχουν περισσότερη γκρίζα ύλη (φαιά ουσία) και λιγότερη λευκή ύλη, αλλά και να έχουν μικρότερη αμυγδαλή αλλά μεγαλύτερο ιππόκαμπο, για να αναφέρουμε μερικά μόνο παραδείγματα. Αυτές οι διαφορές επηρεάζουν τα φύλα στον τρόπο που προσεγγίζουν το σεξ.

•  Μία νέα ιδέα που επίσης υπάρχει, είναι αυτή του μωσαϊκού. Πολλοί δηλαδή άνθρωποι συνδυάζουν κλασικά αρσενικά και θηλυκά μοτίβα με νέους τρόπους, εμφανίζουν θηλυκές και αρσενικές πλευρές σεξουαλικής συμπεριφοράς. Όσον αφορά τον τρόπο σκέψης, άλλωστε, και οι γυναίκες και οι άνδρες επηρεάζονται ιδιαίτερα από την κουλτούρα και το πνεύμα κάθε εποχής. Το ίδιο συμβαίνει και με το σεξ.