Οι εντατικολόγοι έχουν ζωτικό ρόλο στη λειτουργία των νοσοκομείων. Στην Ελλάδα ο ρόλος τους αναδείχθηκε κυρίως με αφορμή τις ελλείψεις στις ΜΕΘ – κλίνες και προσωπικό- στη διάρκεια της πανδημίας κορωνοϊού. «Τότε η Πολιτεία μας αναγνώρισε» λέει η κυρία Μαρία Θεοδωρακοπούλου, Διευθύντρια ΕΣΥ στην Α’ Κλινική Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας.

Πλέον οι κλίνες ΜΕΘ έχουν διπλασιαστεί, φτάνοντας περίπου τις 1.200, ενώ καταβλήθηκε τεράστια προσπάθεια για την ενίσχυσή τους και με προσωπικό. «Οι προσλήψεις δεν ήταν αρκετές. Λείπουν 1-2 γιατροί σε κάθε ΜΕΘ του ΕΣΥ και πολλοί νοσηλευτές, επίσης φυσιοθεραπευτές και λοιπό προσωπικό. Οι προδιαγραφές ορίζουν 3 νοσηλευτές ανά κλίνη, αλλά δεν μπορεί να τηρηθεί. Ωστόσο, οι ΜΕΘ είναι ασφαλείς και η νοσηλεία ομοίως γιατί όλοι όσοι εργαζόμαστε σε αυτές δίνουμε το μέγιστο, πολύ περισσότερο από το 100% των δυνατοτήτων μας» σημειώνει η έμπειρη εντατικολόγος.

Η ανάγκη να δοθούν οικονομικά κίνητρα στους νέους γιατρούς είναι μονόδρομος για να μπουν στις Εντατικές καθώς όπως λέει «μόνο το πάθος για να προσφέρεις, να σώζεις, να παλεύεις, να χάνεις, να νικάς τον θάνατο, να αντέχεις, δεν αρκεί».

Ακούστε όλη τη συζήτηση για τις ΜΕΘ και τους εντατικολόγους στο podcast που ακολουθεί.