Αν πιστεύετε ότι με τη σωματική άσκηση και μόνον ο σκύλος σας είναι ευχαριστημένος και υγιής, κάνετε λάθος. Η πνευματική άσκηση είναι εξίσου σημαντική για την υγεία του.

Το πόσο σπουδαία είναι η διανοητική εξάσκηση και τι μπορείτε να κάνετε για να αποκτήσει ο σκύλος σας… «μυαλό ξυράφι», μας το εξηγεί η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Ανθή Αγγελικάκη.

Πόσο σημαντική είναι για την υγεία του αγαπημένου μας φίλου;

«Είναι γνωστό σε όλους όσους έχουν σκύλο, ότι η βόλτα είναι απαραίτητη, όχι μόνο για τις ανάγκες του, αλλά και για την εκτόνωσή του, καθώς θα τρέξει και θα παίξει. Παράλληλα, η βόλτα βοηθά στη χαλάρωσή του, καθώς έρχεται σε επαφή με νέα ή παλιά ερεθίσματα, μυρωδιές, εικόνες και ήχους, που μπορούν να τον κρατήσουν ήρεμο για αρκετές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έτσι λοιπόν, θα σκεφτεί κανείς ότι είναι καλυμμένος τόσο σωματικά, όσο και πνευματικά.

Μήπως, όμως, μια απλή βόλτα δεν είναι αρκετή;

Με τη σωματική άσκηση, π.χ. τρέξιμο, ή να φέρει το μπαλάκι πολλές φορές, θα δουλέψει και το μυαλό του για να εκτελέσει την εντολή. Σύντομα, όμως, αναλόγως με τον σωματότυπο και την ηλικία του, θα αρχίσει να κουράζεται σωματικά. Πολλές φορές μπορεί να καταλήξει σε υπερκινητικό και ανήσυχο σκύλο, ενώ μαθαίνοντάς τον ήρεμες ασκήσεις, εξασκείται το μυαλό του. Αν, μάλιστα, μαθαίνει συχνά καινούρια πράγματα, ακόμα καλύτερα.

Η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων Ανθή Αγγελικάκη

Τα οφέλη της πνευματικής άσκησης και γιατί, τελικά, είναι τόσο σημαντική

Ας σκεφτούμε λίγο πώς περνάει την ημέρα του ο σκύλος μας. Θα αράξει στο κρεβάτι του, θα κάτσει μαζί μας, θα παίξει με το αγαπημένο του παιχνίδι, μπορεί να βγει και στο μπαλκόνι ή στον κήπο, να παίξει και να γαυγίσει. Μπορεί να θελήσει να κάνει και καμιά αταξία – ή περισσότερες από μία. Ίσως, όμως, και να μην κάνει τίποτα και, απλά, να συνεχίσει να κοιμάται στο κρεβάτι του. Συνήθως όλα τα παραπάνω είναι φυσιολογικά και λογικά. Αλλά, μήπως κάποιες στιγμές αρχίζει να βαριέται καθώς το μυαλό αδρανεί;
Από την άλλη, με μερικά λεπτά μέσα στη μέρα, δουλεύοντας το μυαλό του, μπορούμε να έχουμε έναν ισορροπημένο σκύλο, που θα μάθει να σκέφτεται. Και, ίσως, μειωθούν ή εξαλειφθούν τυχόν προβλήματα συμπεριφοράς, που μπορεί να οφείλονται σε πλήξη και βαρεμάρα, όπως ζημιές στο σπίτι, ασταμάτητο γαύγισμα χωρίς λόγο. Φυσικά, ενδυναμώνεται και η μεταξύ σας σχέση.

Ας δούμε, λοιπόν, μερικούς τρόπους για την εξάσκηση του μυαλού.

Χρήσιμα tips

1. Καλό θα είναι να του μιλάτε γενικά στη βόλτα, και να τον αφήνετε να παίρνει πρωτοβουλίες για το ποια διαδρομή θα ακολουθήσετε σήμερα.

2. Πριν του σερβίρετε το φαγητό, μπορείτε να του μάθετε μια ακολουθία από 1-3 εντολές. Παράδειγμα: «κάτσε» – «μείνε» – «φάε», ή κάτι πιο σύνθετο: να φέρνει το μπολάκι του, να του λέτε να κάτσει, και τότε να σερβίρετε και του δίνετε την εντολή φάε.


Αρχίζουμε από τα απλά…

μαθαίνοντας βασικές εντολές, όπως το «κάτσε», «μείνε», «έλα», «άστο», «μαζί». Η εκμάθηση βασικών εντολών, πέραν του ότι συντελεί στην αρμονική συμβίωση μεταξύ σας, βοηθά τον σκύλο σας να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται πνευματικά. Ειδικά, δε, αν τις χρησιμοποιείτε συνδυαστικά, όπως αναφέραμε παραπάνω.

Και περνάμε σε κάποιες ασκήσεις πιο σύνθετες αλλά πολύ ενδιαφέρουσες.

1. Βρες την τροφή!

Α. Τυλίγοντας τροφή σε μια μικρή πετσέτα: στην αρχή την τυλίγετε μια φορά. Μόλις καταλάβει πώς παίζεται το παιχνίδι, μπορείτε να κάνετε την πετσέτα κουβάρι και σε κάθε στροφή να αφήνετε μια λιχουδιά, ή να τις αφήσετε όλες για το τέλος. Μπορείτε να το κάνετε μπροστά του, ή ακόμα και σε ανύποπτο χρόνο, και να την κρύψετε σε κάποιο σημείο. Και, είτε τον αφήνετε να την ανακαλύψει μόνος του, είτε πάτε μαζί εκεί κοντά, λέγοντάς του «που είναι; Βρες το!»

Β. Σκορπάτε τροφή κάτω. Καλύτερα σε κήπο/αυλή, ή σε εξωτερικό χώρο που είναι ασφαλής από πιθανούς κακοθελητές, και του λέτε «βρες το». Μπορείτε να το συνδυάσετε και με το «άστο», δηλαδή καθώς ψάχνει του λέτε «άστο» και μετά ξανά βρες το, ώστε κάποια στιγμή να το φάει.

Γ. Το παιχνίδι της τράπουλας με τον παπά. Μόνο που, το δικό μας έχει τροφή.
Παίρνετε τρία ίδια και αδιαφανή χάρτινα ποτηράκια και σ’ένα απ’αυτά βάζετε από κάτω μια κροκέτα. Ανακατεύετε λίγο και του ζητάτε να βρει την τροφή.

Δ. Ίδιου τύπου με τα παραπάνω είναι παιχνίδια, όπως τα μπαλάκια ή τα κόκκαλα, που έχουν τρύπες κι εκεί βάζετε τροφή για να προσπαθήσει να τη βγάλει. Προσέξτε μόνο να έχουν τουλάχιστον δύο τρύπες προς αποφυγή αποσυμπίεσης αέρα!

2. Κάθε παιχνίδι έχει το δικό του όνομα. Ναι, καλά διαβάσατε.

Σε κάθε παιχνίδι, παλιό ή καινούριο, ξεκινήστε να δίνετε ονόματα (φροντίστε να τα θυμάστε). Η διαδικασία είναι απλή: του δίνετε το παιχνίδι και λέτε το όνομα που διαλέξατε, κι έτσι μπορείτε να του ζητάτε να σας φέρει το συγκεκριμένο παιχνίδι.

3. Παζλ! Μπορείτε να βρείτε αρκετά στο εμπόριο ή ακόμα και να φτιάξετε μόνοι σας.

Extra tip: Για περισσότερη ποικιλία ασκήσεων μπορείτε να δοκιμάσετε τα παραπάνω συνδυαστικά μεταξύ τους.

Αφού μάθαμε πόσο σημαντική είναι η πνευματική άσκηση για τον σκύλο μας, ας την εντάξουμε στην καθημερινότητά του.