Γίνετε και πάλι παιδιά και παίξτε με τον σκύλο σας! Τα παιχνίδια κάνουν καλό στον μικρό σας φίλο, καθώς συμβάλλουν στη νοητική και σωματική εκτόνωσή του, και, παράλληλα, ενισχύουν την αυτοπεποίθησή του.

Επίσης, παίζοντας με τον σκύλο σας αναπτύσσετε ισχυρούς δεσμούς μαζί του.

Αν, λοιπόν, θέλετε να διασκεδάσετε, παίζοντας με τον σκύλο σας, η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Άννα Σολομωνίδου, έχει έξι ιδέες.

1. Από τα πιο διαδεδομένα παιχνίδια, όπως λέει, είναι το να πετάς στον σκύλο ένα μπαλάκι, ή κάποιο αγαπημένο του παιχνίδι, και εκείνος να το επιστρέφει.
Με αυτή την ενέργεια υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ σας, με την προϋπόθεση να είστε αφοσιωμένοι στον σκύλο σας, όσο διαρκεί το παιχνίδι σας. Δηλαδή, να μην ασχολείστε με το κινητό σας, να μην κάθεστε σε ένα παγκάκι και, απλά, να πετάτε βαριεστημένα το μπαλάκι.

Με αυτό το παιχνίδι το σκυλάκι σας εκτονώνεται σωματικά και, παράλληλα, διασκεδάζετε παρέα!

Χτίστε τη σχέση σας με τον σκύλο σας.

2. Ένα πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι είναι, σύμφωνα με την κα Σολομωνίδου, ο σκύλος να ψάχνει να βρει λιχουδιές. Το λεγόμενο «Βρες το»θα τον βοηθήσει να κουραστεί πολύ, πνευματικά και σωματικά, θα τον μάθει να σκέφτεται και να χρησιμοποιεί τη μύτη του.

Τέτοια παιχνίδια είναι τα σκυλο-πάζλ, ή τα snuffle mats, όπου ο σκύλος ψάχνει να βρεις τις λιχουδιές.

Μπορείτε, όμως, να κρύβετε εσείς λαχταριστές λιχουδιές μέσα στο σπίτι, όπως κάτω από τον καναπέ, ή πίσω από μια καρέκλα κτλ, και το σκυλάκι σας να ψάχνει να τις βρει.

Είναι ένα υπέροχο παιχνίδι για όλους τους σκύλους. Για αρχή, να θυμάστε να τις κρύβετε σε εύκολα και πολύ κοντινά σημεία, μέχρι να μάθει το παιχνίδι καλά.

Η επιβράβευση από εσάς, κάθε φορά που θα βρίσκει ό,τι κρύψατε, είναι απαραίτητη, τόσο για τη σχέση σας όσο και για την αυτοπεποίθηση του σκύλου σας.

3. Ένα ακόμη παιχνίδι που προτείνει η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, είναι να κρατάτε κάποιο αγαπημένο του παιχνίδι, για παράδειγμα έναν κόμπο, και να το τραβάτε εσείς από τη μια μεριά και ο σκύλος σας από την άλλη. Πρέπει να θυμάστε ότι στην τόνωση της αυτοπεποίθησης του βοηθά το να τον αφήνετε να κερδίζει. Δηλαδή, να σας παίρνει το παιχνίδι.

Αν το σκυλάκι σας δυσκολεύεται να παίξει, μπορείτε να το παρακινήσετε με μια πετσέτα που θα τυλίξετε και θα δέσετε, αφού έχετε κρύψει μέσα λιχουδιές που αρέσουν πολύ στον σκύλο σας. Θα του δώσετε, λοιπόν, την πετσέτα να τραβήξει, και με την πρώτη προσπάθεια του σκύλου σας μην ξεχάσετε να του πείτε «ΜΠΡΑΒΟ»!

Ειδικά για έναν σκύλο που πρέπει να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον του για ένα παιχνίδι, είναι καθοριστική η δίκη μας επιβράβευση με «Μπράβο» και λιχουδιές, για την αυτοπεποίθησή του.

4. Τα παιχνίδια agility: Για να «μυήσετε» τον σκύλο σας στα αθλήματα agility, μπορείτε, όπως καθοδηγεί η κα Σολομωνίδου, να βάλετε ένα εμπόδιο στη μέση του δωματίου, ένα σκαμπό για παράδειγμα. Με πολλή υπομονή και μικρά βήματα, μπορεί να μάθει να πηδάει πάνω από το σκαμπό και να βάζει τα ποδαράκια του πάνω, ή μπορεί να μάθει να πηδάει μέσα από χούλα χουπ.

Ο σκύλος μαθαίνει να σκέφτεται, να χρησιμοποιεί το μυαλό του, και αυτό είναι μοναδικό!

5. Messy play: Αν έχετε διάθεση για λίγο μάζεμα μετά το παιχνίδι, η κα Σολομωνίδου σάς προτρέπει να δώσετε στο σκυλάκι σας παλιά περιοδικά, ή κούτες, και να το αφήσετε να τα κάνει κομματάκια! Θα περάσει υπέροχα, καθώς θα εκτονώσει την ενέργειά του. Ένα παιχνίδι, που είναι εντελώς ανέξοδο.

Αν είστε αθλητικός τύπος, η κα Σολομωνίδου προτείνει να ξεκινήσετε το τζόκινγκ, έχοντας για παρέα τον σκύλο σας.

Τέλος, η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων δίνει κάποιες συμβουλές: «Γενικά, θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας τα εξής: α) ότι όλα τα παιχνίδια δεν πρέπει να διαρκούν πολύ, και πρέπει να τελειώνουν πάντα με επιτυχίες, β) ότι δεν πρέπει να πιέζουμε κανένα ζωάκι να κάνει πράγματα που το αγχώνουν, ή το φοβίζουν, και γ) ότι αν το σκυλάκι μας δεν ξέρει το παιχνίδι, πρέπει να του το μάθουμε με πολύ εύκολες πίστες στην αρχή. Όπως σε ένα παιδάκι».

Η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Άννα Σολομωνίδου

Η κυρία Άννα Σολομωνίδου είναι θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, πιστοποιημένη από τον κ. Αχιλλέα Καλαμπάκα (Fantastic Dogs) με τον οποίο συνεργάστηκε για πολύ καιρό.
Έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια θετικής προσέγγισης σκύλων και μελετά, για προσωπική εξέλιξη, την παιδική ψυχολογία.
Και όπως λέει η ίδια: «Εργάστηκα 17 χρόνια σε ναυτιλιακή εταιρεία αλλά η αγάπη μου για τα ζώα με οδήγησε σε παραίτηση για να ακολουθήσω το όνειρο μου.
Παράλληλα με τη δουλειά μου αυτή τη στιγμή φοιτώ σαν εκπαιδεύτρια στην σχολή του κυρίου Αλεξάνδρου Παράσχη (Dog friendly academy) γιατί η γνώση δεν σταματά ΠΟΤΕ!».

Διαβάστε επίσης