Μελέτη δείχνει ότι όσο περισσότερο πορνό βλέπει ένας άνδρας, τόσο χειρότερη είναι η στύση του και ότι η παρακολούθηση ερωτικών ταινιών σχετίζεται, επίσης, με λιγότερη ικανοποίηση από το «φυσιολογικό» σεξ. Συγκεκριμένα, μόνο το 65% των συμμετεχόντων στη μελέτη αξιολόγησαν το σεξ με σύντροφο περισσότερο διεγερτικό από την πορνογραφία, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ουρολογίας (EAU).

Για να καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα, ερευνητές από το Βέλγιο, τη Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο δημιούργησαν ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο, το οποίο απευθυνόταν κυρίως σε άνδρες των δύο πρώτων χωρών. Στις 118 ερωτήσεις σχετικά με τον αυνανισμό, τη συχνότητα παρακολούθησης ερωτικών ταινιών και τη σεξουαλική δραστηριότητα με συντρόφους, απάντησαν 3.267 άνδρες, με το ερωτηματολόγιο να επικεντρώνεται σε άνδρες που είχαν κάνει σεξ μέσα στις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες, στοιχείο που επέτρεψε στην επιστημονική ομάδα να σχετίσει την επίδραση της παρακολούθησης πορνογραφικού υλικού με τη σεξουαλική δραστηριότητα.

«Υπήρξε μεγάλη ποικιλία απαντήσεων. Στο δείγμα μας, οι άνδρες παρακολουθούσαν πορνό σε μεγάλο βαθμό, κατά μέσο όρο 70 λεπτά την εβδομάδα, συνήθως από πέντε έως 15 λεπτά τη φορά. Προφανώς κάποιοι παρακολουθούσαν πολύ λίγο και κάποιοι πάρα πολύ», αναφέρει ο επικεφαλής ερευνητής και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Antwerp, Δρ. Gunter de Win.

Οι ερευνητές βρήκαν, επίσης, ότι περίπου το 23% των ανδρών κάτω των 35 ετών που απάντησαν στην έρευνα είχαν βιώσει κάποιο επίπεδο στυτικής δυσλειτουργίας όταν έκαναν σεξ με έναν σύντροφο, με τον καθηγητή να σχολιάζει: «Ο αριθμός αυτός ήταν υψηλότερος από το αναμενόμενο. Διαπιστώσαμε ότι υπήρχε μια ιδιαίτερα σημαντική σχέση ανάμεσα στον χρόνο που αφιερώνει ένας άνδρας στο πορνό και στην αυξημένη δυσκολία στύσης με σύντροφο, όπως υποδεικνύουν οι βαθμολογίες στυτικής λειτουργίας και σεξουαλικής υγείας».

Επιπλέον, οι άνθρωποι που παρακολουθούσαν περισσότερο πορνό έλαβαν υψηλή βαθμολογία και στις κλίμακες εθισμού στο πορνό. «Πρέπει, όμως, να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτή η εργασία και τι όχι», υποστηρίζει ο καθηγητής και συνεχίζει: «Πρόκειται για ένα ερωτηματολόγιο και όχι για μια κλινική δοκιμή, επομένως μπορεί οι άνθρωποι που απάντησαν να μην αντιπροσωπεύουν ολόκληρο τον ανδρικό πληθυσμό. Ωστόσο, η εργασία σχεδιάστηκε για να αποκαλύψει κάποια σχέση ανάμεσα στο πορνό και τη στυτική δυσλειτουργία και, δεδομένου του εκτενούς δείγματος, μπορούμε να είμαστε αρκετά σίγουροι για τα ευρήματα».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 90% των ανδρών δήλωσε ότι προσπερνάει κάποιες σκηνές για να φτάσει στις πιο διεγερτικές, ενώ μόνο το 65% των ανδρών ένιωθε ότι το σεξ με μία σύντροφο ήταν πιο συναρπαστικό από μια ερωτική ταινία. Επίσης, το 20% ένιωθε ότι χρειάζεται να παρακολουθήσει πιο σκληρές εικόνες για να φτάσει στο ίδιο επίπεδα διέγερσης με πριν.

«Πιστεύουμε ότι τα προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας που σχετίζονται με το πορνό προέρχονται από αυτή την έλλειψη διέγερσης. Το επόμενο βήμα της έρευνάς μας είναι να εντοπίσουμε ποιοι παράγοντες οδηγούν στη στυτική δυσλειτουργία και να πραγματοποιήσουμε παρόμοια έρευνα για τις επιπτώσεις του πορνό στις γυναίκες. Στο μεταξύ, πιστεύουμε ότι οι γιατροί που έρχονται αντιμέτωποι με ασθενείς με στυτική δυσλειτουργία θα πρέπει να ρωτούν σχετικά με την παρακολούθηση πορνό», καταλήγει ο Δρ. de Win.

Διαβάστε επίσης

Ερωτική επιθυμία: Πέντε τρόποι να βρεθεί λύση όταν μόνο ο ένας θέλει σεξ

Στυτική δυσλειτουργία: Πέντε φυσικοί τρόποι να την ξεπεράσουμε

Πορνογραφία: Πως επηρεάζει την ερωτική συμπεριφορά των γυναικών