Καούρες, δυσπεψία και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, είναι κάποια από τα «πικρά» δώρα του σύγχρονου τρόπου ζωής. Άγχος και στρες, κάπνισμα, κακές διατροφικές συνήθειες και αυξημένο σωματικό βάρος συγκαταλέγονται στους βασικούς ενόχους για τις πεπτικές διαταραχές που αφορούν κυρίως τους ενήλικες.

«Η παλινδρόμηση απαντάνται στο 50% περίπου των ενηλίκων που ζουν με τον σύγχρονο τρόπο ζωής» αναφέρει ο κ. Γεώργιος Καλλιμάνης, Γαστρεντερολόγος και Συντονιστής Διευθυντής Γαστρεντερολογικού Τμήματος Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ, απαριθμώντας τα καθημερινά λάθη που πυροδοτούν το πρόβλημα, συνήθειες που ευθύνονται και για τη δυσπεψία.

Πώς προλαμβάνονται οι πεπτικές διαταραχές και πώς υποχωρούν τα συμπτώματα; Ο ειδικός μιλά για όλες τις φυσικές λύσεις που προφυλάσσουν και ανακουφίζουν, εξηγώντας γιατί προκρίνονται έναντι των φαρμάκων και των δυσκολιών που τα συνοδεύουν, από τα προβλήματα της μακροχρόνιας χορήγησης έως τις αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα και σκευάσματα.

Οι πληροφορίες και συμβουλές που μοιράζεται μαζί μας ο κ. Καλλιμάνης, θα αποτελέσουν έναν χρήσιμο οδηγό για τις επόμενες εβδομάδες οπότε το εορταστικό κλίμα με το άφθονο αλκοόλ, τις γλυκές και αλμυρές λιχουδιές, θα βάλει το πεπτικό μας σύστημα σε σκληρή δοκιμασία.

Ακούστε τη συζήτηση στο podcast που ακολουθεί: