Η Τσικνοπέμπτη, είθισται, να εορτάζεται με ψήσιμο κρεάτων και μαζικές εξόδους στις ταβέρνες. Και, ως γνωστόν, οι σκύλοι δεν μπορούν να αντισταθούν στο κρέας. «Είναι πολύ σύνηθες, οι μικροί μας σύντροφοι να διεκδικούν τη δική τους μερίδα από το τραπέζι μας», λέει ο κτηνίατρος, Ελευθέριος Γινάργυρος.

Γι΄αυτό, ας μάθουμε τι θα μπορούσαμε να τους δώσουμε με ασφάλεια, και τι πρέπει να αποφύγουμε, σύμφωνα με τον κτηνίατρο.

Κόκαλα: Είτε μιλάμε για μικρά κόκαλα (κοτόπουλου), είτε για πιο μεγάλα (βοδινού), το καλύτερο θα ήταν να τα αποφύγουμε τελείως. Αν και αρέσουν πολύ στους περισσότερους σκύλους, μπορεί να προκαλέσουν, από ήπια συμπτώματα (ανορεξία/αδιαθεσία), μέχρι και αρκετά πιο σοβαρά (εμετούς, διάρροιες, κοπρόσταση, τραυματισμούς/διάτρηση γαστρεντερικού).

Κρέας: Αυτήν την ημέρα, τα περισσότερα κρέατα που ετοιμάζουμε έχουν μεγάλη ποσότητα από μπαχαρικά και καρυκεύματα, οπότε το καλύτερο θα ήταν να τα αποφύγουμε. Μπορούμε, αν θέλουμε, να τους δώσουμε σαν λιχουδίτσα πολύ μικρά κομματάκια από κάποιο στεγνό κομμάτι κρέατος -χωρίς μπαχαρικά και καρυκεύματα-, το οποίο θα είναι πολύ καλά ψημένο.

Μεγάλη προσοχή στα καλαμάκια – ξυλάκια. Δυστυχώς, τα ατυχήματα με αυτά είναι πολύ συχνότερα από όσο φαντάζεστε, καθώς οι σκύλοι, πολλές φορές, τα καταπίνουν μαζί με το κρέας. Κάτι, που αρκετές φορές μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε σοβαρά προβλήματα. Αν θέλετε να τους δώσετε λίγο κρέας από κάποιο καλαμάκι, φροντίστε να το αφαιρέσετε και να το απομακρύνετε.

Συνοδευτικά: Σε ό,τι έχει να κάνει με τις περισσότερες σάλτσες που γευόμαστε εκείνη την ημέρα (ketchup, μουστάρδα, κ.α.), καλό θα είναι να μη δώσουμε στους σκύλους μας, καθώς οι περισσότερες έχουν συστατικά που μπορεί να είναι από τοξικά, έως ιδιαίτερα δύσπεπτα για αυτούς. Για τον ίδιο λόγο, πάνω – κάτω, καλό θα ήταν να αποφύγουμε και τις σαλάτες.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα συνοδευτικά (πίτες, πατάτες), αν και πιστεύω ότι διατροφικά δεν προσφέρουν κάτι ιδιαίτερο στα κατοικίδια μας, μπορούν να χορηγηθούν σε μικρές ποσότητες.

Τέλος, ο κ. Γινάργυρος επισημαίνει ότι θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι, αν ο σκύλος μας τρέφεται με ξηρά τροφή και του προσφέρουμε μαγειρεμένο φαγητό, το πιθανότερο είναι να μας δυσκολέψει αρκετά μέχρι να επιστρέψει στην κροκέτα του.

O κτηνίατρος Ελευθέριος Γινάργυρος

Ο κ. Ελευθέριος Γινάργυρος είναι πτυχιούχος της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει κάνει πρακτική άσκηση σε κλινικές μικρών ζώων στην Αμερική και μετεκπαίδευση στην Ακτινολογία, ενώ έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην παθολογία των μικρών ζώων, αλλά και στη χειρουργική. Έχει συμμετάσχει σε πρακτικά σεμινάρια πάνω στην τραυματιολογία, την ορθοπεδική, αλλά και τη χειρουργική μαλακών μορίων. Είναι ενεργό μέλος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου (Π.Κ.Σ.), της Ελληνικής Εταιρίας Κτηνιατρικής Ζώων Συντροφιάς (ΕΛ.Ε.Κ.Ζ.Σ.), καθώς και της Εθελοντικής Δράσης Κτηνιάτρων Ελλάδας (Ε.Δ.Κ.Ε.), η οποία προσφέρει βοήθεια σε ζώα που βρίσκονται σε περιοχές όπου δεν υπάρχει κτηνιατρική φροντίδα.

Διαβάστε επίσης