Αρκετοί κηδεμόνες σκύλων αδυνατούν να χειριστούν μία μη επιθυμητή συμπεριφορά του πιστού τους φίλου. Μία συμπεριφορά που επαναλαμβάνει, παρόλες τις προσπάθειές τους.

Και «το δύσκολο με τα σκυλιά δεν είναι το πώς θα μάθουν, αλλά το πώς θα ξεμάθουν μια συμπεριφορά.

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων πιστεύουν πως, αν ο σκύλος μάθει να εκτελεί κάποιες «εντολές», θα λυθούν και όλα τα προβλήματα.

Όπως κτητικότητα, επιθετικότητα, άγχος αποχωρισμού, φόβος, υπερδιέγερση κ.λπ.

Και, φυσικά, αυτό είναι ένας μύθος», λέει ο εκπαιδευτής σκύλων, Αλέξανδρος Μπρέμπος.

Εξηγεί ότι, αν ο σκύλος παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα συμπεριφοράς, θα πρέπει να δούμε σε τι βαθμό βρίσκεται η κατάστασή του, για να δώσουμε περισσότερο βάρος και να το διορθώσουμε.

«Ένας σκύλος, για να είναι υγιής πνευματικά και ισορροπημένος, θα πρέπει να εκτεθεί σταδιακά, και από τη νεαρή του ηλικία, σε διάφορες συνθήκες.

Δυστυχώς, πολλά ατυχήματα και καβγάδες συμβαίνουν επειδή δεν γνωρίζουμε πραγματικά τι σκύλο έχουμε.

Και όταν πρόκειται για μεγαλόσωμη ράτσα, είναι ένα πραγματικό πρόβλημα – λόγω δύναμης», αναφέρει ο εκπαιδευτής σκύλων.

Το «κλειδί» που θα «ξεκλειδώσει» τον σκύλο για να ξεμάθει μια ανεπιθύμητη συμπεριφορά είναι η διόρθωση, κι όχι η τιμωρία.

«Κάποιες φορές είναι αρκετή μία ενέργεια για να αλλάξει μια δύστροπη συμπεριφορά ένας σκύλος. Αλλά κάποια σκυλιά είναι πιο επίμονα. Και εδώ έρχεται η σημασία της διόρθωσης.

Να επισημάνουμε ότι διόρθωση δεν σημαίνει τιμωρία. Για τα σκυλιά η διόρθωση είναι ένας φυσικός τρόπος για να τους δείξουμε τι είναι επιτρεπτό, και τι όχι.

Είναι κάτι που το γνωρίζουν από την ημέρα της γέννησής τους.

Η πρώτη που διορθώνει τα κουτάβια, είναι η μάνα τους. Είναι η πρώτη επαφή που έχουν, και η πρώτη μυρωδιά παράλληλα.


Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες, μόλις δουν κάτι μη επιτρεπτό από τον σκύλο, αρχίζουν να του φωνάζουν, άλλοι να τον τρομάζουν, και κάποιοι άλλοι να τον χαϊδεύουν.

Όλα αυτά δεν έχουν καμία υπόσταση στο μυαλό του σκύλου. Γιατί, απλά, ο σκύλος δεν ακολουθεί συναισθηματικό, ούτε ασταθή «ηγέτη», αλλά έναν ήρεμο και δυναμικό», διευκρινίζει ο κ. Μπρέμπος.

Πότε γίνεται η διόρθωση

Η διόρθωση μίας μη επιθυμητής συμπεριφοράς πρέπει να γίνεται ακριβώς τη στιγμή που συμβαίνει.

«Τα σκυλιά ζουν στο «τώρα». Δηλαδή, δεν σκέφτονται, αλλά αντιδρούν, επομένως η διόρθωση θα πρέπει να γίνεται την κατάλληλη στιγμή, αλλιώς καλύτερα να μη γίνει καθόλου. Και να περιμένουμε την επόμενη κατάλληλη στιγμή. Για παράδειγμα, εάν επιστρέψουμε σπίτι και δούμε ότι το κουτάβι μας έχει λερώσει εκτός πάνας, δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να διορθώσουμε το κουτάβι μας. Η διόρθωση γίνεται τη στιγμή που βλέπουμε το κουτάβι μας να κάνει την ανάγκη του σε σημείο που δεν επιθυμούμε», επισημαίνει ο κ. Μπρέμπος.

Τέλος, ο εκπαιδευτής σκύλων αναφέρει ότι «το ιδανικό θα ήταν να βλέπουμε τα σκυλιά μας ως σκυλιά, και όχι ως τα παιδιά μας, ή οτιδήποτε άλλο. Ώστε να παίρνουν από εμάς πραγματική ευτυχία. Και να είναι ισορροπημένα και χαρούμενα».

Ο εκπαιδευτής σκύλων, Αλέξανδρος Μπρέμπος

Ο κ. Αλέξανδρος Μπρέμπος είναι εκπαιδευτής σκύλων (ballance trainer) και από το 2014 βοηθά ανθρώπους που έχουν σκυλιά με προβλήματα συμπεριφοράς. Ζει στην Αθήνα.

Διαβάστε επίσης