Διακρίνεται για το θάρρος, την ανεξαρτησία, την αποφασιστικότητα και για την εργατικότητά του. Έχει αυξημένη την αίσθηση του καθήκοντος. Είναι ισχυρή προσωπικότητα και προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντός του.

«Ο αρχικός προορισμός του ελληνικού ποιμενικού είναι η φύλαξη των κοπαδιών. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει και σε έναν χώρο που δεν έχει ζώα», διευκρινίζει η εκπαιδεύτρια σκύλων, υπεύθυνη του προγράμματος ελληνικού ποιμενικού στον Αρκτούρο (αστική, μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική, περιβαλλοντική οργάνωση), Μελίνα Αυγερινού.

H εκπαιδεύτρια σκύλων, κ. Μελίνα Αυγερινού

Ο ελληνικός ποιμενικός μπορεί να προσαρμοστεί σε αστικό περιβάλλον, αρκεί να καλύπτονται οι ανάγκες του και να έχει το χώρο του. «Είναι μια φυλή που έχει μεγάλη ενέργεια και χρειάζεται σωματική και πνευματική άσκηση. Είναι σκύλοι φύλακες. Έχουν αυξημένο το ένστικτό της φύλαξης και της προστασίας και αν δεν τους το καλύψουμε, θα το βγάλουν σε επιθετικότητα και σε κυριαρχικότητα.

Μπορεί να φυλάει το πιάτο του ή κάποιο άτομο. Αυτό το ένστικτό του μπορούμε να του το καλλιεργήσουμε ή να το μειώσουμε. Γι’ αυτό θα πρέπει να γνωρίζουμε τη φύση του. Αν ένας ελληνικός ποιμενικός ζει σε αστικό περιβάλλον, έχει ανάγκη από μεγάλες βόλτες σε πάρκο ή σε δάσος, έτσι ώστε να του δίνεται η δυνατότητα της άσκησης. Ο ιδιοκτήτης του οφείλει να του αφιερώνει χρόνο και να φροντίσει για την εκπαίδευσή του», τονίζει η κ. Αυγερινού και συμπληρώνει:

«Για να μην εκδηλώσει μη κοινωνική συμπεριφορά, θα πρέπει από μικρή ηλικία να κοινωνικοποιηθεί και να εκπαιδευτεί, γιατί είναι ένας μεγαλόσωμος σκύλος, δύσκολος στη διαχείρισή του. Είναι ένας πιστός σκύλος, που δένεται, τις περισσότερες φορές, με ένα από τα μέλη της οικογένειας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζει και τα υπόλοιπα ως το «κοπάδι» – μέλη της δικής του οικογένειας. Είναι σκύλοι, όπως είπαμε, με το ένστικτό της φύλαξης, αλλά και με το ένστικτο προστασίας των παιδιών».

Τρίχωμα και χρωματισμοί

Το τρίχωμα του ελληνικού ποιμενικού είναι πυκνό και άφθονο, με χοντρή τρίχα και αποτελείται από δύο μανδύες. Ο κάτω μανδύας έχει μαλακό και πυκνό τρίχωμα, ενώ ο πάνω έχει μακρύτερο τρίχωμα και οι τρίχες είναι ίσιες, ή έχουν έναν ελαφρύ κυματισμό. Το τρίχωμα είναι πιο πλούσιο στο πίσω μέρος των μηρών. Εμφανίζεται σε δύο ποικιλίες: τον μεσότριχο τύπο και τον μακρύτριχο τύπο. Τα αρσενικά εμφανίζουν χαίτη, ενώ τα θηλυκά έχουν κοντύτερο τρίχωμα. Το δέρμα τους μπορεί να είναι σκληρό, αλλά έχει μια ελαστικότητα.

Τα κυρίαρχα χρώματα είναι το μαύρο, το καστανόφαιο, το λευκό και το ποικιλόχρωμο.

Στο τρίχωμα ενός μαύρου χρώματος ελληνικού ποιμενικού μπορεί να εμφανίζονται καστανές ανταύγειες, ενώ στο στήθος, το λαιμό, το επιρίνιο και τα άκρα (Μπασιούρης, κατά την ποιμενική ορολογία) να παρατηρούνται λευκά σημάδια.

Στην ποικιλία του μαύρου χρωματισμού μπορούμε να συναντήσουμε πυρόξανθες ή ραβδωτές περιοχές στις παρειές, στο στήθος, πάνω από τα μάτια και τα άκρα (Γκέσος, κατά την ποιμενική ορολογία).

Στον καστανόφαιο χρωματισμό εντοπίζονται αποχρώσεις του υπόξανθου, του σκοτεινού καστανόφαιου (Μούργος, κατά την ποιμενική ορολογία), αλλά και του φαιού. Επίσης, απαντώνται και στον ραβδωτό.

Ο υπόξανθος (σταρένιος) και ραβδωτός ελληνικός ποιμενικός ενδέχεται να παρουσιάζει μαύρο χρώμα στο ακρορίνιο, όπως και λευκό χρώμα στο ακρορίνιο και στα άκρα.

Στον ποικιλόχρωμο τύπο (παρδάλης κατά την ποιμενική ορολογία), εμφανίζονται πάνω στη λευκή επιφάνεια του τριχώματος, μικρές ή μεγάλες κηλίδες, όπως και στίγματα, καστανόφαιου ραβδωτού ή μαύρου χρώματος. Οι κηλίδες που βρίσκονται πάνω στο κεφάλι, είναι επιθυμητό να σχηματίζουν συμμετρικές περιοχές. Έκφραση του ποικιλόχρωμου τύπου είναι και ο κυανομιγής χρωματισμός.

Βάρος

Για τα σκυλιά που εργάζονται καθημερινά στην ύπαιθρο, το ελάχιστο βάρος των θηλυκών είναι 32 κιλά και των αρσενικών 40 κιλά. Τα μεγέθη αυτά μπορούν να αυξηθούν, στους αρσενικούς έως τα 55 κιλά και στα θηλυκά έως τα 40 κιλά..

Σύμφωνα με την κ. Αυγερινού, τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι αιτήσεις των ιδιοκτητών που θέλουν να αποκτήσουν έναν ελληνικό ποιμενικό, καθώς πρόκειται για παλαιά φυλή και επιθυμούν να τη διατηρήσουν.

*Οι φωτογραφίες είναι του Γ. Μουτάφη/ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ
** Oι πληροφορίες για το τρίχωμα και το βάρος της φυλής είναι από την ιστοσελίδα www.ofep.gr