Υπάρχουν σκύλοι που, μόλις δουν νερό, τρελαίνονται από τη χαρά τους και τρέχουν για να κολυμπήσουν. Κάποιοι άλλοι, αν και διστάζουν στην αρχή, στη συνέχεια γίνονται δεινοί κολυμβητές.

Υπάρχουν, όμως, και εκείνοι που η θέα του νερού, τους αφήνει παγερά αδιάφορους.

Το νερό της θάλασσας, εκτός από τις στιγμές ευχαρίστησης και ηρεμίας που μας προσφέρει, είναι ωφέλιμο (και) για την υγεία του σκύλου σας.

«Καλοκαίρι, ώρα για διακοπές, παραλία και βουτιές στη θάλασσα μαζί με τους τετράποδους φίλους. Τα παιχνίδια νερού είναι μία αγαπημένη δραστηριότητα για όλους. Μπορεί, όμως, η θάλασσα να προσφέρει και κάτι περισσότερο θεραπευτικά; Υπάρχει κάτι που χρειάζεται να προσέξουμε;», μας κινεί το ενδιαφέρον η πτυχιούχος φυσικοθεραπεύτρια ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης – Certified Canine Rehabilitation Practitioner (CCRP), University of Tennessee, USA, Στέλλα Κεχαγιά.

Ενημερώνει ότι η υδροθεραπεία είναι μία συλλογή ασκήσεων και τεχνικών που γίνονται μέσα στο νερό, με σκοπό να αντιμετωπιστούν νευρολογικές και μυοσκελετικές παθήσεις. Πρέπει να γίνονται πάντα με συγκατάθεση από κτηνίατρο και την καθοδήγηση εξειδικευμένου φυσικοθεραπευτή. Το περιβάλλον είναι ελεγχόμενο, και τα αποτελέσματα μετρήσιμα.

Η πτυχιούχος φυσικοθεραπεύτρια ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης – Certified Canine Rehabilitation Practitioner (CCRP), University of Tennessee, USA, Στέλλα Κεχαγιά

«Μιας και θα βρεθούμε στη θάλασσα, μπορούμε να κάνουμε το παιχνίδι ευεργετικό για τον σκυλάκο μας. Η άσκηση στο νερό ανακουφίζει τις αρθρώσεις από το βάρος του σώματος, η κίνηση γίνεται πιο εύκολη και πονάει λιγότερο. Το κολύμπι δυναμώνει τους μύες και βελτιώνει το καρδιοαναπνευστικό σύστημα. Ένα, μόλις, λεπτό κολύμβησης ισοδυναμεί με τέσσερα λεπτά τρεξίματος. Επιπλέον, έχει πλάκα!», λέει η κα Κεχαγιά.

Αν θέλετε, λοιπόν, να ασκηθείτε παρέα με τον σκύλο σας, η κα Κεχαγιά προτείνει: «Οι ασκήσεις είναι απλές. Περπατήστε στα ρηχά με τον σκύλο σας, παράλληλα με την αμμουδιά. Σε αυτό το σημείο, το νερό προσφέρει μικρή αντίσταση και ελάχιστη άνωση, και είναι καλό για εξοικείωση. Μπείτε λίγο πιο βαθιά, εκεί που η άνωση του θαλασσινού νερού αρχίζει να μας βοηθά με το βάρος του σκύλου, και παροτρύνετε τον σκύλο σας να σας ακολουθήσει, κολυμπώντας. Όσο ο σκύλος σας εξοικειώνεται με το υγρό στοιχείο, μπορείτε να προσθέσετε το παιχνίδι με ένα μπαλάκι που επιπλέει, τις αλλαγές κατεύθυνσης, ή το κολύμπι, κάνοντας κύκλους, ή «οχταράκια».

Less is more. Μην το παρακάνετε. Λίγα λεπτά προπόνησης και πολλά λεπτά ξεκούρασης είναι το «κλειδί» της επιτυχίας. Μην ξεχνάτε, η ζέστη είναι επικίνδυνη. Κάντε μεγάλα διαλείμματα για φρέσκο νερό και ξεκούραση στη σκιά», επισημαίνει η κα Κεχαγιά.

Αν αναρωτιέστε ποια προπόνηση είναι προτιμότερη, στα βαθιά ή στα ρηχά νερά, η κα Κεχαγιά λέει ότι δεν υπάρχει σωστή απάντηση. «Ό,τι και αν κάνεις στο νερό είναι τέλειο! Στα ρηχά θα δουλέψετε πιο παιχνιδιάρικα πάνω στην ενδυνάμωση. Καθώς πάμε πιο βαθιά, προσθέτουμε και την αντοχή στο παιχνίδι. Ακόμη και το… άραγμα στην ακροθαλασσιά είναι ευεργετικό».

Ένα σωσίβιο είναι πάντα χρήσιμο, αναφέρει η κα Κεχαγιά, γιατί με αυτό μπορούμε να δουλέψουμε περισσότερο χρόνο, ο σκύλος νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια, και μπορούμε να τον χειριστούμε πιο εύκολα. «Καθώς βελτιώνει την ικανότητά του να κολυμπά, μπορούμε να το αφαιρέσουμε. Είναι σημαντικό, να είστε πάντα κοντά στον σκύλο σας όταν βρίσκεται μέσα στο νερό.

Δεν αγαπούν όλα τα σκυλιά το νερό. Τα περισσότερα, όμως, αγαπούν την οικογένεια τους. Δεν είναι υποχρεωτικό να μπει ο σκύλος σας στην θάλασσα, όσο καλό κι αν είναι για αυτόν. Είστε η ομάδα του, μην τον απογοητεύσετε, αναγκάζοντας τον να μπει στο νερό. Αφήστε τον να βρίσκετε τριγύρω σας και επιβραβεύστε κάθε προσπάθεια να πλησιάσει τη θάλασσα», υπογραμμίζει η κα Κεχαγιά και καταλήγει: «Δώστε μεγάλη έμφαση στην υγεία του φίλου σας. Πριν τον εκθέσετε στον ήλιο, στην καυτή αμμουδιά, στο αλμυρό νερό, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας. Η φυσική κατάσταση, η ηλικία, η φυλή, το ιατρικό ιστορικό, είναι μόνο μερικά από αυτά που πρέπει να υπολογίσετε, και δεν υπάρχει καταλληλότερος επαγγελματίας από τον κτηνίατρο για να σας βοηθήσει.

Καλές βουτιές!»

Η κα Στέλλα Κεχαγιά, πτυχιούχος φυσικοθεραπεύτρια ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης – Certified Canine Rehabilitation Practitioner (CCRP), University of Tennessee, USA

Η κα Στέλλα Κεχαγιά είναι πτυχιούχος του τμήματος Φυσικοθεραπείας του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης, έχει εξειδικευτεί στην αποκατάσταση στα κατοικίδια στο πανεπιστήμιο του Tennessee και έκανε την πρακτική της στην κλινική Fachtierarzt Leonding στην Αυστρία. Είναι πιστοποιημένη στον βιοιατρικό βελονισμό από την Ε.Φ.Ε.Α. και το πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και είναι μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών και της IAVRPT (International Association of Veterinary Rehabilitation & Physical Therapy). Ασχολείται με την φυσικοθεραπεία ζώων από το 2007 και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη, σε δικό της ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

Διαβάστε επίσης

Σκύλος – Θάλασσα: Γιατί φοβάται το νερό – Πώς θα το ξεπεράσει