Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η μεταχείριση της ξηράς τροφής του σκύλου, για να μην αλλοιωθεί και χάσει τη θρεπτική της αξία.

Ο τρόπος με τον οποίο συντηρούμε την ξηρά τροφή του σκύλου μας, αλλά και ο χώρος που επιλέγουμε για την αποθήκευσής της, είναι σημαντικοί παράγοντες για να διατηρήσει τη «φρεσκάδα» και την ποιότητά της.

Η διατροφολόγος – εκπαιδεύτρια σκύλων, Ρεγγίνα Μπίμπα, μας λέει τι πρέπει να προσέχουμε κατά την αγορά της, αλλά και πώς συντηρείται σωστά.

«Είναι πολύ σημαντικό, ένας κηδεμόνας σκύλου να γνωρίζει για ποιούς λόγους επιλέγει μία ξηρά τροφή για τον σκύλο του.

Όπως επίσης, σημαντικό είναι να ξέρει τους σωστούς τρόπους αποθήκευσης και συντήρησής της.

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε μία ξηρά τροφή

1. την ημερομηνία λήξης: η ημερομηνία λήξης μιας ξηράς τροφής εξαρτάται από το είδος των σιτηρών που περιέχει. Οι τροφές που συντηρούνται με τις τεχνικές ουσίες BHT και BHA είναι λιγότερο ευαίσθητες στις περιβαλλοντικές συνθήκες και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τις τροφές που περιέχουν φυσικά συντηρητικά, όπως τη βιταμίνη Ε.

2. τη μεταχείριση προϊόντων: πρέπει να αποφεύγουμε να αγοράζουμε σακιά ξηράς τροφής που είναι εκτεθειμένα στον ήλιο.

3. την κατάσταση συσκευασίας: πρέπει να παρατηρούμε αν η συσκευασία της ξηράς τροφής είναι σε καλή κατάσταση, ή αν υπάρχουν τρύπες και σκισίματα, γιατί το περιεχόμενο εκτίθεται στο οξυγόνο.

Πώς πρέπει να αποθηκεύουμε την ξηρά τροφή στο σπίτι μας

Όταν ανοίγουμε τον σάκο θα πρέπει, στη συνέχεια, να μεταφέρουμε την τροφή σε ένα κουτί τροφοδοσίας. Το κουτί πρέπει να είναι αδιάβροχο, για να μην μπορεί να περάσει υγρασία, να είναι αδιαφανές και να κλείνει καλά, για να μην μπαίνουν έντομα.

Επίσης, πρέπει να είναι ανθεκτικό στη θερμότητα.

Πού πρέπει να αποθηκεύουμε την ξηρά τροφή

Εκτός από το κουτί τροφοδοσίας, είναι σημαντικό να επιλέγουμε το σωστό χώρο αποθήκευσης.

Οι περιβαλλοντικές επιδράσεις έχουν αρνητικές επιπτώσεις και μπορεί να αλλοιώσουν τη γεύση, ακόμα και να καταστρέψουν τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά, σε σημείο που να μην καλύπτονται, πλέον, οι ανάγκες του σκύλου.

Ο χώρος αποθήκευσης πρέπει να έχει θερμοκρασία 11-30 βαθμών κελσίου, να είναι σκοτεινός και να μην παρουσιάζει υγρασία ή μούχλα.

Πώς οι περιβαλλοντικές συνθήκες επηρεάζουν τη συντήρηση της ξηράς τροφής

υγρασία: η μούχλα αλλάζει τη μορφή της τροφής και σχηματίζει επικίνδυνους μικροοργανισμούς.

θερμοκρασίες >30°C: καταστρέφουν τη βιταμίνη Ε και διάφορες διατροφικές ουσίες.

θερμοκρασίες <10 C: αλλάζουν τη μορφή και εξαφανίζουν τη γεύση.

οξυγόνο: αλλάζει τη μορφή, καταστρέφει τις βιταμίνες και τις διατροφικές ουσίες.

φως: καταστρέφει τις βιταμίνες και τις διατροφικές ουσίες.

Η σωστή συντήρηση της ξηράς τροφής, λοιπόν, προστατεύει την τροφή από παθογόνους μικροοργανισμούς, διατηρεί τις σημαντικές θρεπτικές ουσίες και περιορίζει την αλλοίωση της γεύσης.

Τέλος, προτείνουμε, να αγοράζουμε μικρές συσκευασίες, που καταναλώνονται πιο γρήγορα, ειδικά όταν ο σκύλος μας ανήκει στις μικρόσωμες φυλές και στις διακοπές μας.

Η καλή υγεία του σκύλου μας δεν εξαρτάται μόνο από την ποιότητα της τροφής, αλλά και από τη σωστή συντήρησή της».

H διατροφολόγος – εκπαιδεύτρια σκύλων, Ρεγγίνα Μπίμπα

Η κυρία Ρεγγίνα Μπίμπα είναι διατροφολόγος – εκπαιδεύτρια σκύλων, ασχολείται με την ανατροφή και εκπαίδευσή τους, και είναι πτυχιούχος διατροφολογίας σκύλων και γατών του Πανεπιστημίου ATN της Ελβετίας. Εργάζεται στην biodog.