Η ανθοθεραπεία κάνει καλό (και) στην ψυχική υγεία των ζώων.

Τα ζώα έχουν και αυτά συναισθήματα, όπως και οι άνθρωποι. Μπορεί να παρουσιάσουν έντονο άγχος, στρες, φόβο, και να μην μπορούν να τα διαχειριστούν.

Η ανθοθεραπεία μπορεί να «γιατρέψει» τις ψυχούλες των ζώων.

«Ανθοϊάματα μπορούμε να δώσουμε σε καταστάσεις άγχους, στρες, φόβου, σοκ, και σε οποιοδήποτε σωματική ανισορροπία (δερματικό τραύμα, απόστημα, φλεγμονή κ.ά).

Η ανθοθεραπεία μας δόθηκε από τον άγγλο γιατρό και ομοιοπαθητικό, Έντουαρντ Μπαχ, και είναι μια θεραπεία, κομμάτι της ομοιοπαθητικής, που μπορεί να ταιριάξει (και) σε ένα ζώο.

Ο Μπαχ επέλεξε 38 διαφορετικά λουλούδια, τα οποία τα δοκίμασε στον δικό του οργανισμό, και κατέληξε στις ιδιότητές τους.

Θεωρούνται ακίνδυνα, εφόσον διαλυθούν σε καθαρό νερό, και όχι σε αλκοόλη, και δεν έχουν καμία παρενέργεια ή αλληλεπίδραση με άλλα φάρμακα.

Τα ανθοϊάματα θεραπεύουν το συναισθητικό και νοητικό μέρος του ατόμου και, στη συνέχεια, ακολουθεί το φυσικό σώμα», αναφέρει η θεραπεύτρια Ρέικι και Ανθοθεραπείας ζώων, Σταυρούλα Κολιδάκη, και διευκρινίζει: «Εάν έχουμε, για παράδειγμα, έναν γάτο που έχει στρες, με τα ανθοϊάματα Μπαχ ενισχύουμε τα θετικά του στοιχεία, έτσι ώστε να έρθει σε μία ισορροπία και το ίδιο του το σώμα. Ένα πολύ συχνό σύμπτωμα που δηλώνει στρες/ψυχαναγκαστική συμπεριφορά είναι ο πολύ συχνός καθαρισμός του τριχώματός του, ή και το τράβηγμα της γούνας.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολύ μεγάλα κενά σε όλο το σώμα του και, κάποιες φορές, να δημιουργούνται και διάφορες πληγές».

Η κα Κολιδάκη τονίζει ότι πριν αποφασίσουμε να δώσουμε στο ζώο μας τα κατάλληλα ανθοϊάματα με τη βοήθεια του ομοιοπαθητικού μας, πρέπει να το υποβάλουμε σε όλες τις απαραίτητες κτηνιατρικές εξετάσεις, έτσι ώστε να αποκλείσουμε οποιοδήποτε παθολογικό αίτιο.

«Η ανθοθεραπεία είναι ένα συμπληρωματικό σύστημα της συμβατικής ιατρικής, και είναι ιδανική για την αποκατάσταση των αρνητικών συναισθημάτων του ζώου μας, τα οποία μπορεί να εμποδίσουν την καλή ποιότητα της ζωής του.

Για παράδειγμα, άγχος στο ζώο μας μπορεί να προκαλέσουν μια μετακόμιση, ή και η έλευση νέου μέλους στην οικογένεια, ή άλλου ζώου.

Εφαρμόζουμε εξατομικευμένη θεραπεία Μπαχ για κάθε χαρακτήρα και προλαμβάνουμε αγχώδεις καταστάσεις», αναφέρει η κα Κολιδάκη.

Σημαντικό ρόλο έχει η ανθοθεραπεία και στην τρίτη ηλικία, σύμφωνα με την κα Κολιδάκη, καθώς κρατάμε σε μια σταθερή κατάσταση τη νοητική και σωματική υγεία του ζώου μας.

Επίσης, την ανθοθεραπεία Μπαχ μπορούμε να την ξεκινήσουμε και σε νεαρά ζώα, όπως ενημερώνει η κα Κολιδάκη, καθώς τα λουλούδια είναι πλούσια σε βιταμίνες και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

«Για ένα ζωάκι που ξεκινάει ανθοθεραπεία, είναι σημαντική η στάση του γονέα του: να είναι υποστηρικτική και να βασίζεται στην ενσυναίσθηση.

Τα ανθοϊάματα τα δίνουμε στα ζώα στο στόμα, ή τα βάζουμε μέσα στο νερό τους.

Η σωστή παρασκευή από ένα εξειδικευμένο φαρμακείο και η σωστή χρήση παίζουν τον πιο σημαντικό ρόλο για την αποτελεσματικότητα/δυναμική του ανθοϊάματος», διευκρινίζει η κα Κολιδάκη.

Πώς θα καταλάβουμε ότι το ανθοϊάμα αρχίζει να δρα;

Η θεραπεύτρια Ρέικι και Ανθοθεραπείας ζώων δίνει ένα παράδειγμα: «Ας υποθέσουμε ότι έχουμε ένα ζωάκι που παρουσιάζει ανισορροπία στο ουροποιητικό σύστημα. Το γεγονός ότι μπορεί να δείχνει πιο φιλικό, ή λιγότερο φοβισμένο, μπορεί να είναι ένδειξη ότι η ανθοθεραπεία αρχίζει να λειτουργεί».

Η θεραπεύτρια Ρέικι και Ανθοθεραπείας ζώων, Σταυρούλα Κολιδάκη

  • Η κυρία Σταυρούλα Κολιδάκη είναι ολιστική θεραπεύτρια ζώων και χρησιμοποιεί την Ανθοθεραπεία Bach και το Reiki ως βασικά θεραπευτικά εργαλεία.
    Είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ολιστικών Θεραπευτών αλλά και της Διεθνούς Ένωσης Θεραπευτών Reiki. Επίσης, έχει ολοκληρώσει τις σπουδές της στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, έχει εργαστεί στον εκπαιδευτικό τομέα και έχει σπουδάσει Φωτογραφία.
    «Πάντα θυμάμαι στο σπίτι να έχουμε από βότανα μέχρι οποιοδήποτε θεραπευτικό έλαιο, για κάθε πόνο και περίσταση. Ήμουν παιδί της εναλλακτικής Ιατρικής και αρκετά οικειοποιημένη με αυτά τα δώρα της Φύσης. Ένα ταξίδι στην Κρήτη το 2015 ήταν η αφορμή να αποκτήσω τον Βίκτωρα. Έναν υπέροχο πορτοκαλί γάτο. Τον υιοθέτησα, λοιπόν, και έγινε η αιτία να ασχοληθώ με την ολιστική θεραπεία των ζώων, αφού αρρώστησε και δεν μας έδιναν ελπίδες ίασης. Μία διαδρομή που την περπατήσαμε παρέα. Γι’ αυτό επισημαίνω στις συνεδρίες που έχω με γονείς: το ζώο δεν είναι και δεν πρέπει να νιώθει ποτέ μόνο του στο μονοπάτι της θεραπείας του», τονίζει η κυρία Κολιδάκη. Ζει στην Αθήνα με τον Βίκτωρα και τη Φιφή, μία ασπρόμαυρη γατούλα.

Διαβάστε επίσης