homescreen

Τι στρεσάρει τον σκύλο μέσα στο σπίτι – Διορθώστε ό,τι χαλάει την ηρεμία του

Τι στρεσάρει τον σκύλο μέσα στο σπίτι  – Διορθώστε ό,τι χαλάει την ηρεμία του


Ιουλία Τούντα

Είναι κάποιες καταστάσεις μέσα στο σπίτι που εμείς μπορεί να μην τους δίνουμε σημασία, όπως π.χ. να μετακινήσουμε το κρεβατάκι του σκύλου, όμως για τον τετράποδο φίλο μας η ανατροπή είναι μεγάλη, αισθητή και τον στρεσάρει. Δείτε τι άλλο μπορεί να στρεσάρει τον σκύλο μέσα στο σπίτι και αποφύγετέ το!

Οι περισσότεροι σκύλοι, με την παραμικρή αλλαγή στον χώρο του σπιτιού, μπορεί να νιώσουν στρες. Ακόμη και αν μετακινήσουμε τα δικά τους πράγματα.

Μία λεπτομέρεια που, ίσως, οι κηδεμόνες σκύλων να μη γνωρίζουν.

«Όλοι όσοι έχουμε σκύλο, ξέρουμε κάποιους γενικούς κανόνες που πρέπει να τηρούμε για να μην ανησυχούμε τον σκύλο μας, όπως να μην τον πειράζουμε όταν τρώει. Επίσης, γνωρίζουμε τι ενοχλεί μόνο τον δικό μας σκύλο. Για παράδειγμα, τον ενοχλεί όταν του πιάνω τα πατουσάκια.

Υπάρχουν, όμως, κάποια πράγματα που κάνουμε στη καθημερινότητα που προκαλούν ενόχληση, αν όχι σε όλους, στους περισσοτέρους σκύλους, και δεν το αντιλαμβανόμαστε εγκαίρως.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ο σκύλος να έρχεται συνεχόμενα σε ένα αρνητικό γι’ αυτόν ερέθισμα, κι έτσι να παρουσιάζει μια αντιδραστικότητα και να μην ξέρουμε τον λόγο. Για παράδειγμα, όταν πλησιάζουμε το κρεβάτι του», λέει ο θετικός εκπαιδευτής σκύλων, Σοφοκλής Μακρινός.

Τι είναι αυτό, λοιπόν, που μπορεί να στρεσάρει τον σκύλο μας μέσα στο σπίτι;

«Μία από τις πιο σημαντικές καταστάσεις είναι ο ύπνος.

Ένας ενήλικος σκύλος πρέπει να κοιμάται περίπου 12-14 ώρες καθημερινά.

Όπως ξέρουμε, ένας κάλος ύπνος ξεκινά από το κρεβάτι.

Σε πολλές οικογένειες βλέπουμε να μην υπάρχει, καν, κρεβάτι επειδή υποστηρίζουν ότι ο σκύλος κοιμάται μαζί τους, ή στον καναπέ.

Όσο τρυφερό κι αν είναι αυτό, ο σκύλος μας πρέπει να έχει το κρεβάτι του, και ας κοιμάται μαζί μας.
Θα πρέπει να έχει την επιλογή να κοιμηθεί μόνος του, αν για κάποιο λόγο το επιθυμήσει.

Από την άλλη, κηδεμόνες που διαθέτουν κρεβάτι στον σκύλο τους, το μετακινούν συνεχώς. Άλλες φορές βρίσκεται στο σαλόνι, άλλες στο υπνοδωμάτιο, και άλλες στον διάδρομο, ανάλογα με το πού βολεύει τη δεδομένη στιγμή.

Ιδανικά, ο σκύλος πρέπει να έχει το κρεβάτι του σε ένα συγκεκριμένο μέρος. Στη περίπτωση που αυτό δεν είναι δυνατόν, θα πρέπει να έχουμε σε κάθε δωμάτιο που κοιμάται και ένα κρεβάτι. Και όχι να μετακινούμε το ίδιο.

Κλείνοντας με το κεφάλαιο του ύπνου, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε, ιδιαίτερα αν έχουμε παιδιά, ότι δεν πρέπει ποτέ, μα ποτέ, να ενοχλούμε τον σκύλο μας όταν κοιμάται.

Αν για κάποιο λόγο θέλουμε να τον ξυπνήσουμε, όπως, για παράδειγμα, για να βγούμε βόλτα, καλό είναι να του μιλάμε ήρεμα για να τον ξυπνήσουμε. Όχι πηγαίνοντας από πάνω του και χαϊδεύοντας τον», διευκρινίζει ο κ. Μακρινός.

Επίσης, αναφέρει ότι ένα άλλο αντικείμενο που δεν πρέπει να αλλάζει θέση, είναι το μπολ σίτισης. Και σε αυτή την περίπτωση ο σκύλος μας πρέπει να τρώει στην ίδια τοποθεσία, κι αν γίνεται, να είναι απομονωμένος.

Καλό είναι, όπως λέει ο θετικός εκπαιδευτής, να μην τοποθετούμε το μπολάκι του σε σημείο από το οποίο περνάμε συχνά, γιατί το πέρασμά μας θα έχει ως αποτέλεσμα να τον στρεσάρει την ώρα που τρώει.

«Και δεν είναι μόνο τα πράγματα του σκύλου μας, που καλό είναι να μην τα μετακινούμε συνέχεια για να μην στρεσάρεται.

Μια αλλαγή στη διαρρύθμιση των επίπλων μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη ηρεμία του.

Έτσι, αν παρατηρήσουμε τον σκύλο μας λίγο πιο στρεσαρισμένο απ’ ό,τι συνήθως, και πρόσφατα αλλάξαμε θέση στους καναπέδες, να μη μας φανεί καθόλου περίεργο.

Σημαντικό είναι, επίσης, να αποφεύγουμε τους δυνατούς ήχους.

Συχνά βλέπουμε στο Διαδίκτυο βιντεάκια όπου ο σκύλος ακούει μουσική και αλυχτάει. Και το βρίσκουμε χαριτωμένο, γιατί νομίζουμε ότι τραγουδάει. Το αλύχτισμα αυτό είναι μια ένδειξη δυσφορίας του σκύλου μας», τονίζει ο κ. Μακρινός.

Αναφέρει ότι και οι έντονες μυρωδιές είναι ένα, ακόμα, αρνητικό ερέθισμα, και ενημερώνει ότι οι σκύλοι έχουν 300 εκατομμύρια υποδοχείς οσμής, σε αντίθεση με εμάς, που διαθέτουμε μόνο έξι εκατομμύρια.

«Αναλογιζόμενοι αυτό, πρέπει να μπούμε στη θέση του σκύλου μας και να σκεφτούμε πως, αν κάτι μυρίζει έντονα σε εμάς, για τον σκύλο μας είναι εξαιρετικά εντονότερο.

Μερικές από τις πιο κοινές μυρωδιές που οι μικροί μας φίλοι απεχθάνονται, είναι το ξύδι, το αλκοόλ, των καθαριστικών, της κολόνιας και των προϊόντων ομορφιάς.

Οπότε, την επόμενη φορά που θα θέλουμε να αρωματίσουμε το σπίτι μας με κάτι έντονο, καλυτέρα να το ξανασκεφτούμε», επισημαίνει ο κ. Μακρινός και προσθέτει: «Τελευταίο, και πιο σημαντικό: η παραβίαση της προσωπικής ζώνης του σκύλου.

Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουμε, οι περισσότεροι σκύλοι δεν απολαμβάνουν τις αγκαλιές, τα έντονα χάδια και το να τους κοιτάμε στα ματιά. Όλα αυτά είναι πολύ πιθανό να τους στρεσάρουν.

Έτσι, για να αποφύγουμε κάποια έντονη αντίδραση από την πλευρά τους, θα πρέπει να γνωρίζουμε τη «γλώσσα του σώματός» τους, έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι η αγκαλιά που τους δίνουμε εκείνη τη στιγμή είναι, όντως, κάτι που απολαμβάνουν κι εκείνοι.

Η συμβίωση με τον σκύλο είναι κάτι πολύ όμορφο, αλλά καλό είναι να γνωρίζουμε, και να προσέχουμε, όλα όσα αναφέραμε, ώστε να αποφύγουμε τυχόν αρνητικές συνδέσεις που μπορεί να δημιουργήσουμε άθελά μας».

Ο θετικός εκπαιδευτής σκύλων, Σοφοκλής Μακρινός

Ο κύριος Σοφοκλής Μακρινός γεννήθηκε στην Αθήνα και το 2014 πέρασε μέσω Πανελλήνιων στο Τμήμα Μηχανικών Αντιρρύπανσης στην Κοζάνη. Εκεί υιοθετεί τον πρώτο του σκύλο, τον Σαμ, και χάρη σε αυτόν μπαίνει ενεργά στον χώρο του εθελοντισμού, συνειδητοποιώντας ότι η αγάπη του για τα ζώα είναι μεγαλύτερη από οτιδήποτε άλλο. Έτσι, αποφασίζει να αλλάξει επαγγελματικό προσανατολισμό και σπουδάζει θετικός εκπαιδευτής στη σχολή Dogfully της Εριέττας Καραμπέτσου, από την οποία και αποφοίτησε. Στη συνέχεια παρακολούθησε μαθήματα στη γνωσιακή λειτουργία του σκύλου στο Πανεπιστήμιο Duke (Dog Emotion and Cognition by Duke University), όπως και μαθήματα στη συμπεριφορά και ευζωία του συγχρόνου κατοικίδιου στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου (Animal Behavior and Welfare by the University of Edinburgh). Τέλος, έχει παρακολουθήσει σεμινάριο παροχής πρώτων βοηθειών στον σκύλο.

Διαβάστε επίσηςΑπόρρητο Απόρρητο