Στη σωματική και ψυχική υγεία του σκύλου, αλλά και στη συμπεριφορά του, έχει αντίκτυπο η απουσία άσκησης από τη ζωή του. Ενώ και η υπερβολική άσκηση μπορεί να απειλήσει την υγεία του.

Όπως και στον άνθρωπο, η άσκηση επιδρά θετικά, εφόσον γίνεται με σωστό τρόπο και στους σωστούς χρόνους.

«Η άσκηση είναι υγεία: βοηθά στη μακροζωία και αποβάλλει το άγχος. Αν σκέφτεστε να αρχίσετε την άσκηση, αλλά δεν σας ακολουθεί κανείς, ή χρειάζεστε κάποιον να σας παρακινήσει, τότε ο σκύλος σας είναι το κίνητρό σας», λέει η Ασπασία Σκιαδαρέση, διπλωματούχος θετική εκπαιδεύτρια σκύλων. Και μας εξηγεί γιατί η σωματική και πνευματική υγεία του σκύλου μας είναι αλληλένδετες. Παράλληλα, μας ενημερώνει πόσος χρόνος άσκησης απαιτείται σε κάθε ηλικία του σκύλου μας, και ποιες είναι οι αθλητικές δραστηριότητες που μπορούμε να απολαύσουμε μαζί του.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι με την άσκηση γυμνάζουμε το σώμα, το μυαλό, αλλά και την ψυχή μας. Ανάλογα με την ηλικία, τον τύπο σώματος, τον χαρακτήρα, αλλά και τον τρόπο που ζούμε, επιλέγουμε την εκγύμναση που μας ταιριάζει.

Όπως και εμείς, έτσι και ο σκύλος μας έχει την ίδια ανάγκη για άσκηση.

Ναι, σωστά διαβάζετε!

Η Ασπασία Σκιαδαρέση, διπλωματούχος θετική εκπαιδεύτρια σκύλων

Η άσκηση είναι εξίσου απαραίτητη και για τους τετράποδους φίλους μας. Για να γυμναστεί το σώμα, το μυαλό και η ψυχή τους. Ανάλογα, φυσικά, με την ηλικία, το μέγεθος και τον σωματότυπο, τον χαρακτήρα, το είδος τους και τον τρόπο ζωής τους.

Πολύ συχνά οι κηδεμόνες με ρωτούν:

  • Γιατί ο σκύλος μου ξύνει τα χαλιά με τα νύχια του;
  • Γιατί κάνει ζημιές;
  • Γιατί είναι υπερκινητικός;
  • Γιατί είναι ανυπάκουος;
  • Γιατί είναι επιθετικός;
  • Γιατί είναι μελαγχολικός;
  • Γιατί πάχυνε;

Ας αναρωτηθούμε όλοι γιατί συμβαίνουν αυτά και ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι.

Η Ασπασία Σκιαδαρέση, διπλωματούχος θετική εκπαιδεύτρια σκύλων

Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να κάνουμε μια μικρή «σύσκεψη» με τον εαυτό μας. Και να του θέσουμε κάποια ερωτήματα. Τα ερωτήματα θα γίνουν ο «δρόμος», ώστε να δοθούν οι απαντήσεις που θα μας λύσουν τις απορίες μας.

Τα ερωτήματα που τίθενται, είναι τα εξής:

  • Ποιες είναι οι φυσικές συμπεριφορές του σκύλου μας;
  • Ποιες είναι οι ανάγκες του;
  • Πόσο χρόνο ασκείται;
  • Πόσο ουσιαστικό χρόνο περνάμε μαζί του μέσα στην ημέρα;
  • Πόσο παίζουμε μαζί του;

Πάμε τώρα να δούμε, βήμα – βήμα, τα εξής:

  • Τη σωστή ηλικία για να ξεκινήσουμε άσκηση
  • Ποια είδη άσκησης -πνευματικής και σωματικής- υπάρχουν
  • Πόσο χρόνο χρειάζεται να διαθέσουμε
  • Ποια είναι τα οφέλη
  • Τι πρέπει να προσέξουμε

Καλό θα είναι να μοιράζουμε τον χρόνο της άσκησης σε δύο έως και τρεις φορές την ημέρα.

Σε σκύλους με υψηλή ενέργεια μπορούμε ακόμη και να διπλασιάσουμε τον χρόνο άσκησης, ενώ ακολουθούμε πάντα, κατά προσέγγιση, τον πίνακα για σκύλους μεσαίας ενέργειας. Αντίθετα, για σκύλους που έχουν χαμηλή ενέργεια μπορεί να χρειάζεται να μειώσουμε τον χρόνο άσκησης.

Τιπ για κάθε ηλικία

2-4 μηνών (τρυφερή ηλικία)

Σε αυτήν την ηλικία επιλέγουμε, κυρίως, ασκήσεις νοητικές (πνευματικής και ψυχικής υγείας), ασκήσεις βασικής υπακοής και χτίζουμε συναίσθημα, χαρακτήρα και εμπιστοσύνη. Επιλέγουμε να δουλεύουμε, κυρίως, εντός σπιτιού, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί όλα τα εμβόλια. Ωστόσο, η εξωτερική βόλτα συνιστάται και είναι απαραίτητη για την κοινωνικοποίηση του σκύλου μας, καθώς έως την 16η εβδομάδα ο εγκέφαλος του κουταβιού φτάνει στο 80% της ανάπτυξής του.

Μπορούμε, λοιπόν, να παίρνουμε αγκαλιά το κουτάβι μας και να βγαίνουμε βόλτα, ή να το βάζουμε μέσα σε ένα καλάθι, ή σε κλουβάκι μεταφοράς. Καλό θα ήταν, το κλουβάκι να είναι πάνινο, διαφορετικά βάζουμε εσωτερικά ένα μαλακό κρεβατάκι για να νιώθει άνετα ο σκύλος μας. Επίσης, μπορούμε να τοποθετήσουμε το κουτάβι μας σε ένα μάρσιπο για σκύλους, ή σε ένα καλάθι ποδηλάτου.

4-6 μηνών

Σε αυτήν την ηλικία έχουμε περισσότερες επιλογές για άσκηση. Οι εξωτερικές βόλτες πρέπει να είναι συχνές, γι΄αυτό φτιάχνουμε ένα σωστό πρόγραμμα βόλτας και προχωρημένης βασικής υπακοής. Δεν ξεχνάμε ότι εξακολουθεί να είναι σε τρυφερή ηλικία και χτίζουμε, ακόμη, την πνευματική ανάπτυξη.

Είμαστε πολύ προσεκτικοί, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του σκύλου μας

6-12 μηνών

Αυξάνουμε σιγά – σιγά τον χρόνο άσκησης

12 μηνών – 4 ετών

Δουλεύουμε την ενδυνάμωση του σκύλου μας

4 – 8 ετών

Αρχίζουμε να μειώνουμε τον χρόνο άσκησης σιγά – σιγά

8+ ετών

Ήπια άσκηση

Ποια είναι τα οφέλη της άσκησης για τον σκύλο

Ο σκύλος μου έρχεται σε επαφή με το φυσικό του περιβάλλον, οπότε καλύπτει τις ανάγκες του. Παράδειγμα: ξύνει τα νύχια του και μειώνονται οι ζημιές στο σπίτι. Παράλληλα, εκτονώνεται, μαθαίνει να μας υπακούει, καθώς μεγαλώνει το δέσιμο μεταξύ μας, και μειώνονται οι επιθετικές συμπεριφορές, αλλά και αποτρέπεται η εμφάνισή τους.

Έχουμε έναν χαρούμενο σκύλο, αφού περνάμε ουσιαστικό χρόνο μαζί του, και η δική μας διάθεση αλλάζει.

Έχουμε έναν πιο υγιή σκύλο και σίγουρα όχι παχύσαρκο, καθώς του προσφέρουμε άσκηση, άρα ευεξία.

Τι πρέπει να προσέχετε εάν γυμνάζεστε παρέα με τον σκύλο σας

Η υπερβολική άσκηση μπορεί να επιφέρει προβλήματα στην υγεία του σκύλου μας, αλλά και σε εμάς. Ο σκύλος μας μπορεί να παρουσιάσει:

  • Αυξημένες τιμές στις ορμόνες
  • Υπερ-ενθουσιασμό,
  • Καρδιαγγειακά προβλήματα
  • Αρθρίτιδες κ.ά.

Θα πρέπει να έχετε κάνει σωστή προθέρμανση, εσείς και ο σκύλος σας, και να έχετε πάντα νερό μαζί σας. Μην ξεχνάτε να κάνετε διαλείμματα σε τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή.

Κάνουμε συχνές εξετάσεις στον σκύλο μας, αίματος και ορμονολογικές, και συμβουλευόμαστε πάντα έναν κτηνίατρο για θέματα υγείας.

Όταν κάνουμε την καλύτερη δυνατή επιλογή, αποκτούμε «έξτρα μπόνους» στη μακροζωία και η γυμναστική είναι το καλύτερο αγχολυτικό.

Συμβουλευτείτε έναν θετικό εκπαιδευτή για σωστή άσκηση, και καλές προπονήσεις. Σε εσάς και στον πιο πολύτιμο φίλο σας».