Ένα από τα πιο δυσάρεστα γεγονότα που μπορεί να συμβεί σε έναν κηδεμόνα σκύλου -όπως και στον σκύλο, βέβαια-, είναι να δεχτεί ο αγαπημένος του φίλος επίθεση από άλλον.

Πρόσφατα ήρθε στο φως της δημοσιότητας ένα πραγματικά πολύ θλιβερό γεγονός: η επίθεση ενός δεσποζόμενου σκύλου σε άλλον, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του δεύτερου.

«Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σε μία ανάλογη περίπτωση, ενστικτωδώς θα σπεύσουν να σηκώσουν τον σκύλο τους από το έδαφος, ή θα προσπαθήσουν να μπουν εμπόδιο ανάμεσα στον σκύλο τους και στον σκύλο που κάνει την επίθεση», αναφέρει ο εκπαιδευτής σκύλων, Δημήτρης Πιτσικάλης.
Υπάρχουν, όμως, τρόποι να προστατέψουμε τον σκύλο μας από μία ενδεχόμενη επίθεση από άλλον σκύλο;

«Δυστυχώς, αυτά που μπορούμε να κάνουμε σε περίπτωση επίθεσης κατά του σκύλου μας από άλλον σκύλο, δεν είναι πολλά. Ένας ιδιοκτήτης μπορεί να «μπλοκάρει» τον επιτιθέμενο σκύλο με το σώμα του και, χρησιμοποιώντας έντονες κινήσεις, ή τη φωνή του, να προσπαθήσει να αποσυντονίσει τον σκύλο που επιτίθεται. Αυτοί είναι κάποιοι τρόποι αντιμετώπισης της κατάστασης. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να σας διαβεβαιώσει πως θα έχουν, όντως, αποτέλεσμα. Μιας και έχουμε να κάνουμε με ζωντανούς οργανισμούς, με όχι πάντα αναμενόμενες αντιδράσεις», διευκρινίζει ο κ. Πιτσικάλης.

Τονίζει πως, το να κρατάμε τον σκύλο μας σφιχτά δεμένο κοντά μας, σε ένα ανάλογο περιστατικό, δεν τον βοηθάει να αμυνθεί και να προστατέψει τον εαυτό του.

Επίσης, προσθέτει πως πολλοί είναι εκείνοι που, όταν βγαίνουν περίπατο με τον σκύλο τους, παίρνουν μαζί τους ένα μεγάλο ξύλο, ή μία μαγκούρα, με σκοπό να αποτρέψουν έναν άλλον σκύλο να πλησιάσει τον δικό τους. Σε αυτή την περίπτωση, εξηγεί, ένα τέτοιο αντικείμενο, πολλές φορές, μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα. Διότι ενδέχεται να στρεσάρει περισσότερο τον ξένο σκύλο, να τον τρομάξει, να τον φέρει σε θέση άμυνας, και να τον ωθήσει σε μία πιο έντονη επιθετική συμπεριφορά.

Σαφέστατα, όπως λέει ο κ. Πιτσικάλης, δεν υπάρχει ιδανικός τρόπος αντιμετώπισης, καθώς, εκτός από τον σκύλο, και οι ίδιοι οι χειριστές κινδυνεύουν να τραυματιστούν. Αν προσθέσουμε και το ότι ο ιδιοκτήτης, όπως είναι φυσικό, το πιθανότερο είναι να πανικοβληθεί, αν δεν έχει εκπαιδευτεί κατάλληλα, τότε αντιλαμβανόμαστε πως η κατάσταση είναι επικίνδυνη.

Γι’ αυτό τονίζει πως η πρόληψη, η σωστή κοινωνικοποίηση των σκύλων, η εκπαίδευση των ιδιοκτητών, ώστε να είναι σε θέση να αντιδράσουν σε οποιοδήποτε περιστατικό, και η τήρηση των νόμων -ορίζουν ότι ένας σκύλος πρέπει να είναι πάντα δεμένος με τον οδηγό του και σε κοντινή απόσταση από τον ιδιοκτήτη-, είναι οι μόνοι πραγματικοί τρόποι αντιμετώπισης τέτοιων δυσάρεστων περιστατικών.

Ο επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων, Δημήτρης Πιτσικάλης

Ο κ. Δημήτρης Πιτσικάλης είναι επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων με 20ετή εμπειρία. Το 1994, σε ηλικία 16 ετών, πέρασε τις Εξετάσεις Σκύλου Συνοδείας (BH) και Συμπεριφοράς/Χαρακτήρα (VT) με τον πρώτο του σκύλο, ένα θηλυκό Doberman ονόματι “Υβόν”. Η εξέταση Σκύλου Συνοδείας (BH) και Συμπεριφοράς/Χαρακτήρα (VT) είναι μια εξέταση κατά την οποία ο σκύλος πρέπει να παρουσιάσει τις κοινωνικές του δεξιότητες, αλλά και τη σχέση και υπακοή του προς τον ιδιοκτήτη του. Έχει παρακολουθήσει δεκάδες σεμινάρια, τόσο εκπαίδευσης σκύλων όσο και Κυναθλημάτων (Knut Fuchs, Peter Scherk, Ivan Balabanov, Bart Bellon, κ.ά). Το 2013 κατέκτησε τον τίτλο IPO III (IGP III), τον μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας του αθλήματος, που περιλαμβάνει καθήκοντα προστασίας, υπερπήδηση εμποδίου με επαναφορά αντικειμένου, αναρρίχηση τοίχου, υπακοή και ιχνηλασία. Έχει πάρει μέρος σε πολλές εκθέσεις μορφολογίας, παίρνοντας δύο φορές τον Τίτλο “Πρωταθλητής Ελλάδος” με τον σκύλο του Diesel – pedigree name: Dreamingabout twister chaser o’bg. Έχει πιστοποίηση Ερεθιστή (IGP Helper) και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Έρευνας και Διάσωσης με εισηγητή τον BorutModic. Επιλέχθηκε και συμμετείχε ως Ιχνηθέτης (IGP Track Layer) στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βελγικών Ποιμενικών που διεξήχθη τον Μάιο του τρέχοντος έτους (2022) στην Ελλάδα. Έχει ζήσει και εργαστεί ως εκπαιδευτής σκύλων στη Γερμανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει μεγάλη εμπειρία σε σκύλους με προβλήματα συμπεριφοράς και ιδιαίτερα με επιθετικές συμπεριφορές. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Διαβάστε επίσης