Μην εκπλαγείτε, εάν ο ήσυχος και ήρεμος σκύλος σας εκδηλώσει αναπάντεχη επιθετική συμπεριφορά.

Γιατί, όπως λέει ο επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων, Δημήτρης Πιτσικάλης, ένας σκύλος που δεν έχει εκδηλώσει καμία επιθετική συμπεριφορά, ενδέχεται, κάποια στιγμή στη ζωή του, να εμφανίσει συμπεριφορές με τάσεις επιθετικότητας ως αποτέλεσμα διαφόρων παραγόντων.

Διευκρινίζει ότι, όταν αναφερόμαστε στις επιθετικές συμπεριφορές, εννοούμε τη φυσική άμυνα του σκύλου έναντι σε μία υποτιθέμενη απειλή.

Εξηγεί πως επιθετικές συμπεριφορές μπορεί να παρουσιάσει ένας σκύλος απέναντι σε ανθρώπους, σε άλλα ζώα, ή απέναντι σε συγκεκριμένες συνθήκες και ερεθίσματα.

Επίσης, ο κ. Πιτσικάλης τονίζει πως μία επιθετική συμπεριφορά, συνήθως, δεν προκαλείται ξαφνικά, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις ο σκύλος έχει επιδείξει προειδοποιητικά σημάδια, ή έχει βιώσει μία στρεσσογόνα, αρνητική, ή τραυματική εμπειρία.

«Πέρα από το γονιδιακό υπόβαθρο, την ανατροφή, την εκπαίδευση και το περιβάλλον, όπου διαβιεί ένας σκύλος, υπάρχουν και άλλοι αστάθμητοι παράγοντες που, πιθανότατα, να ευθύνονται για τη ξαφνική αλλαγή στη συμπεριφορά του και την εμφάνιση τάσεων επιθετικότητας.

Ορισμένες ιατρικές παθήσεις είναι πολύ πιθανό να επηρεάσουν τη συμπεριφορά ενός σκύλου, και να εμφανίσει τάσεις για επιθετικές συμπεριφορές. Ο πόνος είναι μια ιδιαίτερα συχνή αιτία επιθετικότητας στους σκύλους. Ένας τραυματισμός που επιφέρει πόνο, ακόμη και ήπια ενόχληση, ή μια ασθένεια, προκαλεί στρες, άγχος και αβεβαιότητα σε έναν σκύλο.

Ως εκ τούτου, αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης επιθετικών συμπεριφορών», διευκρινίζει ο κ. Πιτσικάλης.

Εκτός από τον τραυματισμό, αναφέρει επιγραμματικά πιθανές αιτίες πόνου, όπως ωτίτιδα, αρθρίτιδα, κατάγματα, τσιμπήματα εντόμων, κ.α.

Σημειώνει, επίσης, πως σε ελάχιστες περιπτώσεις, μπορεί να είμαστε αντιμέτωποι με κάποια νευρολογική αιτία, ή γνωσιακή δυσλειτουργία. Περιπτώσεις στις οποίες η συμβολή του κτηνιάτρου μας είναι απαραίτητη.

Σύμφωνα με τον κ. Πιτσικάλη, μία ακόμη πιθανή αιτία αλλαγής συμπεριφοράς του σκύλου είναι ένα στρεσσογόνο συμβάν, το οποίο του έχει προκαλέσει «φόβο».

«Ένας φοβισμένος σκύλος μπορεί εύκολα να αναπτύξει επιθετική συμπεριφορά, διότι αισθάνεται ότι βρίσκεται σε κίνδυνο. Και μην μπορώντας να απαλλαγεί, προχωρά σε επιθετική συμπεριφορά, ώστε να διατηρήσει την ασφάλεια του», επισημαίνει ο κ. Πιτσικάλης και αναφέρει ένα περιστατικό με έναν σκύλο που «άρχισε να εμφανίζει επιθετικές τάσεις και συμπεριφορές έπειτα από ληστεία που είχε πραγματοποιηθεί στο σπίτι του, και ενώ το ζώο ήταν μόνο του. Στην προκειμένη περίπτωση, ο προσωπικός του χώρος, όπου αισθάνεται ασφαλής, παραβιάστηκε, με αποτέλεσμα το ζώο να αντιδράσει. Όταν το συμβάν έλαβε τέλος, ο εν λόγω σκύλος είχε συνδέσει αρνητικά την εισβολή αγνώστων στον χώρο του, οπότε ξεκίνησε να επιδεικνύει επιθετικές συμπεριφορές σε όποιον εισερχόταν στο σπίτι».

Τέλος, ο κ. Πιτσικάλης αναφέρει πως οι επιθετικές συμπεριφορές, στην πλειονότητα τους, είναι δυνατόν να μειωθούν, ακόμη και να εξαλειφθούν, με τη βοήθεια ενός επαγγελματία και, φυσικά, με τη συμβολή των ίδιων των ιδιοκτητών του ζώου.

Ο επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων, Δημήτρης Πιτσικάλης

Ο κ. Δημήτρης Πιτσικάλης είναι επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων με 20ετή εμπειρία. Το 1994, σε ηλικία 16 ετών, πέρασε τις Εξετάσεις Σκύλου Συνοδείας (BH) και Συμπεριφοράς/Χαρακτήρα (VT) με τον πρώτο του σκύλο, ένα θηλυκό Doberman ονόματι “Υβόν”. Έχει παρακολουθήσει δεκάδες σεμινάρια, τόσο εκπαίδευσης σκύλων όσο και Κυναθλημάτων (Knut Fuchs, Peter Scherk, Ivan Balabanov, Bart Bellon, κ.ά). Το 2013 κατέκτησε τον τίτλο IPO III (IGP III), τον μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας του αθλήματος, που περιλαμβάνει καθήκοντα προστασίας, υπερπήδηση εμποδίου με επαναφορά αντικειμένου, αναρρίχηση τοίχου, υπακοή και ιχνηλασία. Έχει πάρει μέρος σε πολλές εκθέσεις μορφολογίας, παίρνοντας δύο φορές τον Τίτλο “Πρωταθλητής Ελλάδος” με τον σκύλο του Diesel – pedigree name: Dreaming about twister chaser o’bg. Έχει πιστοποίηση Ερεθιστή (IGP Helper) και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Έρευνας και Διάσωσης με εισηγητή τον Borut Modic. Επιλέχθηκε και συμμετείχε ως Ιχνηθέτης (IGP Track Layer) στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βελγικών Ποιμενικών που διεξήχθη τον Μάιο του τρέχοντος έτους (2022) στην Ελλάδα. Έχει ζήσει και εργαστεί ως εκπαιδευτής σκύλων στη Γερμανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει μεγάλη εμπειρία σε σκύλους με προβλήματα συμπεριφοράς και ιδιαίτερα με επιθετικές συμπεριφορές. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Διαβάστε επίσης