Πολλές είναι οι φράσεις που έχουν γραφτεί για να περιγράψουν την αξία των ματιών στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο, άρα και την ίδια τη ζωή. Κι ενώ έχουν μια ποιητική διάθεση, στην πραγματικότητα περιγράφουν με μεγάλη ακρίβεια αυτή την αξία: «Τα μάτια είναι ο φακός μέσα από τον οποίο αντικρύζουμε τον κόσμο», «Τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής» και πολλά ακόμη.

Κι ενώ μπορούμε εύκολα να αναγνωρίσουμε τη σημασία της όρασης στη ζωή και την υγεία μας, οι περισσότεροι από εμάς δεν επισκεπτόμαστε τον οφθαλμίατρο όσο τακτικά θα έπρεπε. Έτσι, χάνουμε την ευκαιρία για τακτικό έλεγχο, μέσω του οποίου θα μπορούσαμε να ανακαλύψουμε σοβαρές, ασυμπτωματικές παθήσεις των ματιών, που, στη χειρότερη μορφή τους, απειλούν την όραση. Οι κυριότερες εξ αυτών είναι το γλαύκωμα και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Ο κύριος Παντελής Παπαδόπουλος, Χειρουργός Οφθαλμίατρος και Διευθυντής της Α’ Οφθαλμολογικής Κλινικής του Metropolitan Hospital μιλά για τις δύο σοβαρές παθήσεις, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις μεθόδους διαχείρισής τους, υπογραμμίζοντας τη σημασία του τακτικού οφθαλμολογικού ελέγχου, για να προλάβουμε την ανάπτυξή τους πριν να είναι αργά.

Ακούστε τον ειδικό στο podcast που ακολουθεί: