homescreen

Φυσικοθεραπεία και βελονισμός για κατοικίδια

Φυσικοθεραπεία και βελονισμός για κατοικίδια


Ιουλία Τούντα

Ο φυσικοθεραπευτής προσφέρει στο ζωάκι σας λύσεις θεραπείας και αποκατάστασης χρησιμοποιώντας φυσικά μέσα - Δείτε το βίντεο

Μήπως έχετε σκυλάκο που ταλαιπωρείται από ορθοπεδικές και νευρολογικές παθήσεις; Είναι αθλητής και έχει υποστεί κακώσεις; Διανύει την τρίτη ηλικία και βασανίζεται από οστεοαρθρίτιδα; Τότε η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τον τετράποδο φίλο σας και να αποκαταστήσει τα προβλήματα που δημιουργούνται από διάφορες παθήσεις.

Ο φυσικοθεραπευτής σκύλων προσφέρει στο ζωάκι σας λύσεις θεραπείας και αποκατάστασης χρησιμοποιώντας φυσικά μέσα.

Η επαφή με το κατοικίδιό σας είναι άμεση και διαδραστική. Μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων κλινικών εξετάσεων ο φυσικοθεραπευτής αναλαμβάνει την αποκατάσταση μυοσκελετικών ή νευρολογικών παθήσεων και παρέχει ολοκληρωμένες και εξελιγμένες υπηρεσίες, αλλά και μεθόδους φυσικοθεραπείας.

«Σε συνεννόηση πάντα με τον κτηνίατρο φτιάχνουμε το πρόγραμμα αποκατάστασης του κατοικίδιου. Το πρόγραμμα αποκατάστασης βασίζεται σε επιστημονικές μεθόδους, έτσι ώστε να αντιμετωπισθούν ουσιαστικά και καθολικά τα αίτια που οδήγησαν στο πρόβλημα. Η θεραπεία δεν έχει ως σκοπό την προσωρινή ανακούφιση του ζώου μας», διευκρινίζει η φυσικοθεραπεύτρια σκύλων Δανάη Θανοπούλου.

Οι βασικές υπηρεσίες φυσικοθεραπείας, σύμφωνα με την κυρία Θανοπούλου είναι:

1. Βελονισμός. Αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, διεγείρει την έκκριση των ενδορφινών, οι οποίες είναι τα φυσικά «παυσίπονα» του σκύλου μας, χαλαρώνει τους μυς, μειώνει το άγχος και επιταχύνει την επούλωση.

2. Manual Therapy. Είναι ο μοναδικός ολοκληρωμένος τρόπος για την πλήρη εξέταση, διάγνωση, θεραπεία και πρόληψη μυοσκελετικών δυσλειτουργιών. Είναι μια εξειδικευμένη μορφή φυσικοθεραπείας και εφαρμόζεται με τα χέρια. Οι τεχνικές του εφαρμόζονται στην αξιολόγηση και θεραπεία ανωμαλιών του μαλακού ιστού, στη δυσλειτουργία οστεοκινηματικής και αρθροκινηματικής, αλλά και του πόνου.

3. Η χειροθεραπεία είναι μια θεραπευτική μέθοδος για δυσλειτουργίες που αφορούν στις αρθρώσεις και στα μαλακά μόρια. Η αποκατάσταση στηρίζεται σε ένα σύνολο τεχνικών κινητοποιήσεων χειρισμών και ελέγχου του πόνου και διαμορφώνεται βάσει της κλινικής εικόνας που περιγράφει ο ίδιος ο ασθενής σε συνδυασμό με τα αντικειμενικά ευρήματα των εξετάσεων καθώς και τα αντίστοιχα του χειροθεραπευτή. Το κομμάτι της πρόληψης συνοψίζεται στη βελτίωση της εργονομίας και στην θεραπευτική γυμναστική του κατοικίδιου μας.

4. Τα φυσικά μέσα συμπληρώνουν το θεραπευτικό πλάνο και βοηθούν στη μείωση του πόνου και του οιδήματος, στη μυϊκή αδυναμία, αλλά και στη μειωμένη ελαστικότητα και στο εύρος τροχιάς της άρθρωσης. Επίσης αποσκοπούν στην επούλωση  των ιστών, έτσι ώστε ο μικρός σας φίλος να μπορέσει να συμμετάσχει και σε άλλους τρόπους θεραπείας, όπως είναι οι θεραπευτικές ασκήσεις και η επανεκπαίδευση.

5. Οι θεραπευτικές ασκήσεις απευθύνονται σε σκυλάκια που έχουν νευρολογικά, μυοσκελετικά, γηριατρικά προβλήματα, αλλά και σε αθλητές.

Οι συνεδρίες περιλαμβάνουν ασκήσεις ενεργητικού εύρους τροχιάς, ενδυνάμωση συγκεκριμένων ομάδων μυών, συντήρηση μυών του κορμού, καθώς και ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας/ισορροπίας και επανεκπαίδευσης έτσι ώστε το κατοικίδιο μας να αρχίσει να περπατά και να αποκτήσει φυσιολογική κίνηση.

Πόσο εύκολο, όμως, είναι να προσεγγίσεις έναν σκύλο που πονά; Και πώς κερδίζεις την εμπιστοσύνη του; Όλοι μας γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολο. Όμως, η κ. Θανοπούλου έχει βρει τον τρόπο. «Κάθε σκυλί είναι μοναδικό. Άρα, η προσέγγιση είναι διαφορετική. Υπάρχουν κατοικίδια που είναι πιο συνεργάσιμα, άλλα που είναι φοβικά ή επιθετικά. Είναι πολύ σημαντικό να νοιώσει ασφάλεια ο ασθενής μου. Να με εμπιστευτεί. Με την καθοδήγηση και την παρότρυνση του κηδεμόνα και σε συνδυασμό με λιχουδιές και παιχνίδια, τα ζωάκια γίνονται συνεργάσιμα. Η επιβράβευση για μένα είναι όταν βλέπω το σκυλί να χαλαρώνει και να απολαμβάνει τη θεραπεία του. Είναι ένα ασύγκριτο συναίσθημα».

Γυρίζοντας πίσω το χρόνο, η κ. Θανοπούλου θα μας πει ότι υπήρχαν περιστατικά που θεωρούνταν μη αναστρέψιμα. Όμως η επιστήμη της φυσικοθεραπείας έχει κάνει άλματα και μπορεί να «χαρίσει» στους αγαπημένους μας φίλους μια αξιοπρεπή ζωή, ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν την κάθε τους μέρα.Απόρρητο Απόρρητο