Σε κάθε γιορτινό τραπέζι, εκείνοι που λαχταρούν να γευτούν τα εδέσματα, ακόμη πιο πολύ κι από εμάς, είναι τα χνουδωτά μας ζωάκια.

Και κάνουν ό,τι μπορούν για να τους προσφέρουμε ένα μεζεδάκι.

«Αυτήν την ημέρα μπορεί, εν αγνοία μας, να βλάψουμε την υγεία των αγαπημένων μας τετράποδων φίλων. Γι΄αυτό, ας δούμε τι πρέπει να αποφύγουμε.

Πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν τα παραδοσιακά φαγητά, αλλά και διάφορα έθιμα ανά την Ελλάδα. Όπως είναι ο χαρταετός.

Ένα από τα αγαπημένα φαγητά της ημέρας είναι η λαγάνα.

Όσο κι αν γαβγίζουν, όσο κι αν νιαουρίζουν, πρέπει να αντισταθούμε και να μην τους δώσουμε ούτε μια μικρή μπουκιά.

Η λαγάνα περιέχει μαγιά, την οποία δεν κάνει να καταναλώνει το κατοικίδιο μας, όπως, βέβαια, και το σουσάμι.

Προβλήματα που μπορεί να προκληθούν είναι κάποια κολίτιδα και τα συμπτώματα αυτής, έντονη διάρροια και δυσκολία στην τουαλέτα», αναφέρει η κτηνίατρος, Dr Nikoleta Sereti.

O αγαπημένος και νοστιμότατος ταραμάς, ο οποίος δεν μπορεί να λείπει από το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, είναι απαγορευτικός για τα κατοικίδιά μας, όπως λέει η κα Sereti, γιατί περιέχει κρεμμύδι και ορισμένοι προσθέτουν και σκόρδο, τα οποία είναι τοξικά για εκείνα.

Μάλιστα, το σκόρδο «ανήκει στις 10 πιο τοξικές τροφές. Όπως καταλαβαίνετε, δεν πρέπει να δώσουμε στο κατοικίδιο μας ταραμά, ούτε κατά λάθος.

Επίσης, αυτή τη μέρα συνηθίζουμε να τρώμε χαλβά.

Ο αγαπημένος, λοιπόν, για εμάς χαλβάς μπορεί να βλάψει το κατοικίδιό μας, διότι περιέχει ξηρούς καρπούς και ταχίνι, που δεν πρέπει να τρώει το κατοικίδιό μας ούτε σε μικρή ποσότητα.

Οι ξηροί καρποί που περιέχει, μπορεί να μη μασηθούν με σωστό τρόπο από το κατοικίδιό μας, και να του ερεθίσουν τον οισοφάγο.

Όπως και το ταχίνι, μπορεί να του προκαλέσει κάποιο στομαχικό ή εντερικό πρόβλημα.

Το ότι τα κατοικίδια ζουν μαζί μας, δεν σημαίνει ότι ο οργανισμός τους μπορεί να τρώει τα πάντα χωρίς να προκληθεί κάποιο πρόβλημα στην υγεία τους», διευκρινίζει η κα Sereti.

Τα μαλάκια και τα όστρακα μπορεί να μη βλάπτουν άμεσα το κατοικίδιό μας, όμως δεν πρέπει να τα δίνουμε ούτε σε μικρή ποσότητα στις γάτες, στα κουνέλια και στους σκύλους, σύμφωνα με την κτηνίατρο. Ειδικά αν είναι η πρώτη φορά που τους τα προσφέρουμε, μπορεί να είναι αλλεργικά και να μην το γνωρίζουμε.

Και επειδή είναι ημέρα αργίας, και όλα είναι κλειστά, καλό θα ήταν να αποφύγουμε να τους δώσουμε, συμβουλεύει η κα Sereti.

«Στις αλλεργίες πρέπει να δράσουμε άμεσα, και η αλλεργική αντίδραση είναι μια κατάσταση στην οποία το ζωάκι μας ταλαιπωρείται. Οπότε, ο πιο εύκολος τρόπος, και ο πιο σίγουρος, για να αποφευχθεί μία τέτοια κατάσταση, είναι να μην ταΐσουμε το κατοικίδιό μας με κάτι τέτοιο», τονίζει η κτηνίατρος.

Για κάτι, ακόμη, που πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας, εάν βρεθούμε στην εξοχή, είναι η αποπαρασίτωση των αγαπημένων μας τετράποδων.

«Επειδή είναι οι πρώτες μέρες που ανοίγει ο καιρός, ελλοχεύει ένας μεγάλος κίνδυνος για τα κατοικίδια: τα παράσιτα, όπως ψύλλοι, τσιμπούρια και πολλά άλλα.

Πρέπει, λοιπόν, να είμαστε τυπικοί απέναντι στο κατοικίδιό μας, δηλαδή να έχει πάρει τις απαραίτητες προφυλάξεις, όπως την κατάλληλη αμπούλα, το ειδικό κολάρο, ή και το χάπι.

Η σωστή πρόληψη θα προστατέψει το κατοικίδιό μας, και σε αυτό το σημείο θέλω να καταρρίψω ένα μύθο. Αμπούλα βάζουμε στο κατοικίδιό μας όλο τον χρόνο, και όχι μόνο το καλοκαίρι», αναφέρει η κα Sereti και συμπληρώνει: «Είναι, επίσης, σημαντικό να προσέξουμε να μην μπλεχτεί κατά λάθος στον σπάγκο ή στην πετονιά, που χρησιμοποιούμε για να πετάξουμε τον χαρταετό, και, βέβαια, να μη φάει κάτι από αυτά, αν τα βρει κάτω».

Μία ακόμη απειλή για το κατοικίδιό μας είναι τα άγανα (η βελονοειδής απόφυση σταχιού, ή άλλου φυτού), όπως επισημαίνει η κα Sereti.

Συμβουλεύει, μόλις επιστρέψουμε σπίτι, να ψηλαφήσουμε το κατοικίδιό μας, κυρίως τον σκύλο, έτσι ώστε αν βρούμε κάποιο άγανο, είτε να το αφαιρέσουμε μόνοι μας άμεσα, είτε να πάμε στον κτηνίατρο.

Σημεία στα οποία μπορούμε να εντοπίσουμε τα άγανα, όπως ενημερώνει η κτηνίατρος, είναι πίσω από τα αυτιά, στα μεσοδακτύλια διαστήματα στα ποδαράκια, στο τρίχωμα, στη μύτη, στα μάτια και στα γεννητικά όργανα.

Τέλος, η κα Sereti λέει ότι: «Αν τηρήσετε όλα όσα προαναφέραμε, θα περάστε κι εσείς αλλά και το κατοικίδιό σας μία υπέροχη Καθαρή Δευτέρα».

Η κτηνίατρος, Dr Nikoleta Sereti

Η κυρία Nikoleta Sereti είναι απόφοιτος της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Και, όπως λέει: «Από πολύ μικρή θυμάμαι την επικοινωνία και το δέσιμο που είχα με τα ζωάκια. Και πάντα έλεγα πως όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω κτηνίατρος. Κάτι που, πολλά χρονιά μετά, κατάφερα και το 2016 αποφοίτησα από την Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου με πολλές γνώσεις πάνω στα κατοικίδια και, πάνω από όλα, στο πώς να δείχνω έμπρακτα την αγάπη μου προς αυτά. Δηλαδή, να τα θεραπεύω. Επιμορφώνομαι συνεχώς, διότι η επιστήμη της κτηνιατρικής εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς και προσφέρει καλύτερες λύσεις σε προβλήματα υγείας των κατοικίδιων. Και μου αρέσει, όλες αυτές τις γνώσεις μου να τις μοιράζομαι με τους κατοικιδιογονείς. Τελειώνω ένα μεταπτυχιακό που έχω ξεκινήσει στον κλάδο μου, στις Βρυξέλλες».

Διαβάστε επίσης