Ενώ η χαμηλή σεξουαλική επιθυμία είναι ένα συχνό γεγονός, δεν αποτελεί πάντα μια σεξουαλική δυσλειτουργία -δηλαδή, δεν αντανακλά πάντα μια παθολογία. Το άτομο που αισθάνεται λιγότερη επιθυμία από τον σύντροφό του μπορεί να έχει πολύ καλούς λόγους για να νιώθει έτσι.

Χρόνιες συγκρούσεις
Οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να μην κάνουν σεξ όταν είναι θυμωμένοι ή λυπημένοι ή όταν ο σύντροφός τους γκρινιάζει συνεχώς. Και όταν μια σχέση πλήττεται από χρόνια σύγκρουση που υποβόσκει μεταξύ των συντρόφων, κανείς δεν έχει διάθεση να προσεγγίσει το σύντροφό του, χώρια που πιθανόν η επιθυμία να μην έχει ποτέ την ευκαιρία να ανακάμψει μετά από έντονα συγκρουσιακές καταστάσεις. Και τελικά, ποιος θέλει να φιλήσει κάποιον που είναι θυμωμένος;

Κακή υγιεινή
Οι περισσότεροι άνθρωποι επιθυμούν να είναι ποθητοί από τον/τη σύντροφό τους. Δεν φροντίζουν όμως όλοι την υγιεινή τους. Αναπνοή, δόντια, μαλλιά, δέρμα, νύχια, μυρωδιά είναι πάρα πολύ σημαντικές παράμετροι για να είναι κάποιος ελκυστικός στον σύντροφό του και για κάποιους οι απόλυτες προϋποθέσεις για να κάνουν σεξ. Κάποιοι όμως το αμελούν συστηματικά, έχοντας μάλιστα μια συμπεριφορά που προσιδιάζει στην αδιαφορία.

Αποφυγή σύλληψης
Η σεξουαλική επαφή μπορεί να οδηγήσει σε σύλληψη και ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Ως εκ τούτου κάποιοι ασυνείδητα και ενσυνείδητα αποφεύγουν τη σεξουαλική επαφή. Το πρόβλημα επιτείνεται όταν οι γυναίκες επιζητούν τη χρήση προφυλακτικού (για να νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια), ενώ οι άντρες όχι, ισχυριζόμενοι ότι έχουν τον έλεγχο και ότι όλα θα πάνε καλά.

Κακή χημεία
Ο ένας θέλει άλλα πράγματα, ο άλλος κάποια άλλα στο κρεβάτι. Ο ένας σύντροφος προσπαθεί να πάρει αυτό που θέλει, εισπράττοντας όμως αρνήσεις και δυσφορία. Θα το επιχειρήσει μία, δύο τρεις –αντιστοίχως ο άλλος θα κάνει υπομονή μία , δύο, τρεις- μετά κάπου το πράγμα αρχίζει να χαλάει και απογοητεύει και τους δύο. Εδώ εμπίπτουν και θέματα φετίχ, που δεν είναι εύκολο να έχουν και οι δύο την ίδια έφεση πάντα. Όταν ένα άτομο, λοιπόν, βαρεθεί από τη σεξουαλικότητα του άλλου, και ένα ζευγάρι δεν μπορεί να βρει μια συναίνεση που και οι δύο να απολαμβάνουν, τότε είναι εύκολο να δούμε πώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή επιθυμία και συχνότητα επαφών.

Έλλειψη προγραμματισμού
Οι περισσότεροι ενήλικες σπάνια κάνουν σεξ, αν δεν το σχεδιάσουν. Παρόλα αυτά, πολλοί  λένε ότι θα ήθελαν το σεξ να είναι «φυσικό και αυθόρμητο». Αλλά αν δεν πάτε για μπόουλινγκ αυθόρμητα και δεν φυτεύετε αυθόρμητα ένα λαχανόκηπο, και δεν πηγαίνετε απρογραμμάτιστα σινεμά ή θέατρο, γιατί θα περιμένατε να έχετε σεξουαλική επαφή αυθόρμητα;