Αρχές Ιουνίου μια μοτοσικλέτα του ΕΚΑΒ αποβιβάστηκε στο λιμάνι της Σαντορίνης. Από τα μέσα Ιουλίου διασώστες σε δίκυκλα πήγαν σε ακόμη έξι δημοφιλή νησιά, έκαναν περιπολίες σε παραλίες και επενέβησαν με ταχύτητα σε επείγοντα περιστατικά.

Οι μηχανές είναι απαραίτητο μέρος του ΕΚΑΒ, καθώς προσεγγίζουν τους ασθενείς πιο γρήγορα σε σχέση με το ασθενοφόρο και προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες μέχρι εκείνο να φτάσει. Σε αρκετές – και απλές – περιπτώσεις, μάλιστα, οι ασθενείς μπορεί να μη χρειαστούν καν διακομιδή στο νοσοκομείο. Κερδίζεται, λοιπόν, χρόνος για τα ασθενοφόρα και πόροι για το σύστημα Υγείας.

Η ταχύτητα των διακομιδών συζητήθηκε πολύ το εφετινό καλοκαίρι. Επίσης, η αναδιοργάνωση του ΕΚΑΒ έχει μπει στις υψηλές προτεραιότητες της κυβέρνησης και είναι σε εξέλιξη αλλαγές μέσω προσλήψεων και προσθηκών οχημάτων.

Σύμφωνα με τον διασώστη Χρήστο Παπαλουίζο, ο οποίος βρισκόταν στη Νάξο τον Αύγουστο, οι μηχανές στην Αττική φτάνουν σε 5-8 λεπτά στα περιστατικά. Το ΕΚΑΒ έχει στη «δύναμή» του 43 μοτοσικλετιστές στην Αθήνα και επιπλέον 20 σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.

Ποιο ακριβώς είναι το έργο των μηχανών ταχείας απόκρισης; Τι κάνει ο πολίτης για να φτάσει κοντά του γρήγορα μια μηχανή; Ποια περιστατικά διαχειρίζονται οι μοτοσικλετιστές;

Ολόκληρη η συζήτηση με τον κ. Παπαλουίζο στο podcast που ακολουθεί: