Μια ιδιαίτερη σχέση συνδέει το καλοκαίρι με τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) δίκην επιβεβαίωσης ότι η θεά του έρωτα, η Αφροδίτη, δεν γεννήθηκε τυχαία στον αφρό της θάλασσα. Η εξωστρέφεια του καλοκαιριού και η «έκρηξη» σεροτονίνης από την ηλιοφάνεια θα σηματοδοτήσουν την έναρξη του ερωτικού παιχνιδιού, ενός παιχνιδιού που προσφέρεται για απόλαυση αλλά και δυσάρεστες εκπλήξεις.

«Τα ΣΜΝ δεν έχουν εποχή» διευκρινίζει ο κ. Ιωάννης Μπάρκης, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας, εξηγώντας όμως τους τρόπους που οι παραπάνω παράγοντες ευνοούν τις ριψοκίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές, ιδίως στις νεότερες ηλικίες. «Η ερωτική ζωή αρχίζει σε πολύ μικρή ηλικία» αναφέρει ο κ. Μπάρκης, με την ηλικία των 16 ή και 14 ετών να αποτελεί αφετηρία της σεξουαλικής δραστηριότητας. Τα ΣΜΝ εντούτοις αφορούν κάθε ενεργά σεξουαλικό άτομο.

Πώς μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης; Ποια μέτρα πρόληψης και προφύλαξης έχουμε στη διάθεσή μας; Τι γίνεται στην περίπτωση που δεν ελήφθη προστασία ή υπήρξε κάποιο ατύχημα κατά την ερωτική συνεύρεση; Πότε απευθυνόμαστε στον δερματολόγο και γιατί είναι σημαντική η έγκαιρη διάγνωση;

Ακούστε όλη τη συζήτηση στο podcast που ακολουθεί:


ηψης