Σε απόγνωση βρίσκονται πολλοί κηδεμόνες σκύλων, καθώς δεν μπορούν να μάθουν στο κουτάβι τους να κάνει την ανάγκη του στην πάνα.

Ένα κουτάβι, μέχρι να ολοκληρώσει τα εμβόλιά του, δεν πρέπει να βγαίνει βόλτες, και υποχρεωτικά πρέπει να… ανακουφίζεται εντός σπιτιού.

«Σε αυτήν την τόσο τρυφερή ηλικία είναι αδύνατον να ελέγξει την ουροδόχο κύστη του. Δυστυχώς, δεν έχουμε τους ίδιους γλωσσικούς κώδικες επικοινωνίας, έτσι ώστε να μας εκφράσει αυτήν την πολύ βασική του ανάγκη.

Θα πρέπει, με τη βοήθεια ενός ειδικού, να αναπτύξουμε με το κουτάβι μας μια κοινή γλώσσα επικοινωνίας. Από την πρώτη, κιόλας, ημέρα που θα έρθει στο σπίτι μας.

Θα πρέπει να «χτίσουμε» καλές συνήθειες και γερούς δεσμούς ανάμεσά μας», τονίζει η επαγγελματίας θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Ασπασία Σκιαδαρέση.

Μάλιστα, οι περισσότεροι σκυλο-γονείς/κηδεμόνες, όπως λέει η κα Σκιαδαρέση, αντιδρούν περίεργα σε αυτό το τόσο σημαντικό γεγονός. Δεν είναι λίγες οι φορές που της δίνουν την εντύπωση πως θεωρούν ότι ένα κουτάβι γνωρίζει ακριβώς τι να κάνει από τη μητέρα φύση. Και κάτι τέτοιο, δεν ισχύει 100%.

«Χάνουν την υπομονή τους, του φωνάζουν και το μαλώνουν. Ανατρέχουν σε βάρβαρες λύσεις, όπως ξύλο, τρίψιμο μούρης σε «τσία»/κακά, και άλλα τέτοια…

Η μαμά, όσο τα κουτάβια δεν έχουν ανοίξει τα μάτια τους, καθαρίζει πολύ καλά τα «τσία» και τα κακά τους, όπως και τα ίδια, γλείφοντάς τα.

Όταν ξεκινούν τα πρώτα τους βήματα, τα μαθαίνει να κάνουν τη βιολογική τους ανάγκη εκτός φωλιάς και, μάλιστα, τα βοηθά, πολλές φορές, γλείφοντας την κοιλίτσα τους. Φυσικά, τα διατηρεί πάντα καθαρά και στεγνά.

Κανένας σκύλος δεν θέλει να λερώνεται και να λερώνει τη φωλιά του», εξηγεί η κα Σκιαδαρέση.
Τώρα, λοιπόν, που η μαμά σκυλίτσα σας παρέδωσε τη σκυτάλη, θα πρέπει να αναλάβετε τον ρόλο της μανούλας.

«Στο παιδί μας φοράμε μια πάνα, την οποία αλλάζουμε όταν λερωθεί. Και σε αυτήν την περίπτωση, δηλαδή του σκύλου μας, μπορούμε, κάλλιστα, να χρησιμοποιήσουμε πάνα.

Όμως, θα πρέπει από την αρχή να ορίσουμε έναν χώρο γι΄αυτές τις δύο ανάγκες του, έτσι ώστε να κάνει τα πράγματα πιο ξεκάθαρα στο κουτάβι και να έχει τις λιγότερες κατά το δυνατόν αποτυχίες», διευκρινίζει η κα Σκιαδαρέση.

Σε ποιο μέρος θα φτιάξουμε τη «φωλιά» του κουταβιού

Το σπίτι μας για το κουτάβι είναι ένας καινούργιος «πλανήτης» προς εξερεύνηση, σύμφωνα με την κα Σκιαδαρέση, και θα πρέπει να έχει έναν χώρο, που να τον θεωρεί «φωλιά» του. Και πρέπει να του τον ορίσουμε.

Αποτρέπει την ψυχρή λύση του κλουβιού, κέννελ, γιατί εκτός του ότι δεν είναι ωραία εικόνα, είναι κακό και λάθος εκπαιδευτικό εργαλείο, καθώς το κουτάβι δυσκολεύεται και δεν του αρέσει να κάνει την ανάγκη του ακριβώς εκεί όπου κοιμάται.

Επιπλέον, υπενθυμίζει ότι δεν ταιριάζει το κλουβί στη «φιλοσοφία» που του έχει ορίσει η φύση και που του έχει μάθει η μαμά του – αν, βεβαίως, έχει απογαλακτιστεί σωστά και έχει μάθει να τα κάνει εκτός φωλιάς.

«Επιλέξτε να διαμορφώσετε έναν όμορφο χώρο, όπου το κουτάβι θα νιώσει ασφάλεια, και έτσι θα τον θεωρήσει σαν «φωλιά».

Κατά το πρώτο διάστημα προτιμήστε να τοποθετήσετε τη «φωλιά» κοντά σε μπαλκονόπορτα.

Μην αφήνετε στο κουτάβι σας πρόσβαση στο υπόλοιπο σπίτι χωρίς τη δική σας παρουσία», προτείνει η κα Σκιαδαρέση.

Κάθε πότε κάνει την ανάγκη του το κουτάβι

Όσον αφορά τη… λιμνούλα, η επαγγελματίας θετική εκπαιδεύτρια σκύλων δίνει ένα παράδειγμα: Αν ένα κουτάβι είναι δυόμισι μηνών, κάνει την ανάγκη του κάθε δύο – δυόμισι ώρες, περίπου. Αν είναι τρεισίμισι μηνών, κάθε τρεις με τρεισίμισι ώρες, περίπου.

Όσον αφορά τα κακά, συνήθως, ένα κουτάβι κάνει τέσσερις με πέντε φορές τη μέρα. Μεγαλώνοντας, η ανάγκη του αυτή μειώνεται στις δύο με τρεις φορές.

«Στην κουταβίσια ηλικία, λοιπόν, η παρατήρηση και η ακρίβεια έχουν τον πρώτο λόγο.

Να είστε σε ετοιμότητα και να παρατηρείτε τις κινήσεις του, γιατί σε λίγο θα έρθει η κρίσιμη ώρα, όταν το κουτάβι σας:

● τρώει

● πίνει νερό

● παίζει

Φτιάξτε ένα σταθερό πρόγραμμα καλού φαγητού, τρεις φορές την ημέρα, έτσι ώστε να έχετε καλύτερο έλεγχο.

«Μαμ, κακά και νάνι», συνηθίζουμε να λέμε για τα μωρά μας. Και είναι η φράση – κλειδί για την επιτυχία σας.

Το κουτάβι σας τρώει το πρωινό του. Περιμένετε λίγο και το πηγαίνετε στην πάνα. Οδηγήστε το, κατά προτίμηση, στην εξωτερική πάνα. Να μαθαίνει σιγά – σιγά και τον εξωτερικό χώρο, καθώς, λόγω του ότι δεν έχει ολοκληρώσει τα εμβόλιά του, δεν μπορεί να βγει εκτός σπιτιού.

Τρίψτε την κοιλίτσα του, κάνοντας μασάζ με τα χέρια σας. Όταν κάνει τσίσα του, πείτε του «τσία, τσία».

Να μάθει ένα παράγγελμα για να τα κάνει.

Λειτουργήστε με τον ίδιο τρόπο και για τα κακά.

Όταν θα λείπετε, καθώς τα ζώα μαθαίνουν συνδυαστικά, οι υφές θα τον βοηθήσουν να κατουρήσει στην εσωτερική πάνα.

Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε πάνα στον εξωτερικό χώρο, ίσως είναι καλυτέρα, γιατί μαθαίνει ο σκύλος μας δυο υφές: το ύφασμα και το πλακάκι», συμβουλεύει η κα Σκιαδαρέση.

Πού θα τοποθετήσουμε τις πάνες. Οι αποστάσεις που πρέπει να τηρηθούν

«Τοποθετούμε δυο πάνες: μια για τα «τσία» και μια για τα κακά, σε απόσταση όχι μεγαλύτερη των 2-3 μέτρων από τη «φωλιά».

Την ίδια απόσταση θα πρέπει να έχουν και μεταξύ τους οι πάνες. Ιδεατά, δίπλα στη μπαλκονόπορτα.

Επίσης, τοποθετούμε δυο πάνες και στον εξωτερικό χώρo, αφού τον καθαρίσουμε πολύ καλά, σε απόσταση μεταξύ τους. Αν έχουν πρόσβαση άλλα ζώα, π.χ. γάτες, ή πουλάκια, καλό είναι να καθαρίζουμε κάθε φορά πριν βγάλουμε το κουτάβι.

Φυσικά, δεν κάνουμε χρήση καυστικών υγρών, όπως η χλωρίνη», υπογραμμίζει η κα Σκιαδαρέση.

Συμβουλές

Τέλος, η επαγγελματίας θετική εκπαιδεύτρια σκύλων δίνει χρήσιμες συμβουλές

● Αλλάζουμε συχνά πάνες.

● Τις τοποθετούμε στο ίδιο σημείο κάθε φορά.

● Έχουμε άλλη πάνα για τα «τσία», και άλλη για τα κακά.

● Κρατάμε χρόνο από την πρώτη φορά της ημέρας που έκανε τα «τσία» του, σε συνάρτηση με το φαγητό, το νερό, το παιχνίδι και την ηλικία.

● Δεν φεύγουμε από τον εξωτερικό χώρο, αν δεν κάνει την ανάγκη του.

● Δεν αφήνουμε πρόσβαση στο υπόλοιπο σπίτι, όταν λείπουμε.

Δεν μαλώνουμε τον σκύλο μας ποτέ σε μια… άτυχη στιγμή. Το μόνο που καταφέρνουμε, είναι να τον μπλοκάρουμε και να τον αγχώνουμε, προκαλώντας σίγουρα μια επόμενη αποτυχία.

Επιβραβεύουμε λεκτικά και με μια νόστιμη λιχουδιά το κουτάβι μας.

● Έχετε φυτά στο μπαλκόνι σας; Βοηθούν πολύ τον σκύλο σας, στο να «εμπνέεται».

Αν το κουτάβι μας έχει πιο συχνή ενούρηση από το σύνηθες, ή διάρροια, ενημερώνουμε αμέσως τον κτηνίατρο.

Οπλιστείτε με υπομονή και αγάπη μανούλας, και μάθετε στον σκύλο σας τον σωστό τρόπο.

H επαγγελματίας θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Ασπασία Σκιαδαρέση

Η κυρία Ασπασία Σκιαδαρέση είναι απόφοιτη της Σχολής Star Dogs και ασκεί το επάγγελμα της θετικής εκπαιδεύτριας. Διδάσκει στους μαθητές της βασική εκπαίδευση και, παράλληλα, βοηθά στην επίλυση μη επιθυμητών συμπεριφορών. Μετεκπαιδεύεται συνεχώς στο αντικείμενό της. Γεννήθηκε στη Λευκάδα το 1977 και ζει με την οικογένειά της στην Πάτρα.

Διαβάστε επίσης