Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα κάνουν καλό στην υγεία και των τετράποδων φίλων μας.

Μάλιστα, έρευνες δείχνουν ότι βοηθούν και στην καταπολέμηση του καρκίνου.

«Οι περισσότερες έρευνες εστιάζουν στην ωφελιμότητα αυτών των πολύτιμων λιπαρών οξέων, σε ασθένειες της καρδιάς, των νεφρών, του δέρματος, αλλά και των αρθρώσεων.

Και αυτό γιατί έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, που είναι σημαντική για αυτές τις ασθένειες», επισημαίνει η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου, και θέτει το ερώτημα: Πώς μπορούν τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα να βοηθήσουν τον σκύλο ή τη γάτα σας και να τον/την προστατέψουν από τον καρκίνο;».

Μας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στην Journal of Veterinary Internal Medicine, σκύλοι ράτσας Golden Retriever που λάμβαναν ωμέγα 3 λιπαρά οξέα ήταν λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν μια μορφή καρκίνου που λέγεται T- zone lymphoma.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο του Colorado, σε συνεργασία με το Morris Animal Foundation.

«Η Dr. Anne Avery είπε ότι, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις τους, μπορούμε να μειώσουμε τη συχνότητα της συγκεκριμένης ασθένειας, αν στη διατροφή τους προσθέσουμε τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα – παρόλα αυτά, απαιτούνται περαιτέρω έρευνες.

Το 2017 μια ομάδα του πανεπιστημίου του Ιλλινόις ανακάλυψε ένα γκρουπ από ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, που ονομάζεται ενδοκανναβινοειδή εποξείδια (EDP-EAs).

Τα ενδοκανναβινοειδή στοχεύουν στους ίδιους υποδοχείς του σώματος όπως και η φαρμακευτική κάνναβη.

Για να καταλάβετε, ο υποδοχέας είναι μια χημική δομή που αποτελείται από πρωτεΐνη, η οποία λαμβάνει και μεταδίδει σήματα. Τα σήματα αυτά μπορούν να προκαλέσουν αντίδραση στο κύτταρο.

Σε μελέτες που έγιναν σε ποντίκια με οστεοσάρκωμα ανακάλυψαν ότι τα ενδοκανναβινοειδή εποξείδια δρουν κατά του καρκινικού κυττάρου.

Μπορούν, δηλαδή, να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα, να σταματήσουν τον πολλαπλασιασμό και τη μετάστασή τους.

Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι σε μοντέλα καρκινικών όγκων, στους οποίους χορήγησαν ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, η ανάπτυξη των όγκων μειώθηκε, ενώ με τα ωμέγα 6 οι όγκοι αναπτύχτηκαν», αναφέρει η κα Παλαιολογοπούλου.

Και μας αφυπνίζει, καθώς επισημαίνει ότι η διατροφή μας, συνήθως, όπως και των κατοικίδιων μας, περιέχει τρόφιμα με περισσότερα ωμέγα 6 λιπαρά οξέα από ό,τι ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.

«Πολλά κρέατα, όπως είναι το κοτόπουλο, το χοιρινό και η πάπια, είναι πλούσια σε ωμέγα 6 και οδηγούν τον οργανισμό μας σε χρόνιες φλεγμονές, και, στη συνέχεια, σε χρόνια νοσήματα, όπως: αλλεργίες, αρθρίτιδα, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, διαβήτη, καρδιακές, νεφρικές ασθένειες και καρκίνους.

Από την άλλη, τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, εκτός από την αντιφλεγμονώδη δράση τους, ενισχύουν το ανοσοποιητικό και βελτιώνουν τη νοητική λειτουργία του εγκεφάλου.

Επίσης, βοηθούν τους ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο να αποκτήσουν βάρος, ανεβάζουν το ανοσοποιητικό τους, βελτιώνουν τη λειτουργία του μεταβολισμού, και έχουν αντι-καχεκτικές ιδιότητες.

Υπάρχουν δύο πηγές ωμέγα 3 λιπαρών οξέων: α) τα χερσαία φυτά και τα θαλάσσια φύκια, και β) τα ψάρια.

Ο λιναρόσπορος (flaxseed) είναι μια εξαιρετική πηγή άλφα λινολενικού οξέως (ALA), που είναι ένα ωμέγα 3 λιπαρό οξύ βραχείας αλυσίδας, ενώ τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα EPA & DHA τα βρίσκουμε στα φύκια και στα ψάρια που τα τρώνε», ενημερώνει η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας.

Σε ποια μορφή θα δώσετε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα στον σκύλο ή τη γάτα σας

Τα συστατικά που περιέχουν ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, σύμφωνα με την κα Παλαιολογοπούλου, και μπορείτε να δώσετε στον σκύλο ή τη γάτα σας, είναι:

● Ολόκληρο ψάρι!

Προτιμήστε μικρά, λιπαρά ψάρια, όπως είναι το σκουμπρί, οι σαρδέλες, οι αντζούγιες, γιατί αυτά τα είδη ψαριών τρέφονται μόνο από φυτοπλαγκτόν.

Τα μεγαλύτερα ψάρια βρίσκονται ψηλότερα στην τροφική αλυσίδα, τρώνε μικρότερα ψάρια και περιέχουν περισσότερες τοξίνες, οπότε καλό είναι να τα αποφύγετε.

● Το ιχθυέλαιο είναι μια πολύ καλή πηγή και μπορείτε να το δώσετε σε κάψουλα/τζελ, έτσι ώστε να μην έρθει σε επαφή με το οξυγόνο και οξειδωθεί γρήγορα – είναι πολύ εύκολο.

Προτιμήστε μια κάψουλα που να περιέχει και βιταμίνη E για την αντι-οξειδωτική της δράση.

● Μπορείτε να δώσετε λάδι από πρασινόχειλο μύδι (green lipid mussel), το οποίο έχει τα ίδια οφέλη με το ιχθυέλαιο. Είναι, δηλαδή, πλούσιο σε EPA και DHA, αλλά περιέχει και το λιπαρό οξύ ETA, το οποίο έχει και αυτό αντιφλεγμονώδη δράση.

Το πρασινόχειλο μύδι περιέχει φωσφολιπίδια, τα οποία απορροφώνται καλύτερα από τον οργανισμό και οξειδώνονται λιγότερο.

Σκεφτείτε ότι τα φωσφολιπίδια κάνουν το πρασινόχειλο μύδι 158 φορές πιο αποτελεσματικό από το ιχθυέλαιο.

«Συνεχώς ανακαλύπτουμε τα οφέλη της διατροφής και έχουμε να μάθουμε ακόμη περισσότερα, καθώς αυξάνονται οι σχετικές έρευνες και μελέτες», αναφέρει η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας και προσθέτει: «Όσο περισσότερα γνωρίζουμε για τον οργανισμό και για τα συστατικά που τον δομούν, τόσο θα είμαστε σε θέση να αλλάξουμε την πορεία χρόνιων παθήσεων και νόσων που βρίσκονται σε έξαρση λόγω κακής διατροφής και τόσων άλλων τοξινών που εισέρχονται στο σώμα, το δικό μας, αλλά και των ζώων μας.

Αν γίνει η αρχή στα ζώα μας, λόγω της αγάπης μας, ίσως αρχίσουμε να ενδιαφερόμαστε και για τη δική μας τροφή».

Η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου έχει ολοκληρώσει δύο courses στο Dog’s Naturally University και στο CIVT (College of Iintegrative Veterinary Therapies) και συνεχίζει τις σπουδές της στη διατροφή σκύλου και γάτας. Ως υποστηρικτής της φυσικής ανατροφής αρθρογραφεί σε θέματα που αφορούν τη φυσική διατροφή. Ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στο χώρο της και διαβάζει επιστημονικά βιβλία κλινικής διατροφής.

Πηγές

1. Associations of environment, health history, T-zone lymphoma, and T-zone-like cells of undetermined significance: A case-control study of aged Golden Retrievers. Julia D. Labadie,Sheryl Magzamen,Paul S. Morley,G. Brooke Anderson, Janna Yoshimoto, Anne C. Avery: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jvim.15405

2. https://www.dogsnaturallymagazine.com/protecting-dogs-from-cancer-omega-3/

3. https://totalhealthmagazine.com/Pet-Health/Cancer-in-Cats-and-Dogs-Part-3-Omega-3-Fatty-Acids.html

4. https://www.sciencedaily.com/releases/2018/07/180713220137.htm

Διαβάστε επίσης