Αν ένας σκύλος είναι ανασφαλής, μπορεί να εκδηλώσει φοβική επιθετική συμπεριφορά.

«Ως επιθετική συμπεριφορά λογίζουμε τη φυσική άμυνα ενός σκύλου απέναντι σε μία απειλή.

Κάποιες φορές η απειλή είναι, όντως, υπαρκτή. Κάποιες άλλες ενδέχεται, ένας σκύλος να αντιλαμβάνεται ως απειλή κάποιο ερέθισμα, ή κατάσταση, λόγω της ανασφάλειας του. Σε αυτήν την περίπτωση, κυρίως, μιλάμε για φοβική επιθετική συμπεριφορά.

Οποιαδήποτε συνθήκη μπορεί να κάνει έναν σκύλο να φοβηθεί για την ακεραιότητα του, ή την ασφάλειά του, είναι συνθήκη που «γεννά» τη φοβική επιθετικότητα», εξηγεί ο κ. Δημήτρης Πιτσικάλης, επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων με εμπειρία σε σκύλους με επιθετικές τάσεις και συμπεριφορές.

Η επιθετικότητα λόγω φόβου, στους σκύλους είναι, όπως μας λέει ο κ. Πιτσικάλης, μια μορφή αυτοάμυνας, και μπορεί να εμφανιστεί προς ανθρώπους, άλλα ζώα, ακόμη και σε αντικείμενα. Όταν ένας σκύλος αισθάνεται ότι απειλείται, χρησιμοποιεί τη «γλώσσα του σώματος» για να δείξει πως αισθάνεται άβολα, φόβο, ή απειλή. Πολλές φορές, μπορεί να προβεί σε μία «επίθεση» κατά του ερεθίσματος που θεωρεί πως απειλεί την ασφάλειά του.

«Πέρα από το γονιδιακό υπόβαθρο, την ανατροφή, την εκπαίδευση και το περιβάλλον όπου ζει ένας σκύλος, η ελλιπής κοινωνικοποίησή του στα πρώιμα στάδια ανάπτυξής του είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για τυχόν ανασφάλειες που μπορεί να οδηγήσουν έναν σκύλο σε επιθετικές συμπεριφορές», αναφέρει ο κ. Πιτσικάλης.

Εξηγεί πως, αν ο σκύλος μας εμφανίζει επιθετικές συμπεριφορές λόγω φόβου, η εκπαιδευτική διαδικασία που ακολουθείται στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι η ακόλουθη: Ξεκινάμε με την αξιολόγηση από επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων, περνάμε στο στάδιο της εκπαίδευσης του ζώου, και κυρίως στην αντιμετώπιση των ανασφαλειών του. Μέσα από την εκπαίδευση και την αντιμετώπιση των φόβων, ή των φοβιών, του σκύλου μπορούμε να τον βοηθήσουμε να απευαισθητοποιηθεί σε ερεθίσματα που τον τρομάζουν και, ως εκ τούτου, να δουλέψουμε με τις επιθετικές τάσεις του. Πολλές φορές χρησιμοποιούμε ήδη καλά μαθημένες συμπεριφορές, ευχάριστες για αυτόν, με έντονους ενισχυτές, όπως είναι ένα αγαπημένο του παιχνίδι, ή αγαπημένες λιχουδιές, σε περιβάλλοντα με έντονη κίνηση/θορύβους, κτλ. Με αυτόν τον τρόπο βοηθάμε το ζώο να εστιάζει σε εμάς, να μας εμπιστεύεται, και να εξοικειώνεται με συνθήκες στις οποίες ένιωθε άβολα.

Κλείνοντας, ο κ. Πιτσικάλης επισημαίνει ότι οι επιθετικές συμπεριφορές ενός σκύλου λόγω ανασφαλειών/φόβων/φοβιών, τις περισσότερες φορές είναι δυνατόν να διορθωθούν, με την προϋπόθεση ότι οι ιδιοκτήτες του ζώου θα εστιάσουν την προσοχή τους στην καθοδήγηση ενός επαγγελματία.

Ο εκπαιδευτής σκύλων, Δημήτρης Πιτσικάλης

Ο κ. Δημήτρης Πιτσικάλης είναι επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων με 20ετή εμπειρία. Το 1994, σε ηλικία 16 ετών, πέρασε τις Εξετάσεις Σκύλου Συνοδείας (BH) και Συμπεριφοράς/Χαρακτήρα (VT) με τον πρώτο του σκύλο, ένα θηλυκό Dobermanονόματι “Υβόν”. Η εξέταση Σκύλου Συνοδείας (BH) και Συμπεριφοράς/Χαρακτήρα (VT) είναι μια εξέταση κατά την οποία ο σκύλος πρέπει να παρουσιάσει τις κοινωνικές του δεξιότητες, αλλά και τη σχέση και υπακοή του προς τον ιδιοκτήτη του. Έχει παρακολουθήσει δεκάδες σεμινάρια, τόσο εκπαίδευσης σκύλων όσο και Κυναθλημάτων (Knut Fuchs, Peter Scherk, Ivan Balabanov, Bart Bellon, κ.ά). Το 2013 κατέκτησε τον τίτλο IPO III (IGP III), τον μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας του αθλήματος, που περιλαμβάνει καθήκοντα προστασίας, υπερπήδηση εμποδίου με επαναφορά αντικειμένου, αναρρίχηση τοίχου, υπακοή και ιχνηλασία. Έχει πάρει μέρος σε πολλές εκθέσεις μορφολογίας, παίρνοντας δύο φορές τον Τίτλο “Πρωταθλητής Ελλάδος” με τον σκύλο του Diesel – pedigree name: Dreamingabout twister chaser o’bg. Έχει πιστοποίηση Ερεθιστή (IGP Helper) και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Έρευνας και Διάσωσης με εισηγητή τον Borut Modic. Επιλέχθηκε και συμμετείχε ως Ιχνηθέτης (IGP Track Layer) στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βελγικών Ποιμενικών που διεξήχθη τον Μάιο του τρέχοντος έτους (2022) στην Ελλάδα. Έχει ζήσει και εργαστεί ως εκπαιδευτής σκύλων στη Γερμανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει μεγάλη εμπειρία σε σκύλους με προβλήματα συμπεριφοράς και ιδιαίτερα με επιθετικές συμπεριφορές. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Διαβάστε επίσης

Τι φταίει για την ξαφνική επιθετικότητα του σκύλου