Οι μεταμοσχεύσεις και η δωρεά οργάνων στην Ελλάδα είναι μια «πονεμένη» ιστορία καθώς η χώρα παραμένει ουραγός της Ευρώπης.

Ένα νέο νομοσχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις καθώς και το μεγαλείο ψυχής επτά οικογενειών που προσφάτως δώρισαν τα όργανα των αγαπημένων τους που έφυγαν από τη ζωή, επανάφεραν στην επικαιρότητα το σοβαρό αυτό ζήτημα.

Ο Ακαδημαϊκός Ανδρέας Τζάκης, πρωτοπόρος τον τομέα των μεταμοσχεύσεων παγκοσμίως, εξηγεί στο ygeiamou.gr τις βασικές παραμέτρους για ένα σύγχρονο πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να αυξηθούν οι δωρητές οργάνων σώματος.

«Πρέπει να προσληφθούν συντονιστές στις Μονάδες όπου βρίσκονται οι υποψήφιοι δότες και να εκπαιδεύσουν το προσωπικό των ειδικών αυτών μονάδων να εντοπίζουν τους κατάλληλους δότες. Και φυσικά να μιλάνε στις οικογένειες. Αυτό το σύστημα, το ισπανικό (μοντέλο), είναι δοκιμασμένο και είναι ο τρόπος να αυξηθούν οι δότες. Βεβαίως, η ενημέρωση του κοινού και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης βοηθάνε επίσης. Αλλά βοηθά περισσότερο όταν η προσπάθεια είναι στοχευμένη…», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Ακούστε ολόκληρη τη συζήτηση στο podcast που ακολουθεί: