Ο νέος νόμος για τα ζώα συντροφιάς, διαμορφώνει ένα βαθιά κοινωνικό θέμα που αντανακλά την ανθρωπιά  αλλά και το επίπεδο του πολιτισμού μας.

Συνθέτοντας σκέψεις, βέλτιστες πρακτικές και εμπειρίες η κυβέρνηση και ο αρμόδιος για την έκδοση των βασικών κανονιστικών αποφάσεων για την εφαρμογή των διατάξεών του, Στέλιος Πέτσας έχουν ήδη ξεκινήσει να διαμορφώνουν σε συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις το νέο σχέδιο νόμου.

Με πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη συνάντηση σε καλό κλίμα με  αντιπροσωπεία του διοικητικού συμβουλίου του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδας ενόψει της έκδοσης των κανονιστικών αποφάσεων για την εφαρμογή των διατάξεων του νέου νόμου για τα ζώα συντροφιάς.

Διαβάστε τη σχετική ανακοίνωση του Κυνολογικού  Ομίλου Ελλάδας

«Στο πλαίσιο των καθιερωμένων θεσμικών συναντήσεων του ΚΟΕ, αντιπροσωπεία του Δ.Σ, αποτελούμενη από την Πρόεδρο Ιωάννα Γαλανού και τον Ταμία Νίκο Ιωαννίδη, συνοδευόμενη από τον Νομικό Σύμβουλο του ΚΟΕ κ. Θάνο Μπουγιούκο, επισκέφθηκε χθες, 24/05/2022, κατόπιν σχετικής προσκλήσεως, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα, εισηγητή του Ν. 4830/2021 και αρμόδιο για την έκδοση των βασικών κανονιστικών αποφάσεων για την εφαρμογή των διατάξεών του.

Θέσαμε υπ” όψιν του κ. Υπουργού τις επεξεργασμένες θέσεις και προτάσεις του ΚΟΕ ενόψει της έκδοσης των αναγκαίων κανονιστικών πράξεων για την ολοκλήρωση της θεσμικής κατοχύρωσης των Ερασιτεχνών Εκτροφέων και τη ρύθμιση της αδειοδότησης των Γεννών Σκύλων που διαθέτουν γενεαλογικό χάρτη (pedigree) και αντιμετωπίσαμε θετική ανταπόκριση ως προς το σύνολο των προτάσεών μας, ενώ στην εκτενή συζήτηση που ακολούθησε θέσαμε εκ νέου υπ” όψιν του κ. Υπουργού το αίτημα για οικονομική υποστήριξη του Κράτους υπό τη μορφή επιδότησης της γονιδιακής εξέτασης (DNA) των σκύλων που ανήκουν σε Ελληνικές Φυλές, το οποίο ο κ. Υπουργός δεσμεύθηκε ότι θα αξιολογηθεί από τους φορείς.

Ενημερωθήκαμε επίσης από τον κ. Υπουργό ότι προχωρεί η διαδικασία στελέχωσης της αρμόδιας Υπηρεσίας του ΥπΕΣ για την υποδοχή των αρμοδιοτήτων που μεταφέρονται από το ΥπΑΑΤ, αλλά και ότι ολοκληρώνεται η δημόσια διαβούλευση επί του Τεύχους Διακήρυξης της Κοινωνίας της Πληροφορίας εν σχέσει με τον διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό για το έργο της ανάπτυξης των Μητρώων και των συναφών Ψηφιακών Υπηρεσιών για το νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς (Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς-ΕΜΖΣ), που προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Στέλιο Πέτσα για την ευγενική πρόσκληση, την θερμή φιλοξενία, την θετική ανταπόκριση και την καθιέρωση των συναντήσεων αυτών σε τακτικό πλαίσιο προς ανταλλαγή απόψεων επί σκοπώ συμπλήρωσης των διατάξεων του Νόμου και αξιολόγησης της εφαρμογής του».

Ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος, είναι Σωματείο μη κερδοσκοπικό, αναγνωρισμένο το 1984 (3949/84 & 1263/03, Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών & 13/2014 Ειρηνοδικείο Μαραθώνα), μέλος της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας (F.C.I.) & του Ευρωπαϊκού της Τομέα. Είναι ο μόνος εκπρόσωπός τους στη χώρα μας, αρμόδιος για την Διατήρηση & Ανάπτυξη των Καθαρόαιμων Φυλών Σκύλων, καθώς & για την Καταγραφή & Σύνταξη Μητρώου αυτών στην Ελλάδα. Αριθμεί πάνω από 130.000 σκύλους από το 1984 μέχρι σήμερα. Είναι ο μόνος αρμόδιος για την έκδοση των Γενεαλογικών Χαρτών, οι οποίοι έχουν Διεθνή αναγνώριση.

Σκοποί του Κ.Ο.Ε. είναι:

Η ανάπτυξη & βελτίωση όλων των Φυλών Καθαρόαιμων Σκύλων στην Ελλάδα μέσω της επιλεκτικής αναπαραγωγής που επιτυγχάνεται προβάλλοντας τα καλύτερα δείγματα (γεννήτορες), τα οποία διακρίνονται στις Εκθέσεις Μορφολογίας, στους Αγώνες Εργασίας & στους Αγώνες Κυνηγετικών Ικανοτήτων (Α.Κ.Ι.) που διοργανώνονται υπό την αιγίδα του Κ.Ο.Ε. σύμφωνα με τους Διεθνείς Κανονισμούς που ορίζει η F.C.I.
Η πρόκληση κοινωνικού ενδιαφέροντος για την υγεία & προστασία των σκύλων στην Ελλάδα, που έχοντας χαρακτήρα κοινωφελή, αναπτύσσει την ζωοφιλία.
Η ανάπτυξη οικολογικού & πολιτιστικού ενδιαφέροντος, δια της μελέτης, έρευνας, σύνταξης Προτύπων, προώθησης & ανάπτυξης των Ελληνικών Φυλών Σκύλων, με στόχο την προβολή & την διεθνή τους αναγνώριση