Μία σημαντική αλλαγή στους λόγους για τους οποίους οι άνδρες αναζητούν βοήθεια ειδικών για προβλήματα σεξουαλικής λειτουργίας έρχεται να καταγράψει ιταλική ερευνητική μελέτη δεκαετούς διάρκειας υπό την εποπτεία του Νοσοκομείου Σαν Ραφαέλε στο Μιλάνο.

Λιγότεροι άνδρες καταφεύγουν σήμερα σε ιατρική βοήθεια για προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας και πρόωρης εκσπερμάτισης και περισσότεροι, ειδικά άνδρες νεότερης ηλικίας, για χαμηλή σεξουαλική επιθυμία και κάμψη του πέους (νόσος Περονί), όπως προκύπτει από τα ευρήματα της μελέτης που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας που διεξήχθη διαδικτυακά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σε περίοδο δέκα ετών έχει παρατηρηθεί μία πραγματική αλλαγή ως προς τα προβλήματα που αναφέρουν οι άνδρες όταν απευθύνονται σε κλινικές σεξουαλικής υγείας, γεγονός το οποίο σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης Δρ Paolo Capogrosso οφείλεται στο γεγονός ότι σήμερα οι άνδρες είναι πιο ανοιχτοί στο να μιλήσουν και αναγνωρίζουν ότι πολλά σεξουαλικά προβλήματα μπορούν όντως να αντιμετωπιστούν.

Οι άνδρες που αντιμετωπίζουν σεξουαλικά προβλήματα έχουν στη διάθεσή τους επιτυχείς θεραπείες που δεν ήταν διαθέσιμες πριν από μια γενιά, ειδικά αφότου εμφανίστηκε το διάσημο μπλε χαπάκι (σιλδεναφίλη). Και οι ερευνητές του νοσοκομείου Σαν Ραφαέλε ήλθαν ακριβώς να μελετήσουν τι άλλαξε σε περίοδο δεκαετίας ως προς τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνδρες στη σεξουαλική ζωή.

Τα ευρήματα της έρευνας, η οποία και θεωρείται η πρώτη του είδους της, βασίστηκαν σε στοιχεία που ελήφθησαν από 3244 άνδρες που επισκέφθηκαν την κλινική σεξουαλικής υγείας του νοσοκομείου Σαν Ραφαέλε σε διάστημα δεκαετίας (2009-2019).

Οι ερευνητές κατέγραψαν το βασικό λόγο της επίσκεψής τους και διαπίστωσαν ότι ο αριθμός εκείνων που αντιμετώπιζαν πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας αυξήθηκε από το 2009 έως το 2013, εντούτοις εν συνεχεία παρουσίασε κάμψη.

Υπήρχαν συγκριτικά λίγοι ασθενείς που ταλαιπωρούνταν από χαμηλή σεξουαλική διάθεση ή τη νόσο Περονί το 2019, αλλά και τα δύο αυτά προβλήματα αυξήθηκαν από το 2009 έως το τέλος της μελέτης. Το 2019 οι άνδρες ήταν κατά περίπου 30% πιο πιθανό να δηλώσουν ως πρόβλημα τη νόσο Περονί συγκριτικά με το 2009 και το αντίστοιχο ποσοστό για τη χαμηλή σεξουαλική διάθεση ήταν 32%.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας μειώθηκε κατά 6% ο αριθμός των ανδρών που αναζήτησαν βοήθεια για πρόωρη εκσπερμάτιση.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο της μελέτης είναι πως μειώθηκε στα 53 από τα 61 έτη η μέση ηλικία της πρώτης επίσκεψης των ανδρών στην κλινική.

Η στυτική δυσλειτουργία παραμένει ο πρωταρχικός λόγος επίσκεψης των ανδρών στην κλινική, όμως ο αριθμός αυτός μειώνεται, ενώ περίπου το 35% που επισκέπτονται την κλινική δηλώνουν ότι τους απασχολεί η νόσος Περονί και αντιστοίχως ο αριθμός αυτός παρουσιάζει σταθερή άνοδο, κατά τον Δρ Capogrosso.

Ο ίδιος σε κάθε περίπτωση επισημαίνει πως χρειάζεται σαφήνεια ως προς τη «μετάφραση» των στοιχείων αυτών, τα οποία δεν υποδεικνύουν μία αλλαγή στην επικράτηση των συχνότερων προβλημάτων, αλλά ουσιαστικά πιθανότατα αντικατοπτρίζουν τη γενική επίπτωση που είχε η πρόσβαση σε επιτυχείς θεραπείες και το γεγονός ότι οι άνδρες πλέον είναι λιγότερο πιθανό να υποφέρουν σιωπηλά.

Διαβάστε ακόμη

Στυτική δυσλειτουργία: «Καμπανάκι κινδύνου» για 4 σοβαρές παθήσεις

Στυτική δυσλειτουργία: Όταν το πρόβλημα δεν είναι μόνο οργανικό