Έναν ιατρικό έλεγχο που πρέπει να κάνουν στις ψιψίνες οι κηδεμόνες τους, είναι στην καρδιά τους.

Κι αυτό γιατί οι γάτες παρουσιάζουν καρδιακές παθήσεις και «συχνές είναι οι μυοκαρδιοπάθειες. Η πιο συχνή είναι η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια. Επίσης, η γατούλα μας μπορεί να έχει εκ γενετής κάποιο πρόβλημα στην καρδιά, το οποίο με την πάροδο των χρόνων θα επιδεινωθεί. Ή, μεγαλώνοντας, ενδέχεται η καρδιά της να επιβαρυνθεί και να αποκτήσει κάποια σχετική πάθηση», αναφέρει η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου.

Σύμφωνα με την ολιστική κτηνίατρο Dr. Becker, όπως ενημερώνει η κα Παλαιολογοπούλου, από τις γάτες που παρουσιάζουν προβλήματα καρδιάς, ποσοστό 80% πάσχει από υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια. Μάλιστα, μπορεί να επέλθει ο θάνατος ακόμη και σε νεαρές γάτες.

«Το δυσάρεστο είναι ότι μπορεί να είναι ήδη αργά, όταν εκδηλώσει η γατούλα μας κάποια συμπτώματα. Μερικά σημάδια που δείχνουν ότι το ζωάκι μας νοσεί, είναι: λήθαργος, απώλεια βάρους, βήχας -που φανερώνει υγρό στα πνευμόνια-, ή δυσκολία στην άσκηση.

Συνεπώς, είναι αναγκαίος ο καθιερωμένος έλεγχος υγείας. Ωστόσο, ένα τέτοιο πρόβλημα μπορεί να μην εντοπιστεί με το στηθοσκόπιο, και να χρειαστεί υπέρηχος καρδιάς, ή όποια άλλη εξέταση προτείνει ο θεράπων ιατρός της γάτας σας», διευκρινίζει η κα Παλαιολογοπούλου.

Ας δούμε, λοιπόν, τις τροφές και τα θρεπτικά συστατικά, που είναι σημαντικά για την υγεία και την προστασία της καρδιάς της γάτας μας, σύμφωνα με την κα Παλαιολογοπούλου.

Πρωτεΐνη/Αμινοξέα

Όπως ενημερώνει η κα Παλαιολογοπούλου, η ολιστική κτηνίατρος Dr. Becker επισημαίνει ότι είναι σημαντικό, η γάτα μας να τρέφεται με υψηλής ποιότητας ζωικής πρωτεΐνης, καθώς τα αμινοξέα ταυρίνη, L-αργινίνη και L-καρνιτίνη παίζουν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στη φυσιολογική ανάπτυξη και λειτουργία της καρδιάς.

Η ταυρίνη είναι αμινοξύ που, αν απουσιάζει από τη διατροφή της γάτας, μπορεί να παρουσιάσει την ασθένεια της καρδιάς που λέγεται διατακτική μυοκαρδιοπάθεια. Γι΄ αυτό είναι σημαντικό να υπάρχει στην τροφή της, διαφορετικά να δίνεται και συμπλήρωμα διατροφής.

Επίσης, η ταυρίνη βοηθά στη συστολή του καρδιακού μυ.

Η L-καρνιτίνη είναι σημαντικό αμινοξύ για την παραγωγή ενέργειας του καρδιακού μυ, και μαζί με την L-αργινίνη υποστηρίζουν την καρδιακή λειτουργία.

Οι γάτες, σε αντίθεση με άλλα είδη, δεν μπορούν να συνθέσουν αργινίνη, και γι’ αυτό χρειάζεται να τη λάβουν από την τους. Επιπλέον, για τις αυξημένες ανάγκες της γάτας σε πρωτεϊνη χρειάζεται η αργινίνη, καθώς εμπλέκεται στον κύκλο ουρίας και στον μεταβολισμό της αμμωνίας – η αμμωνία παράγεται από τη διάσπαση των πρωτεϊνών.

Προτείνονται τουλάχιστον 1.93 γρ. αργινίνης ανά 1.000 θερμίδες.

Έρευνα που έχει γίνει σε γάτες με μυοκαρδιοπάθειες, και σχετιζόμενο θρομβοεμβολισμό, έδειξε ότι παρουσίαζαν πολύ πιο χαμηλά επίπεδα αργινίνης από ό,τι οι υγιείς γάτες.

Η κα Παλαιολογοπούλου διευκρινίζει ότι, σε μια γατούλα προχωρημένης ηλικίας που έχει πρόβλημα με την καρδιά της, και δεν έχει πρόβλημα με τα νεφρά της, προτείνεται μια διατροφή με περισσότερη πρωτεΐνη, γιατί διαφορετικά θα έχουμε απώλεια σε μυ. Και η καρδιά είναι πολύ σημαντικός μυς, και χρειάζεται την πρωτεΐνη.

Γενικότερα, όπως λέει η κα Παλαιολογοπούλου, θα πρέπει να αξιολογηθεί η κατάσταση υγείας του κάθε ζώου, έτσι ώστε να δοθεί η κατάλληλη διατροφή, προσαρμοσμένη σε όλα τα θέματα υγείας που μπορεί να έχει η γατούλα μας.

«Γι’ αυτό είναι σημαντικό να «χτίσουμε» μια σωστή διατροφή όσο η γατούλα μας είναι μικρή σε ηλικία και υγιής, έτσι ώστε να λειτουργεί και η καρδιά της όσο πιο σωστά γίνεται.

Μειώστε τις τροφές με υδατάνθρακες. Στις επεξεργασμένες τροφές, συνήθως, το μεγαλύτερο ποσοστό τροφής καλύπτεται από υδατάνθρακες, κι όχι από ζωική πρωτεΐνη, που πρέπει να λαμβάνει η γάτα μας ως υποχρεωτικό σαρκοφάγο ζώο. Και αυτό επιβαρύνει την καρδιά της», επισημαίνει η κα Παλαιολογοπούλου.

● Συνένζυμο Q10

Ένα άλλο σημαντικό συστατικό που προστατεύει την υγεία της καρδιάς, σύμφωνα με την κα Παλαιολογοπούλου, είναι το συνένζυμο Q10. Μπορεί να δοθεί σε συμπλήρωμα, ειδικά στις γατούλες που έχουν προδιάθεση για καρδιακά προβλήματα. Το συνένζυμο Q10 λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό και βοηθά τον καρδιακό μυ να παράγει ενέργεια.

Το συνένζυμο Q10 προτείνεται να δοθεί στη μορφή ουμπικινόλη, που είναι η πιο μειωμένη μορφή του συνενζύμου, και πιο κατάλληλη για γάτες.

Μια δόση για διατήρηση της καλής υγείας της καρδιάς είναι 50mg την ημέρα. Σε κάθε περίπτωση, όταν δίνετε συμπληρώματα, ξεκινήστε με μικρότερη δοσολογία, ώστε να δείτε αν είναι καλά ανεκτά, και πάντα κατόπιν συνεννόησης με όποιον σας το έχει προτείνει.

Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα μακράς αλυσίδας (EPA/DHA)

«Ειδικά για τις γάτες με προδιάθεση στις μυοκαρδιοπάθειες, αυτά τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα είναι σημαντικά. Η σύνθεση τους μειώνει την καρδιακή ευπάθεια και μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή που συνδέεται με καρδιοπάθειες. Επίσης, μειώνει την απώλεια μυϊκής μάζας.

Εκτός από την αντιφλεγμονώδη ιδιότητα τους, τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα βοηθούν στην πρόληψη ακανόνιστου καρδιακού ρυθμού (αρρυθμία). Επιπλέον, μπορούν να δράσουν ως αντιθρομβωτικά, και να αποτρέψουν θρομβώσεις που συνδέονται με παθήσεις τις καρδιάς», αναφέρει η κα Παλαιολογοπούλου.

Οι τροφές που βοηθούν την καρδιά

Τροφές πλούσιες σε ταυρίνη

– οι καρδιές κοτόπουλου και γαλοπούλας

– το άπαχο σκούρο μέρος του κρέατος, του κοτόπουλου και της γαλοπούλας

– το άπαχο μοσχαρίσιο κρέας

– τα όστρακα και τα θαλασσινά, όπως οι αχιβάδες, οι γαρίδες, τα μύδια

– τα αυγά

Τροφές πλούσιες σε αργινίνη και καρνιτίνη

– το άπαχο μοσχαρίσιο κρέας, κοτόπουλο, γαλοπούλα, αρνί.

– Φύκια

Τροφές πλούσιες σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα EPA & DHA

– σκουμπρί, σολομός, σαρδέλες

«Το πιο σημαντικό, για την υγεία της καρδιάς της γάτας μας είναι η πρόληψη και η διατροφή με φυσικές και ωφέλιμες τροφές από μικρή ηλικία, έτσι ώστε να θωρακίσουν τον οργανισμό της», επισημαίνει η κα Παλαιολογοπούλου και καταλήγει: «Οι κατάλληλες τροφές σε ένα ισορροπημένο γεύμα, σε συνδυασμό με συμπληρώματα διατροφής -όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο-, μπορούν υποστηρίξουν την καρδιά και να επιβραδύνουν την εξέλιξη μιας καρδιακής νόσου».

Η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου

Η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου έχει ολοκληρώσει δύο courses στο Dog’s Naturally University και στο CIVT (College of Iintegrative Veterinary Therapies), και συνεχίζει τις σπουδές της στη διατροφή σκύλου και γάτας. Ως υποστηρικτής της φυσικής ανατροφής αρθρογραφεί σε θέματα που αφορούν τη φυσική διατροφή. Ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στο χώρο της και διαβάζει επιστημονικά βιβλία κλινικής διατροφής.

Πηγές

●https://healthypets.mercola.com/sites/healthypets/archive/2021/01/26/how-to-help-protect-your-cats-heart.aspx

●https://www.ivis.org/library/encyclopedia-of-feline-clinical-nutrition/feline-cardiomyopathies

●https://heartsmart.vet.tufts.edu/nutrition/

Διαβάστε επίσης