Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε πώς θα πλησιάσετε πυρόπληκτους σκύλους, ή γάτες, καθώς και τις πρώτες βοήθειες που θα απαλύνουν τον πόνο τους.

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο τρόπο που θα τα πλησιάσετε, γιατί «αυτά τα ζώα βρίσκονται σε κατάσταση σοκ και αισθάνονται έντονο πόνο. Επίσης, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να μην επιβαρύνουμε τον τραυματισμό τους, αλλά και για να μη μας τραυματίσουν, λόγω του φόβου και του πόνου που νιώθουν», επισημαίνει η κτηνίατρος, Άννα Μπαρδάνη.

Τα ζώα αυτά, επειδή είναι φοβισμένα, ενδέχεται να προσπαθήσουν να διαφύγουν, ή και να δαγκώσουν, να γρατζουνήσουν, την ώρα που θα τα προσεγγίζουμε. Γι’ αυτό χρειάζονται προσεκτικοί χειρισμοί, έτσι ώστε να μπορέσουμε να τα ακινητοποιήσουμε.

«Καλό είναι να φοράμε χοντρά γάντια και να έχουμε μαζί μας κάποιο χοντρό ύφασμα, έτσι ώστε να το χρησιμοποιήσουμε για να καλύψουμε, κυρίως, το κεφάλι του σκύλου, και να μπορέσουμε να χειριστούμε το σώμα του. Το λουρί μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ως λάσο.

Όσον αφορά τη γάτα, για να την ακινητοποιήσουμε, καλύπτουμε ολόκληρο το σώμα, ενώ για τη σύλληψή της θα βοηθήσει μια απόχη. Τη βάζουμε σε κλουβί μεταφοράς», συμβουλεύει η κα Μπαρδάνη.

Τα ζώα θα πρέπει να τα μεταφέρετε σε σκιερό μέρος, όπως αναφέρει η κτηνίατρος, και να ψεκάσετε με δροσερό νερό τις τραυματισμένες (κάψιμο) περιοχές του σώματος, για να ανακουφιστούν.

«Καλό είναι να καθαρίσουμε, με αποστειρωμένη νωπή γάζα, τη ρινική τους κοιλότητα, για να μπορέσουν να αναπνεύσουν. Το στόμα και τα μάτια τους τα καθαρίζουμε με φυσιολογικό ορό, τεχνητά δάκρυα, και, εάν έχουμε πρόσβαση σε φαρμακείο, τους βάζουμε αντιβιοτικό κολλύριο.

Στις πληγές μπορούμε να ρίξουμε αντισηπτικά σπρέι, ή να τις ξεπλύνουμε με ειδικά φαρμακευτικά αντισηπτικά σαπούνια. Επίσης, υπάρχουν εμποτισμένες γάζες με αντιβιοτικό.

Για την ανακούφιση του ζώου από τα εγκαύματα, το αλείφουμε με ειδικές επουλωτικές κρέμες που περιέχουν και αντιβιοτικό», επισημαίνει η κα Μπαρδάνη και προσθέτει: «Προσφέρουμε σε μικρές δόσεις δροσερό νερό, για να μην προκαλέσουμε εμετό από την υπερβολική κατανάλωση, και φαγητό, αν θελήσει να φάει.

Πολλά ζώα, από την όλη ταλαιπωρία, τη θερμοπληξία, αλλά και λόγω της υψηλής θερμοκρασίας, χρειάζονται γαστροπροστατευτικά φάρμακα, έτσι ώστε να επανέλθει το στομάχι στα φυσιολογικά, και να αρχίσουν να τρώνε».

Σε κάθε περίπτωση, τα ζώα θα πρέπει να μεταφερθούν άμεσα στον κτηνίατρο. Γιατί, όπως επισημαίνει η κα Μπαρδάνη, μπορεί «να έχουν ανάγκη από οξυγόνο, να είναι αφυδατωμένα και να χρειάζονται οροθεραπεία. Ο κτηνίατρος θα κρίνει αν θα χρειαστεί περαιτέρω θεραπεία με αντιβιοτικά φάρμακα, αντιφλεγμονώδη παυσίπονα και τοπική θεραπεία για την επούλωση ή περίδεση των πληγών, ή αλλαγή των επιδέσμων».

H κτηνίατρος, Άννα Μπαρδάνη

Διαβάστε επίσης