Ο σκύλος δεν ζητάει πολλά για να είναι χαρούμενος και ευτυχισμένος. Όσοι ζουν με αυτό το πλάσμα, γνωρίζουν πολύ καλά ότι κάθε στιγμή τους δείχνει τα συναισθήματά του, τη διάθεση, τις επιθυμίες του. Και κάθε μέρα που ξημερώνει, είναι εκεί για να τους «πει» το πόσο τους αγαπά με τον δικό του, ξεχωριστό τρόπο. Επειδή για τον σκύλο μας, όλος ο κόσμος είμαστε εμείς.

«Ο σκύλος είναι από τα πιο αξιαγάπητα κατοικίδια. Σε εμπιστεύεται, είναι αφοσιωμένος σε σένα, σε αγαπάει και σε προστατεύει.

Ο σκύλος είναι, με λίγα λόγια, ο καλύτερος φίλος μας. Είμαστε δύο πλάσματα που δεν μιλάμε την ίδια γλώσσα, κι όμως μπορούμε να επικοινωνούμε. Το τετράποδο αυτό πλασματάκι μας δείχνει κάθε μέρα το πόσο μας αγαπάει.

Η εκδήλωση της αγάπης του είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρη: μας γλύφει, μας κοιτάζει στα μάτια, έρχεται να ξαπλώσει πάνω μας, ή πάνω στον καναπέ, στο κρεβάτι. Γνωρίζει πότε νιώθουμε άσχημα, ή κουρασμένοι, και έρχεται να μας ανακουφίσει. Μας φέρνει το παιχνίδι του να παίξουμε, κ.τ.λ.», λέει η ενεργειακή εκπαιδεύτρια σκύλων, Ρενάτα Γρυπάρη.

Καθημερινά, λοιπόν, δεχόμαστε την αγάπη του σκύλου μας. Εμείς, όμως, πώς μπορούμε από την πλευρά μας να του δείξουμε ότι τον αγαπάμε;

Ποιες συμπεριφορές αντιλαμβάνεται ο σκύλος ως αγάπη;

Η κα Γρυπάρη μας προτείνει τέσσερις τρόπους για να «πούμε» στον σκύλο μας «σ’ αγαπώ».

1. Φροντίδα: Η κάλυψη των βασικών του αναγκών, όπως η σίτιση και η παροχή ενός ασφαλούς περιβάλλοντος, σημαίνει για τον σκύλο μας αγάπη. Ο σκύλος ζει στο τώρα και αναγνωρίζει την αξία του να μην πεινάει, και να κοιμάται χωρίς φόβο και έγνοια.

2. Βόλτα: Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι, όταν βγάζουμε τον σκύλο μας βόλτα, δεν το κάνουμε μόνο για την τουαλέτα του.

Η βόλτα είναι μια δημιουργική διάδραση με τον σκύλο μας. Εκεί κοινωνικοποιείται, παίζει, εκτελεί την εκπαίδευση που έχει μάθει, ικανοποιεί την περιέργεια και τον ενθουσιασμό του. Εκτονώνεται.
Βγάζοντάς τον βόλτα, λοιπόν, του δείχνουμε ότι νοιαζόμαστε για τις πιο σύνθετες ανάγκες του – και αυτό, σίγουρα, το κάνει κάποιος που αγαπάει.

3. Παιχνίδι: Το παιχνίδι είναι μια μοναδική ευκαιρία να δείξουμε στον σκύλο μας ότι τον αγαπάμε. Με το παιχνίδι διασκεδάζουμε μαζί του, αλλά, ταυτόχρονα, χτίζουμε και ενισχύουμε την οικειότητα και την εμπιστοσύνη, τον αλληλοσεβασμό. Μια σωστή επικοινωνία με τον σκύλο μας. Μια σχέση αγάπης.

4. Τρυφερότητα: Όσον αφορά αυτό το «κεφάλαιο», θα πρέπει να είμαστε γενναιόδωροι. Ένα ενθουσιώδες «μπράβο», ένα χάδι, ένα φιλί, μια αγκαλιά, ένα χουζούρι μαζί του, είναι οι καλύτερες ενδείξεις ότι τον αγαπάμε. Και ο σκύλος μας, το αντιλαμβάνεται.

Μην διστάζετε να δείξετε στον σκύλο σας ότι τον αγαπάτε. Γιατί, όπως επισημαίνει η κα Γρυπάρη, «η έκφραση αγάπης προς τον σκύλο μας δεν είναι ένδειξη, ούτε αδυναμίας, ούτε υποτέλειας. Αντίθετα, δημιουργεί θετικά συναισθήματα. Χτίζει μια σχέση εμπιστοσύνης με τον σκύλο μας, ενισχύει μια ποιοτική επικοινωνία μαζί του, και βοηθά στην καλύτερη κατανόηση.

Ας είμαστε, λοιπόν, συναισθηματικά γενναιόδωροι με τον σκύλο μας. Το σίγουρο είναι ότι θα το αναγνωρίσει, και θα μας το ανταποδώσει με τον δικό του, υπέροχα μοναδικό, τρόπο».

Η κυρία Ρενάτα Γρυπάρη είναι απόφοιτη της Σχολής Εκπαίδευσης Σκύλων Boss. Εδώ και αρκετά χρόνια εφαρμόζει την ενεργειακή εκπαίδευση, η οποία εστιάζει στο ισορροπημένο ψυχικό δέσιμο μεταξύ κηδεμόνα και σκύλου και τη διαμόρφωση του σωστού ενεργειακού περιβάλλοντος, στο οποίο είναι καλό να ζει και να εκπαιδεύεται ένας σκύλος. Έχοντας μια ιδιαίτερη ευαισθησία για τους φοβικούς σκύλους, ειδικεύτηκε στη διαδικασία της ψυχικής τους αποκατάστασης.

Διαβάστε επίσης