Μία συμπεριφορά που μπορεί να εκδηλώσουν τα κουτάβια, ακόμη και οι ενήλικοι σκύλοι, είναι να ουρούν στο κρεβατάκι τους.

«Πολλοί πιστεύουν πως ο σκύλος λερώνει το κρεβάτι του επειδή θέλει να τους εκδικηθεί, ή και να τους επιβληθεί. Ωστόσο, ο πραγματικός λόγος είναι κάπως πιο περίπλοκος», αναφέρει ο θετικός εκπαιδευτής σκύλων, Γιώργος Στεφάνου.

Εξηγεί ότι ο υπέρμετρος ενθουσιασμός μπορεί να κάνει το κουτάβι μας να λερώσει, κατά λάθος, το κρεβάτι του, αφού οι μύες της κύστης του δεν είναι αναπτυγμένοι ακόμη, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κρατηθεί, όταν χαίρεται υπερβολικά.

«Αυτού του είδους τα ”ατυχήματα ενθουσιασμού”, όσο μεγαλώνει ο σκύλος μας, συνήθως σταματούν να συμβαίνουν. Ο φόβος και το στρες είναι, επίσης, πολύ συχνοί λόγοι που ένας σκύλος θα μπορούσε να λερώσει εκεί που κοιμάται. Το κρεβάτι του είναι, ουσιαστικά, η φωλιά του και το μέρος όπου θα καταφύγει όταν νιώσει ανασφάλεια», τονίζει ο κ. Στεφάνου και διασαφηνίζει ότι: «Ένας δυνατός θόρυβος αυτοκινήτου, βεγγαλικά, αστραπές, η ηλεκτρική σκούπα, η παρουσία ενός ξένου στο σπίτι και διάφορα άλλα ερεθίσματα, μπορεί να φοβίσουν τον σκύλο μας τόσο, ώστε να μην μπορέσει να κρατηθεί».

Για να αποτρέψουμε τέτοιου είδους συμπεριφορές, ο κ. Στεφάνου επισημαίνει ότι είναι πολύ σημαντικό να εκπαιδεύουμε τον σκύλο μας από μικρό, ώστε να δέχεται όλων των ειδών τα ερεθίσματα.

Στην περίπτωση κατά την οποία έχουμε έναν ενήλικο σκύλο με κάποιες συγκεκριμένες ευαισθησίες, δουλεύουμε πάνω σε αυτές, ώστε να τον βοηθήσουμε να τις ξεπεράσει.

«Απότομες αλλαγές στο περιβάλλον του μπορεί να στρεσάρουν τον σκύλο μας και να τον οδηγήσουν στην ασφάλεια της φωλιάς του, όπου εκεί είναι πιθανόν να ουρήσει ως μια έξτρα ασφάλεια, ειδικά αν οι αλλαγές φαντάζουν μεγάλες για εκείνον. Αν παρατηρήσουμε μια τέτοια συμπεριφορά, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε τι άλλαξε, και να προσαρμόσουμε τον σκύλο μας σταδιακά -εάν γίνεται- σε αυτή την αλλαγή. Θα μπορούσε να είναι το ότι μετακομίσαμε πρόσφατα σε καινούργιο χώρο, ότι ήρθε στο σπίτι ένα νέο κατοικίδιο, ο ερχομός ενός μωρού στην οικογένεια, ή ότι “έφυγε” ένα κατοικίδιο με το οποίο ζούσαν μαζί μέχρι τώρα», υπογραμμίζει ο κ. Στεφάνου.

Και, φυσικά, όπως λέει ο κ. Στεφάνου, τελευταίο και αυτονόητο είναι η ελλιπής εκμάθηση της τουαλέτας. Το κουτάβι δεν έχει έμφυτο το χάρισμα να μη λερώνει τη φωλιά του. Του το μαθαίνει η μαμά του, τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του. Εάν το υιοθετήσαμε πολύ νωρίς, ή για κάποιο λόγο δεν τη γνώρισε, θα πρέπει εμείς να παίξουμε αυτόν τον ρόλο και να του μάθουμε να κρατάει καθαρή τη φωλιά του.

Τέλος, ο κ. Στεφάνου σκύλων επισημαίνει: «Αν δούμε σημάδια ούρησης στο κρεβάτι ενός ενήλικου σκύλου, ο οποίος δεν συνήθιζε μέχρι τώρα να λερώνει, και αποκλείσουμε τα ενδεχόμενα του φόβου, του άγχους και του ενθουσιασμού, καλό θα είναι να επισκεφτούμε τον γιατρό του. Για το ενδεχόμενο κάποιας δυσλειτουργίας στο ουροποιητικό σύστημα, ή στα νεφρά του, που μπορεί να ευθύνονται για αυτά τα ατυχήματα. Η ακράτεια λόγω ηλικίας στους ηλικιωμένους σκύλους, και λόγω ορμονών στους μικρότερους, είναι, πολλές φορές, η αιτία για την οποία θα βρούμε το κρεβάτι τους βρεγμένο».

Ο θετικός εκπαιδευτής σκύλων, Γιώργος Στεφάνου

* Ο κ. Γιώργος Στεφάνου είναι θετικός εκπαιδευτής σκύλων, απόφοιτος της StarDogs Trainers Academy του Γιάννη Αραχωβίτη. Και όπως λέει: «Η αγάπη μου, από παιδική ηλικία, για τους σκύλους και η μετέπειτα ανάγκη μου να μάθω πώς αυτό το υπέροχο ζώο σκέπτεται, πώς μαθαίνει, πώς νιώθει, πώς μας αντιλαμβάνεται, με οδήγησαν στην StarDogsTrainers Academy και τον Γιάννη Αραχωβίτη, ο οποίος και μου έλυσε όλες αυτού του είδους τις απορίες». Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα.

Διαβάστε επίσης