Για να μεγαλώσετε ένα κουτάβι που θα μπορεί να σας ακολουθεί σε κάθε σας βήμα, θα πρέπει να του δείξετε τον κόσμο στον οποίο θα ζήσει. Δηλαδή, οφείλετε να το κοινωνικοποιήσετε για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στην καθημερινότητα σας, έτσι ώστε να του εξασφαλίσετε μία υγιή ψυχικοπνευματική και ασφαλή σωματική ανάπτυξη.

Θέλουμε να μεγαλώσουμε έναν σκύλο με ισορροπημένο χαρακτήρα, να έχει δηλαδή την ικανότητα να προσαρμόζεται σε κάθε περιβάλλον και συνθήκες και να αποκτήσει επικοινωνιακές – κοινωνικές δεξιότητες με τον άνθρωπο αλλά και με τα άλλα ζώα.

Εν ολίγοις, να μη διακατέχεται από φόβο, άγχος/στρες και να μην εκδηλώνει επιθετικότητα. Αυτές οι συμπεριφορές, εκτός του ότι φθείρουν το ζώο, δημιουργούν και άσχημες καταστάσεις.

Γι΄αυτό, το σημαντικότερο όλων είναι η κοινωνικοποίηση του κουταβιού. Και μην ξεχνάτε ότι η κοινωνικοποίηση αρχίζει με το που θα αποκτήσετε το κουτάβι σας.

Η διαδικασία της κοινωνικοποίησης δεν διαρκεί για πάντα. Πρέπει να ξεκινήσει κατά τη διάρκεια ανάπτυξής του. Σε αυτήν την τρυφερή ηλικία το κουτάβι πρέπει να καταγράψει στη μνήμη του με θετικό τρόπο οτιδήποτε ενδέχεται να «συναντήσει» στη ζωή του.

Η κοινωνικοποίηση, λοιπόν, ξεκινά από τη στιγμή που το κουτάβι αρχίζει και αντιλαμβάνεται τον κόσμο.

Ας δούμε τα σημαντικότερα στάδια:

  • Από τις τέσσερις έως τις οκτώ εβδομάδες της ζωής του: στο διάστημα αυτό το κουτάβι μαθαίνει από τη μητέρα του και τα αδέλφια του, και γι’ αυτόν τον λόγο δεν πρέπει να τους αποχωριστεί.
  • Από τις εννέα έως τις 12 εβδομάδες της ζωής του: σε αυτήν την ηλικία το κουτάβι έχει την έντονη επιθυμία να δεθεί με τους ανθρώπους. Είναι η κατάλληλη στιγμή για να αποχαιρετήσει τη μητέρα και τα αδέλφια του. Είναι η στιγμή που αρχίζει η κοινωνικοποίησή του με τους ανθρώπους και σταδιακά και με τον εξωτερικό κόσμο. Αν το κουτάβι παραμείνει με άλλους σκύλους, υπάρχει περίπτωση να εξελιχθεί σε ένα ανυπότακτο, ανεξάρτητο, δύστροπο και δύσκολο στην εκπαίδευσή του ζώο.
  • Από τις 13 έως 16 εβδομάδες της ζωής του: Η σημαντικότερη και η πιο κρίσιμη περίοδος για το μέλλον του κουταβιού. Οφείλετε να του δείξετε από τι θα αποτελείται ο κόσμος του. Να του γνωρίσετε ανθρώπους (βρέφη, παιδιά, έφηβους, ενήλικες, ηλικιωμένους), σκύλους (μικρού, μεσαίου και μεγάλου μεγέθους), άλλα ζώα. Να εξοικειωθεί με ηχητικά και οπτικά ερεθίσματα. Και όλα αυτά πρέπει να τα καταγράψει με θετικό τρόπο.
  • Μέχρι τους οκτώ μήνες της ζωής του: η κοινωνικοποίηση συνεχίζεται, αλλά ο χρόνος έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα για την καταγραφή νέων εμπειριών.

Πώς θα γίνει η κοινωνικοποίηση;
Η κοινωνικοποίηση του κουταβιού θέλει ηρεμία, υπομονή, μεθοδικότητα και θέληση από τον ιδιοκτήτη. Και ο σωστός τρόπος είναι:
α) Θετική εξάρτηση. Φροντίζετε το κουτάβι να συνδέσει στη μνήμη του με θετικό τρόπο οτιδήποτε χρειαστεί για το μέλλον. Και αυτό μπορεί να γίνει με μια λιχουδιά – τροφή, με το παιχνίδι ή με το χάδι.

Παραδείγματα:

  1. Ήρθε η ώρα να πάτε το κουτάβι σας στον κτηνίατρο. Του προσφέρετε λιχουδιές στην αίθουσα αναμονής, στο τραπέζι εξέτασης. Λιχουδιές του προσφέρει και ο κτηνίατρος.
  2. Οι πρώτες γνωριμίες με μικρά παιδιά: λιχουδιά από εσάς και μετά από τα παιδιά. Αργότερα τα πιτσιρίκια μπορούν να παίξουν μαζί του πετώντας του το αγαπημένο του παιχνίδι.
  3. Για να κάνετε τα πρώτα του μπάνια καλλωπισμού ευχάριστα, μπορείτε να τοποθετήσετε το αγαπημένο του παιχνίδι μέσα στην μπανιέρα και μετά να του προσφέρετε λιχουδιές.

β) Εξοικείωση. Να του μάθετε από μικρό να επιβιβάζεται στο αυτοκίνητο και στο καράβι. Να μάθει να κυκλοφορεί σε πολυσύχναστους δρόμους, να εξοικειωθεί και να αδιαφορεί στον θόρυβο του αυτοκινήτου, της μοτοσικλέτας κ.λπ. και να έρθει σε επαφή με άλλα σκυλιά καλού χαρακτήρα.
γ) Η διαδικασία της κοινωνικοποίησης πρέπει να είναι σταδιακή και ανάλογη με την πρόοδο του κουταβιού. Ειδικά εάν έχετε ένα ευαίσθητο ψυχικά κουτάβι, ξεκινάτε τις πρώτες σας βόλτες σε ήσυχο δρόμο μπροστά από το σπίτι σας. Όταν δείτε ότι το κουτάβι σας έχει εξοικειωθεί με τον χώρο, κάνετε το γύρω του τετραγώνου και στη συνέχεια πηγαίνετε σε πολυσύχναστο δρόμο. Θα ήταν λάθος να πάρετε το κουτάβι και να το πάτε κατευθείαν σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από πολυκοσμία και θορύβους, γιατί το σκυλί, ειδικά εκείνο που είναι ευαίσθητο ψυχικά, δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί την όλη κατάσταση, καθώς θα πιεστεί ψυχικά, θα αγχωθεί και θα φοβηθεί, με αποτέλεσμα να αποκτήσει μία τραυματική εμπειρία.

Επίσης το κουτάβι πρέπει να αρχίσει να αισθάνεται άνετα με το βούρτσισμα, την εξέταση των δοντιών, το καθάρισμα των αυτιών, και όλα αυτά πρέπει να αρχίσουν από νωρίς, σταδιακά και πάντα με θετικό τρόπο.

Η κοινωνικοποίηση έχει ως αποτέλεσμα το κουτάβι σας, με την ενηλικίωση του, να μπορεί να σας συνοδεύει σε κάθε σας κοινωνική εκδήλωση, χωρίς φόβο, επιθετικότητα και άγχος. Θα είναι ένας σκύλος που θα απολαμβάνει την κάθε στιγμή μαζί σας, όπως και σεις μαζί του.