Αναμφίβολα, ο σκύλος και η γάτα είναι από τα πιο αξιολάτρευτα κατοικίδια. Τα πλάσματα αυτά είναι μοναδικά ως προς τη φύση και τον χαρακτήρα τους. Κάποια από αυτά έχουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που μπορεί να μας φαίνονται παράξενα. Όπως ο «αντίχειρας» (το πέμπτο νύχι) στον σκύλο.

«Στο σώμα του σκύλου και της γάτας μπορεί να παρουσιαστούν πολλά περίεργα πράγματα για εμάς, αλλά όχι για τη φύση, καθώς τα περισσότερα οφείλονται στα γονίδιά τους.

Αυτός είναι ο λόγος που μπορούμε να δούμε, για παράδειγμα, δύο διαφορετικά χρώματα στα μάτια ενός σκύλου ή μιας γάτας, ή την ίριδα του ίδιου ματιού να έχει δύο διαφορετικά χρώματα», αναφέρει η κτηνίατρος, Άννα Μπαρδάνη.

Γονιδιακά, οι άσπρες γάτες με γαλάζια μάτια, όπως λέει η κτηνίατρος, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι κουφές, όπως επίσης οι γάτες Βιρμανίας και οι Σιαμαίες γάτες, που το χρώμα των ματιών τους είναι ένα περίεργο γαλάζιο, μπορεί να έχουν και στραβισμό. Όπως και τα σκυλιά Δαλματίας -σε μεγάλο ποσοστό- είναι κουφά.

Το πέμπτο νύχι του σκύλου

Ο σκύλος, εκτός από τα τέσσερα νύχια που έχει στα μπροστινά του πόδια, διαθέτει και ένα πέμπτο: δεν πατά στο έδαφος, και το έχει «κληρονομήσει» από τους προγόνους του.

«Από τα αρχαία χρόνια ο σκύλος είχε το πέμπτο νύχι στα μπροστινά πόδια του -το οποίο δεν πατάει στο έδαφος- για να μπορεί να πιάνει το θήραμά του, για να φέρνει κοντά στο στόμα του τα κόκκαλα και να τα τρώει», εξηγεί η κα Μπαρδάνη.

Επίσης, ενημερώνει ότι υπάρχουν φυλές που έχουν και πέμπτο νύχι στα πίσω τους πόδια. Είναι οι σκύλοι που ανήκουν στις αρχαίες φυλές, όπως είναι τα τσοπανόσκυλα, και οι σκύλοι που έχουν την ικανότητα να αναρριχούνται σε δέντρα. Το πέμπτο νύχι στα πίσω πόδια δεν υπάρχει στις φυλές που έχουν δημιουργήσει οι άνθρωποι.
Όπως υπάρχει και η περίπτωση, να έχουν και έξι νύχια στο πίσω πόδι. Ο λόγος είναι γονιδιακός.

Ποια σκυλιά ασπρίζουν ενώ μεγαλώνουν;

«Κυρίως τα σκυλιά, και λιγότερο οι γάτες, ασπρίζουν όσο περνάνε τα χρόνια, όπως κι εμείς. Ειδικά οι μαύροι και σκουρόχρωμοι σκύλοι μπορεί να βγάλουν άσπρες τρίχες στο πρόσωπό τους, καθώς χάνουν τη μελανίνη τα κύτταρα τους», εξηγεί η κα Μπαρδάνη.

Γενετικές ανωμαλίες

Σύμφωνα με την κτηνίατρο, οι σκύλοι μπορεί να πάθουν κάποιες διαμαρτίες διάπλασης. Δηλαδή, να παρουσιάσουν ανατομικές ανωμαλίες, όπως να λείπουν κάποια δακτυλάκια στα πόδια ενός σκύλου, ή, γενικά, να υπάρχει κάποια ανωμαλία στο σώμα, ή στο πρόσωπό του. Αυτές οι ανωμαλίες μπορεί να οφείλονται σε αιμομιξίες, ή σε κάποια ανωμαλία της φύσης.

Οι γάτες που είναι μόνο θηλυκές

Τέλος, η κα Μπαρδάνη αναφέρει ότι, συνήθως, οι τρίχρωμες γάτες (tricolor), λόγω γονιδίων, είναι θηλυκές.

Διαβάστε επίσης