Τα φρούτα είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού και τη θωράκιση της υγείας (και) του σκύλου. Και είναι η ιδανική μικρή ποσότητα φαγητού για να δροσίσει τον μικρό μας φίλο τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού.

«Τα φρούτα, αλλά και τα λαχανικά, αποτελούν μια εξαιρετική τροφή για τον σκύλο μας, γιατί προστατεύουν από ασθένειες όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και οι αρθρίτιδες. Και αυτό οφείλεται στις ουσίες που περιέχουν, όπως είναι οι πολυφαινόλες. Για παράδειγμα, η ρεσβερατρόλη, που είναι μια πολυφαινόλη την οποία συναντάμε στα μήλα, μειώνει τα βακτήρια που συνδέονται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Μαζί με άλλες ουσίες ελέγχουν την ανάπτυξη των όγκων και την εξάπλωση τους. Άρα, ένας σκύλος που καταναλώνει μήλα, έχει μειωμένο κίνδυνο εξάπλωσης καρκινικών κυττάρων στο σώμα του.

Επίσης, τα φρούτα μειώνουν τις χρόνιες φλεγμονές στο σώμα -που γνωρίζουμε, πλέον, πόσο επιβαρυντικές είναι για τον οργανισμό-, αλλά και το οξειδωτικό στρες, και παράλληλα εξισορροπούν το πεπτικό του σκύλου μας», αναφέρει η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου, και ανοίγει μία παρένθεση: «Με τις σωστές τροφές που δίνουμε στον αγαπημένο μας σκύλο, και τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, «ταΐζουμε» μαζί και τα τρισεκατομμύρια των βακτηριδίων που ζουν στο πεπτικό του, τα οποία είναι τα «φιλικά» βακτήρια.

Αυτά είναι σημαντικά, γιατί παράγουν βιταμίνες για τον οργανισμό, προστατεύουν την επιφάνεια του πεπτικού σωλήνα και ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό του.

Όταν, λοιπόν, δίνουμε τροφές που «ταΐζουν» τα «καλά», ή «φιλικά», βακτήρια, ισορροπούμε αυτή την αναλογία στον οργανισμό, και τα φιλικά βακτήρια επικρατούν.

Αντίθετα, οι τοξίνες και το άμυλο τρέφουν τα «κακά» βακτήρια, τα οποία δημιουργούν φλεγμονώδη υποπροϊόντα».

Ας δούμε, λοιπόν, ποια φρούτα μπορούμε να προσφέρουμε στον σκύλο μας, ποια τα οφέλη τους, και πώς να του τα σερβίρουμε.

Προσοχή! Προτού δώσουμε ένα φρούτο στον μικρό μας φίλο, θα πρέπει να το ξεφλουδίσουμε και να του αφαιρέσουμε τα κουκούτσια ή τους σπόρους. Το κουκούτσι, όπως επισημαίνει η κα Παλαιολογοπούλου, περιέχει κυάνιο, το οποίο είναι ιδιαίτερα τοξικό για τον σκύλο μας. Επίσης, υπάρχει κίνδυνος να φράξει τον λαιμό του σκύλου μας, ή να προκαλέσει γαστρεντερολογικό μπλοκάρισμα.

1. Καρπούζι: Ο «βασιλιάς» του καλοκαιριού είναι, αναμφισβήτητα, το καρπούζι. Είναι πολύ δροσιστικό, πλούσιο σε νερό, χαμηλό σε θερμίδες και σε νάτριο, πλούσιο σε φυτικές ίνες.
Το καρπούζι περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βελτιώνει την υγεία της καρδιάς και μειώνει τον κίνδυνο για ορισμένους τύπους καρκίνου. Το δίνουμε σε κομματάκια, είτε ωμό είτε κατεψυγμένο.

2. Πεπόνι: Το πεπόνι περιέχει, μεταξύ άλλων, βιταμίνες Α, Β, C, φυτικές ίνες, βήτα καροτένη, κάλιο, μαγνήσιο, θειαμίνη, νιασίνη, παντοθενικό οξύ και φυλλικό οξύ. Όπως και το καρπούζι, είναι αρκετά ενυδατικό, γιατί περιέχει αρκετό νερό. Επίσης, επειδή είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βοηθά στη χώνεψη και στην υγιή λειτουργία του πεπτικού. Θέλει προσοχή σε ζώα που έχουν διαβήτη, γιατί περιέχει αρκετή ζάχαρη.

3. Μήλα: Τα μήλα αποτελούν μια εξαιρετική τροφή, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, C, K, φώσφορο, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες.

4. Blueberries: Είναι η απόλυτη superfood αντιοξειδωτική τροφή, καθώς περιέχουν βιταμίνες Α, C, E και K, φυτοχημικά, που πολεμάνε τον καρκίνο και τις ελεύθερες ρίζες. Είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για σκύλους μεγαλύτερης ηλικίας. Μπορείτε να τα δώσετε ωμά, κατεψυγμένα ή πολτοποιημένα στο multi και, στη συνέχεια, να τα βάλετε σε φορμάκια σιλικόνης μαζί με πρόβειο γιαούρτι, και να να προσφέρετε ως δροσερές μπουκίτσες.

5. Ροδάκινα: Τα ροδάκινα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, η οποία είναι σημαντική για τα μάτια, το δέρμα και το ανοσοποιητικό.

Προτιμήστε βιολογικά ροδάκινα, που είναι απαλλαγμένα από φυτοφάρμακα.

Σε γενικές γραμμές, όταν δίνουμε φρούτα στον σκύλο μας, καλό θα είναι να τα πλένουμε καλά, να αφαιρούμε τη φλούδα και τα κουκούτσια, να τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια, ή να τα πολτοποιούμε.

«Ξεκινάμε με μικρές ποσότητες, και παρακολουθούμε, γιατί μπορεί μια μεγάλη ποσότητα να προκαλέσει διάρροια ή εμετό. Ιδίως σε έναν σκύλο που το πεπτικό του δεν έχει εξοικειωθεί με φρέσκιες τροφές. Πάντα επιβλέπουμε τον σκύλο μας για οποιαδήποτε αντίδραση, όπως αλλεργία, πρήξιμο και βήχας, γιατί, όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους, μπορεί να μην είναι καλά ανεκτό από τον οργανισμό του.

Τέλος, η κα Παλαιολογοπούλου προτείνει μια πολύ λαχταριστή, απλή και δροσερή συνταγή για τις πολύ ζεστές ημέρες του καλοκαιριού.

Κουβάς γρανίτας με φρούτα

Σε μια φόρμα ζαχαροπλαστικής για κέικ, στρογγυλή, που θυμίζει κουβά, ή σε οποιαδήποτε φόρμα σιλικόνης, βάζουμε στον πάτο κομμένα και καθαρισμένα φρούτα από αυτά που αναφέραμε: blueberries, μήλα, καρπούζι, πεπόνι, ροδάκινο.

Προσθέτουμε στη φόρμα 2/3 ζωμό από κρέας, ή από κοτόπουλο σπιτικό, και 1/3 νερό. Επιπλέον, μπορούμε ρίξουμε διάσπαρτες κουταλιές με πρόβειο γιαούρτι. Αφήνουμε τη φόρμα στην κατάψυξη, μέχρι να γίνει συμπαγές το μείγμα. Στη συνέχεια το αναποδογυρίζουμε, και είναι, πλέον, μια μεγάλη παγωμένη γρανίτα. Ο σκύλος μας θα ξετρελαθεί, γιατί θα μπορεί να γλύψει ένα δροσερό κουβά.

Όσο ενημερωνόμαστε για τα οφέλη της υγιεινής διατροφής για τον σκύλο μας, τόσο υπενθυμίζουμε και στον εαυτό μας πόσο ωφέλιμα είναι αυτά τα συστατικά και για τον δικό μας οργανισμό. Καθαρίστε, λοιπόν, ένα ροδάκινο για εσάς, και μοιραστείτε το με τον σκύλο σας».

Η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου

Η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου έχει ολοκληρώσει δύο courses στο Dog’s Naturally University και στο CIVT (College of Iintegrative Veterinary Therapies), και συνεχίζει τις σπουδές της στη διατροφή σκύλου και γάτας. Ως υποστηρικτής της φυσικής ανατροφής αρθρογραφεί σε θέματα που αφορούν τη φυσική διατροφή. Ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στο χώρο της και διαβάζει επιστημονικά βιβλία κλινικής διατροφής.

Διαβάστε επίσης