Η θάλασσα είναι η χαρά του καλοκαιριού και όλοι μας αδημονούμε να βρεθούμε στην «αγκαλιά» της για μερικές ώρες ανεμελιάς και χαλάρωσης. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή κατά την παραμονή μας στην παραλία, τόσο για εμάς, όσο και για τους μικρούς μας φίλους.

«Η θάλασσα εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για τα κατοικίδιά μας, γι’ αυτό πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί», τονίζει η κτηνίατρος, Dr. Νικολέτα Σερέτη.

Οι επτά σημαντικότεροι κίνδυνοι για τον σκύλο μας

Όταν, λοιπόν, μας συνοδεύει ο σκύλος μας στην παραλία, θα πρέπει να τον προφυλάξουμε από την έκθεση του ηλίου, την άμμο και από το θαλασσινό νερό, όπως και από τα έντομα, τις τσούχτρες και τους αχινούς. Κι αν δεν είναι δεινός κολυμβητής, θα πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά, μην τυχόν και χρειαστεί τη βοήθειά μας.

1. Θερμοπληξία

«Ο πιο σημαντικός κίνδυνος για τον σκύλο μας το καλοκαίρι είναι η θερμοπληξία, ιδιαίτερα τις ημέρες του καύσωνα. Σε αντίθεση με τον άνθρωπο, οι σκύλοι δεν αποβάλλουν τη θερμότητα μέσω του ιδρώτα, αλλά, κυρίως, με την αναπνοή και το λαχάνιασμα. Όταν, όμως, αυτό δεν επαρκεί, η θερμοκρασία του σώματος τους ανεβαίνει, και είναι πιθανόν να πάθουν θερμοπληξία. Τα ζώα με παχύ τρίχωμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα, όπως και οι ράτσες των βραχυκεφαλικών φυλών. Για παράδειγμα, τα Bulldog ή τα Pug κατά τους καλοκαιρινούς μήνες δυσκολεύονται με την αναπνοή τους», εξηγεί η κτηνίατρος.

Tα συμπτώματα της θερμοπληξίας

Σύμφωνα με την κυρία Σερέτη, μπορείτε να καταλάβετε εάν ο σκύλος σας έχει πάθει θερμοπληξία όταν παρουσιάζει παρατεταμένο λαχάνιασμα. Και είναι το πρώτο σύμπτωμα.

«Στη συνέχεια μπορεί να ακολουθήσουν και άλλα συμπτώματα, όπως εμετός, αταξία στο βάδισμα, απώλεια συνείδησης.Εάν αντιληφθούμε κάτι τέτοιο, πρέπει άμεσα να απομακρύνουμε τον σκύλο μας από το θερμό περιβάλλον και να του προσφέρουμε νερό μέχρι να πάμε στον κτηνίατρο. Για να προλάβουμε μια τέτοια κατάσταση, θα πρέπει να φροντίσουμε ο σκύλος μας να βρίσκεται πάντοτε σε δροσερό και σκιερό μέρος, αλλά και να έχει συνεχώς πρόσβαση σε δροσερό νερό», διευκρινίζει η κτηνίατρος.

Μην αφήνετε τον σκύλο μέσα στο αυτοκίνητο

Ούτε για λίγα λεπτά μην αφήσετε τον σκύλο σας μέσα στο αυτοκίνητο. Γιατί, όπως μας λέει η κυρία Σερέτη, μέσα σε λίγα λεπτά η αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να αποβεί θανατηφόρα για το κατοικίδιό σας.

Ο παρακάτω πίνακας δείχνει με τι ταχύτητα αυξάνεται η θερμοκρασία μέσα στο αυτοκίνητο, όταν είναι εκτεθειμένο στον ήλιο.

2. Ηλιακά εγκαύματα

«Το δέρμα του σκύλου είναι, κι αυτό, ευαίσθητο στο ηλιακό φως και την ακτινοβολίαΙδιαίτερα ευαίσθητες είναι οι ράτσες που έχουν κοντό αλλά και λευκό τρίχωμα, όπως και με ροζ δέρμα. Τα εγκαύματα είναι εξίσου επώδυνα για τα κατοικίδιά μας, όσο είναι και για εμάς. Για την πρόληψη των εγκαυμάτων είναι σημαντικό να μην εκτίθεται ο σκύλος μας στο ηλιακό φως, ιδιαίτερα τις ώρες του μεσημεριού που είναι πολύ έντονο», συμβουλεύει η κυρία Σερέτη και προτείνει τη χρήση αντηλιακού για σκύλους, το οποίο μπορείτε να προμηθευτείτε από τον κτηνίατρό σας.

3. Εγκαύματα στις πατούσες

Εκτός από τα εγκαύματα στο δέρμα, ο σκύλος μπορεί να τα πάθει και στις πατούσες του, εάν πατάει σε καυτή άμμο για πολλή ώρα, σύμφωνα με την κτηνίατρο.

Μάλιστα, για να δείτε εάν η θερμοκρασία που έχει η καυτή άμμος/άσφαλτος επιτρέπει το πέρασμα του σκυλάκου σας, η κυρία Σερέτη σας προτρέπει να κάνετε το εξής: «Ένας τρόπος για να σιγουρευτούμε ότι δεν θα ερεθιστούν οι πατούσες, είναι να ακουμπήσουμε το δάχτυλο μας στην καυτή άμμο, ή στην καυτή άσφαλτο, για 7 δευτερόλεπτα. Αν δεν αντέχουμε την επαφή, καλύτερα να μην περπατήσει το κατοικίδιο μας, διότι θα ερεθιστούν οι πατούσες του».

4. Θαλασσινό νερό

Το θαλασσινό νερό δεν είναι τόσο αθώο για τον σκύλο σας. «Πέρα από το αλάτι, στο νερό της θάλασσας υπάρχουν και διάφορα βακτήρια, που ενδέχεται να προκαλέσουν πρόβλημα στον σκύλο μας», τονίζει η κτηνίατρος και διευκρινίζει ότι ένα σκυλάκι θα πιει θαλασσινό νερό, κυρίως, όταν διψάει, ή είναι ενθουσιασμένο με τη θάλασσα.

Γι’ αυτό θα πρέπει να φροντίζετε, όπως επισημαίνει η κυρία Σερέτη ακόμα μία φορά, να έχει πρόσβαση ο σκύλος σας σε ένα μπολ με καθαρό νερό, ώστε να αποφύγουμε αυτό το ενδεχόμενο.

5. Άμμος

Η άμμος θαλάσσης είναι ένας, ακόμη, κίνδυνος για τον σκύλο σας. «Η κατάποση μεγάλης ποσότητας άμμου μπορεί να προκαλέσει έμφραξη του εντέρου, ενώ, σε μικρότερες ποσότητες, είναι δυνατόν να παρατηρηθεί έμετος, ή και έντονος πόνος στην περιοχή της κοιλιάς», εξηγεί η κυρία Σερέτη και συμπληρώνει ότι: «Πολλά σκυλάκια είναι πιθανόν να καταπιούν άμμο, καθώς παίζουν, είτε σκάβοντας στην παραλία, είτε επειδή κάποια μυρωδιά μπορεί να τους προσελκύσει την προσοχή».

Η κτηνίατρος συμβουλεύει να επιβλέπετε πάντοτε τον σκύλο σας όταν παίζει στην παραλία, και στην περίπτωση που υποψιάζεστε ότι πάει να φάει άμμο, να τον αποτρέψετε.

6. Θαλάσσια ζώα και έντομα

Οι αχινοί, οι τσούχτρες, οι μέλισσες και οι σφίγγες μπορεί να οδηγήσουν σε πολύ επώδυνες καταστάσεις τα κατοικίδιά σας, σύμφωνα με την κυρία Σερέτη, που τονίζει: «Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στα νεαρά σκυλάκια, καθώς μπορεί να είναι η πρώτη τους εξόρμηση στην παραλία, και λόγω ενθουσιασμού να είναι περίεργα και να θέλουν να επεξεργαστούν οτιδήποτε βλέπουν για πρώτη φορά. Επομένως, είναι σημαντικό, ο σκύλος μας πάντοτε να βρίσκεται με το λουρί για να μπορούμε να τον επιβλέπουμε και να προλάβουμε τέτοιες καταστάσεις».

7. Πνιγμός

Την προσοχή σας, την ώρα που κολυμπά ο μικρός σας φίλος, εφιστά η κυρία Σερέτη, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος πνιγμού. Εξηγεί ότι: «Μπορεί κάποιες ράτσες, όπως τα Λαμπραντόρ, να είναι από τη φύση τους καλοί κολυμβητές, όμως υπάρχουν και σκυλιά που δεν τα καταφέρνουν τόσο καλά στο νερό, και δεν τους αρέσει να βρίσκονται στη θάλασσα. Γι’ αυτόν τον λόγο, δεν πρέπει να πιέζουμε τον σκύλο μας να μπει στο νερό, και στην περίπτωση που είναι η πρώτη του φορά στη θάλασσα, να είμαστε συνεχώς δίπλα του μέχρι να βεβαιωθούμε ότι μπορεί να κολυμπήσει με ασφάλεια. Γνωρίζοντας, λοιπόν, τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην εξόρμησή μας στη θάλασσα, μπορούμε να προστατεύσουμε τα κατοικίδιά μας, κι έτσι να απολαύσουμε μια ευχάριστη εμπειρία».

Η κτηνίατρος, Dr Νικολέτα Σερέτη

*Η κυρία Νικολέτα Σερέτη είναι απόφοιτος της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Και, όπως μας λέει: «Από πολύ μικρή θυμάμαι την επικοινωνία και το δέσιμο που είχα με τα ζωάκια. Και πάντα έλεγα πως όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω κτηνίατρος. Κάτι που, πολλά χρονιά μετά, κατάφερα και το 2016 αποφοίτησα από την Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου με πολλές γνώσεις πάνω στα κατοικίδια και, πάνω από όλα, στο πώς να δείχνω έμπρακτα την αγάπη μου προς αυτά. Δηλαδή, να τα θεραπεύω. Επιμορφώνομαι συνεχώς, διότι η επιστήμη της κτηνιατρικής εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς και προσφέρει καλύτερες λύσεις σε προβλήματα υγείας των κατοικίδιων. Και μου αρέσει, όλες αυτές τις γνώσεις μου να τις μοιράζομαι με τους κατοικιδιογονείς. Του χρόνου τελειώνω ένα μεταπτυχιακό που έχω ξεκινήσει στον κλάδο μου, στις Βρυξέλλες».

Διαβάστε επίσης

Ηλιακό έγκαυμα: Ποια σκυλιά κινδυνεύουν – Πώς να τα προστατεύσετε