Μεγάλος «πονοκέφαλος» είναι, για τους κηδεμόνες σκύλων, ο αγαπημένος τους φίλος, όταν φτάνει στο σημείο να γαβγίζει και να είναι εκτός ελέγχου.

Ωστόσο, «το γάβγισμα είναι για τους σκύλους ένα πολύ σημαντικό μέσο επικοινωνίας -μετά την ενέργεια και τη «γλώσσα του σώματος»-, καθώς με αυτό μπορούν να διεκδικήσουν, να προστατευτούν, να προειδοποιήσουν, να αμυνθούν, να γίνουν κατανοητοί!

Το να γαβγίζει, λοιπόν, ένας σκύλος, είναι απολύτως φυσιολογικό.

Όταν, όμως, το γάβγισμα γίνεται με εμμονικό και νευρικό τρόπο, καταντά ενοχλητικό και μπορεί να εξελιχθεί σε πρόβλημα. Τότε καλούμαστε να το ελέγξουμε», επισημαίνει η ενεργειακή εκπαιδεύτρια σκύλων, Ρενάτα Γρυπάρη.

Εξηγεί ότι οι αιτίες του εμμονικού γαβγίσματος μπορεί να είναι πολλές: βαρεμάρα, φόβος, αμηχανία, διεκδίκηση πραγμάτων ή της προσοχή μας, ζήλεια, υπερβολικός ενθουσιασμός κτλ.

Το πρόβλημα, ωστόσο, όπως λέει η κα Γρυπάρη, ξεκινά, κυρίως, από την ελλιπή επικοινωνία κηδεμόνα – σκύλου, και από την απουσία σαφών μηνυμάτων εκ μέρους τους.

«Ο σκύλος θα πρέπει να καταλάβει ότι αυτή είναι μια συμπεριφορά «μη ανεκτή», και ότι με το γάβγισμα δεν πρόκειται να πετύχει τίποτα από αυτά που επιδιώκει. Επομένως, ότι δεν έχει λόγο να το επαναλάβει», διασαφηνίζει η κα Γρυπάρη.

Πώς διορθώνεται το «ανεξέλεγκτο» γάβγισμα;

Η διόρθωση του γαβγίσματος, που γίνεται χωρίς λόγο ή για λάθος λόγο, μπορεί να γίνει, σύμφωνα με την κα Γρυπάρη, με τρία απλά βήματα:

1) Διατηρώ την ηρεμία και την ψυχραιμία μου: Το «ανεξέλεγκτο» γάβγισμα μπορεί να γίνει ιδιαίτερα ενοχλητικό, και μεταδίδει ένταση. Εάν, όμως, εκνευριστούμε και εμείς, δεν θα είμαστε σε θέση να το διορθώσουμε.
Ποτέ δεν φωνάζουμε σε έναν σκύλο που γαβγίζει! Στην ουσία λειτουργεί ως «φαύλος κύκλος»: εάν εκνευριστούμε, θα εκνευρίσουμε και τον σκύλο μας, ο οποίος θα θελήσει να εκτονώσει την ένταση αυτή με περισσότερο γάβγισμα!

2) Διορθώνω: Με έναν ήχο, ένα βλέμμα, ή μια εντολή. Επιμένουμε και περιμένουμε μέχρι να ηρεμήσει τελείως ο σκύλος.

Συμβουλή: Η διόρθωση μπορεί να γίνει και με άλλους τρόπους. Για παράδειγμα, διεκδικώντας τον άνθρωπο, ή το αντικείμενο, που ο σκύλος γαβγίζει, χρησιμοποιώντας τη «γλώσσα του σώματος» και την ενέργειά μας. Αδιαφορώντας, στην περίπτωση που ο σκύλος γαβγίζει για να διεκδικήσει την προσοχή μας, ή από υπερβολικό ενθουσιασμό, παρέχοντας στον σκύλο πνευματικά ερεθίσματα ως αντιπερισπασμό (με εντολές ή παιχνίδι, κρατάμε τον εγκέφαλό του απασχολημένο με κάτι πιο δημιουργικό από το «ανεξέλεγκτο» γάβγισμα).

3) Εκτονώνω τον σκύλο μου: Τις περισσότερες φορές, το γάβγισμα είναι αποτέλεσμα συσσωρευμένης ενέργειας. Οι βόλτες, το παιχνίδι, το dog agility και άλλες φυσικές δραστηριότητες θα βοηθήσουν τον σκύλο μας να εκτονώσει αυτή την ενέργεια.

Η κυρία Ρενάτα Γρυπάρη είναι απόφοιτη της Σχολής Εκπαίδευσης Σκύλων Boss. Εδώ και αρκετά χρόνια εφαρμόζει την ενεργειακή εκπαίδευση, η οποία εστιάζει στο ισορροπημένο ψυχικό δέσιμο μεταξύ κηδεμόνα και σκύλου και τη διαμόρφωση του σωστού ενεργειακού περιβάλλοντος, στο οποίο είναι καλό να ζει και να εκπαιδεύεται ένας σκύλος. Έχοντας μια ιδιαίτερη ευαισθησία για τους φοβικούς σκύλους, ειδικεύτηκε στη διαδικασία της ψυχικής τους αποκατάστασης.

Διαβάστε επίσης