Είναι ένα παιδικό παιχνίδι, που όλοι το έχουμε μέσα στην καρδιά μας, και μπορούμε να παίξουμε με τον σκυλάκο μας. Ένα παιχνίδι που συσφίγγει τη σχέση μας και είναι διασκεδαστικό, και για τους δύο.

Η θετική γνωσιακή εκπαιδεύτρια σκύλων και σύμβουλος συμπεριφοράς, Ασπασία Σκιαδαρέση, μας προτρέπει να ανακαλέσουμε τη μνήμη μας και να θυμηθούμε πόσο όμορφα έχουμε αισθανθεί όταν παίζαμε κρυφτό με τους φίλους μας, στις γειτονιές.

«Πολλοί με ρωτούν, αν θα μπορούσαν να παίξουν κρυφτό με τον αγαπημένο τους φίλο, τον σκύλο τους.

Μπορεί, άραγε, ο σκύλος μας να κατανοήσει την έννοια του «παίζω κρυφτό»;

Η απάντηση είναι, φυσικά και μπορεί», επισημαίνει η κα Σκιαδαρέση.

Πώς παίζεται, λοιπόν, το κρυφτούλι με τον σκύλο μας;

«Χωρίζουμε τη συγκεκριμένη άσκηση σε επίπεδα. «Χτίζουμε» κάθε επίπεδο ξεχωριστά, και μετά ενώνουμε όλα τα κομμάτια μαζί. Το σύνθημα «Ψάξε – Βρες το» είναι βασικό να το μαθαίνουμε στον σκύλο μας.

Ξεκινάμε να ρίχνουμε λιχουδιές κάτω, ο σκύλος μας μυρίζει για να τις βρει, και τότε εμείς του λέμε «Ψάξε – Βρες το». Ο σκύλος μας αρχίζει να κατανοεί την έννοια.

Το επόμενο βήμα είναι να κρύβουμε λιχουδιές και να του λέμε, κατ’ εντολήν πια, εφόσον έχει μάθει την λέξη – έννοια, «Ψάξε – Βρες το». Αυτό είναι πολύ διασκεδαστικό, σαν διαδικασία, για τον σκύλο.

Το επόμενο στάδιο είναι να μάθουμε στον σκύλο μας να βρίσκει εμάς.

Πάμε σε ένα δωμάτιο, χωρίς να μας έχει δει ο σκύλος μας, και πάλι κάτ’ εντολήν του ζητάμε να ψάξει να μας βρει, λέγοντας το σύνθημα «Ψάξε με – Ψάξε με – Βρες με».

Όταν ο σκύλος ανακαλύψει πού είμαστε, η χαρά μας πρέπει να είναι μεγάλη, για να χαίρεται κι εκείνος που μας βρήκε και κατάφερε κάτι τόσο σπουδαίο.

Ο σκύλος ενθουσιάζεται πολύ με τη διαδικασία και, καθώς οι σκύλοι είναι ζώα που από τη φύση τους, τούς αρέσει να ανακαλύπτουν πράγματα και να χρησιμοποιούν την όσφρησή τους, συνδέονται πολύ μαζί μας», εξηγεί η κα Σκιαδαρέση.

Στη συνέχεια, αυτό που πρέπει να κάνουμε, όπως λέει η κα Σκιαδαρέση, είναι να βγούμε στον κήπο -αν υπάρχει- ή σε εξωτερικό περιβάλλον με πολλά δέντρα, ή σημεία που να μπορούμε να κρυφτούμε.

Στον σκύλο μας έχουμε φορέσει ένα πολύ μακρύ λουρί (20 μέτρων εκπαιδευτικό).

«Το νόημα, βέβαια, δεν είναι να μη μας βλέπει ο σκύλος μας, αλλά να καταλάβει πως παίζουμε μαζί του.

Έτσι, λοιπόν, προχωράμε και στο σπίτι, σε διαφορετικά σημεία αλλά και στο εξωτερικό περιβάλλον, σε γενίκευση των δύο αυτών ασκήσεων.

Στην αυλή, για παράδειγμα, κρύβουμε λιχουδιές έτσι ώστε να μάθει και εκεί να τις βρίσκει και, ταυτόχρονα, κρυβόμαστε κι εμείς. Και καλούμε τον σκύλο να μας βρει.

Επαναλαμβάνουμε πολλές φορές τις δύο αυτές διαφορετικές ασκήσεις, και δεν ξεχνάμε, πάντα ο ενθουσιασμός μας να είναι μεγάλος, όταν βρίσκει τις λιχουδιές: «… μπράβοοοο, τις βρήκες!», αλλά και όταν μας βρίσκει «… μπράβοοοοο, με βρήκες!».

Εφόσον έχει γίνει μια πολύ καλά μαθημένη συμπεριφορά από τον σκύλο μας, προχωράμε στην επόμενη άσκηση», καθοδηγεί η κα Σκιαδαρέση.

Η επόμενη άσκηση, λοιπόν, μας «λέει» ότι θα πρέπει να χαθούμε από το οπτικό πεδίο του σκύλου μας, πηγαίνοντας σε κάποιο άλλο δωμάτιο.

«Ο σκύλος μας θα μας αναζητήσει, καθώς οι σκύλοι, συνήθως, μας ακολουθούν παντού. Όταν τον δούμε να έρχεται, κρυβόμαστε κάπου, και με το που θα πλησιάζει, εμφανιζόμαστε ξαφνικά μπροστά του, με χαρά, λέγοντάς του ένα μεγάλο «Μπράβοοοοοοοο, με βρήκες!», και τρέχουμε μαζί με τον σκύλο μας.

Πιστέψτε με, ο σκύλος παίρνει τέτοια χαρά, που μας έχει βρει και που μας βλέπει χαρούμενους, που θα γίνει η αγαπημένη του συνήθεια.

Μια τέλεια ιδέα για να δυναμώσει η αγαπημένη αυτή συνήθεια, είναι να γυρίζετε γύρω – γύρω από ένα αντικείμενο, όπως είναι το τραπέζι του σαλονιού, λέγοντας, «Ψάξε – Ψάξε, «Βρες με – Βρες με», και, κάθε τόσο, να κρύβεστε, για παράδειγμα, πίσω από τον καναπέ.

Ο σκύλος, γνωρίζοντας καλά πλέον το παιχνίδι σας, θα σας ακολουθεί πάντα με χαρά. Μπορείτε να αλλάζετε και τη φορά, για να νιώθει και εκείνος πως ψάχνετε να τον βρείτε», συμβουλεύει η κα Σκιαδαρέση και προσθέτει: «Το κρυφτό είναι μια τέλεια ενασχόληση με τον αγαπημένο μας φίλο, τον σκύλο μας, καθώς εσωκλείει τη βασική άσκηση εκπαίδευσης: « Έλα» – ίσως, την πιο σημαντική άσκηση.

Μη χάνετε χρόνο και μη διστάζετε να παίζετε με τον σκύλο σας κρυφτό. Φυσικά -γιατί όχι;- και με τη γάτα σας. Θυμάμαι, τα παιδικά μου καλοκαίρια να παίζω κρυφτό και με τη γάτα της γιαγιάς μου. Γύριζα γύρω – γύρω από το σπίτι και εκείνη με έψαχνε. Κρυβόμουν και, όταν με πλησίαζε, πεταγόμουν ξαφνικά μπροστά της. Φαινόταν ότι χαιρόταν τόσο πολύ… Ήταν διασκεδαστικό και για τις δυο μας.

Με το κρυφτό, η ορμόνη της αγάπης και της χαράς εκτοξεύεται, και δημιουργείτε την τέλεια σχέση – σύνδεση».

Η θετική γνωσιακή εκπαιδεύτρια σκύλων και σύμβουλος συμπεριφοράς, Ασπασία Σκιαδαρέση

Η κυρία Ασπασία Σκιαδαρέση αποφοίτησε το 2019 από τη Σχολή StarDogs του κ. Γιάννη Αραχωβίτη και είναι θετική γνωσιακή εκπαιδεύτρια σκύλων και σύμβουλος συμπεριφοράς. Έχει παρακολουθήσει κύκλο μετεκπαίδευσης στη Σχολή Dogfully της κ. Εριέττας Καραμπέτσου. Έχει σπουδάσει Ψυχολογία στην Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συμπεριφοράς, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (Ελληνική Κοινότητα Συμπεριφοράς). Μετεκπαιδεύεται συνεχώς στο αντικείμενό της και μαθαίνει τους σκυλογονείς να κατανοούν, να σέβονται και να χτίζουν το Μαζί με τα σκυλοπαιδιά τους. Ζει στην Πάτρα.

Διαβάστε επίσης