Ο Axel είναι ένας σκυλάκος, που από την τρυφερή του ηλικία βίωσε την κακομεταχείριση από τον άνθρωπο και τη σκληρή ζωή του δρόμου.

Ο πρώτος χρόνος της ζωής του κύλησε με μια αλυσίδα στο λαιμό να του στερεί την ελευθερία του και ένα ζεστό σπίτι. Με διαρκή κακοποίηση, που είχε στόχο να τον μετατρέψει σε έναν επιθετικό σκύλο φύλακα, που να ταιριάζει με το άγριο παρουσιαστικό του.

Εκείνος, όμως, κατάφερε να δραπετεύσει και να βρεθεί στον δρόμο.

«Η ζωή του Axel ως αδέσποτος δεν υπήρξε εύκολη. Πλήρωσε πολύ συχνά το άγριο βλέμμα του με χτυπήματα, με πέτρες και ξύλα. Έγινε αρχηγός μιας πολύ επιθετικής αγέλης στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας και από τη νύχτα που έχασε τον καλύτερό του φίλο ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για εκείνον – απειλήθηκε με ευθανασία.

Κάποια στιγμή βρέθηκε λιπόθυμος σε κεντρικό σημείο της πόλης. Κανένας από τους περαστικούς δεν θέλησε να τον βοηθήσει», διηγείται η κυρία Κατερίνα Παπαποστόλου, εκπαιδευτικός με εξειδίκευση στην ειδική αγωγή και τη σχολική ψυχολογία, συγγραφέας και πιστοποιημένη ζωοθεραπεύτρια.

Ο Axel την ημέρα της διάσωσής του

Λίγες ημέρες μετά, η κα Παπαποστόλου ξεκινά σειρά ενεργειών που αποσκοπούν στη σωτηρία του.
«Τη νύχτα που συνάντησα στον δρόμο τον Axel, δεν θα την ξεχάσω ποτέ.

Ήταν ένα πλάσμα – φάντασμα του εαυτού του, θλιμμένο, με ένα παγωμένο βλέμμα που εξέφραζε φόβο και απελπισία. Δεν πίστευα, τότε, πως θα μπορούσε ποτέ να εμπιστευτεί τους ανθρώπους. Είχε μια τόσο εύθραυστη ψυχή, που ήμουν σίγουρη πως θα μπορούσε, πολύ εύκολα, να σπάσει. Ήμουν, όμως, αποφασισμένη να τον σώσω από την κόλαση του δρόμου.

Τον πήρα αγκαλιά και η στιγμή εκείνη θα είναι πάντα οδηγός της ζωής μου: να μου υπενθυμίζει πως μπορείς να ξεκινάς ακόμη και από την τελευταία σου πνοή.

Η πρώτη αγκαλιά για τον Axel από την κυρία Κατερίνα Παπαποστόλου

Του κράτησα το χέρι και του υποσχέθηκα πως ακόμη και αν η μοίρα δεν μας ήθελε μαζί, δεν θα τον άφηνα ποτέ, αν δεν του έβρισκα την καλύτερη οικογένεια», θυμάται η κα Παπαποστόλου.

Και δεν τον άφησε, αλλά αποφάσισε να γίνει εκπαιδεύτρια σκύλων, έτσι ώστε να τον βοηθήσει.

Επί ένα χρόνο δούλευαν μαζί, και ο στόχος τους ήταν να αποφοιτήσουν μαζί από την σχολή. «Να αποδείξουμε σε όλους πως, ακόμη και όταν φτάνεις στο χείλος του γκρεμού, πάντα μα πάντα υπάρχει ένα χέρι να σε σώσει. Και τα κατάφερε! Ο Axel ήταν, είναι και θα παραμείνει ένα πολύ ευαίσθητο πλάσμα με απίστευτη ενσυναίσθηση. Αυτά είναι και τα δύο χαρακτηριστικά που θεωρώ πως καθόρισαν το μέλλον που, τελικά, του επιφύλασσε η ζωή.

Βλέποντάς τον πλάι μου ως σκύλο – δάσκαλο, εδώ και χρόνια, επιβεβαιώνω το ένστικτό μου πως, τελικά, αυτός ήταν ο προορισμός του. Να βοηθά μαθητές στα σχολεία να βρουν τον δρόμο τους!», επισημαίνει η κα Παπαποστόλου.

Ο Axel από το 2015, είναι ένας από τους τρεις σκύλους των εκπαιδευτικών φιλοζωικών και περιβαλλοντικών προγραμμάτων της ΑΜΚΕ Ζω.Ε.Σ, τα οποία εκπονούνται σε όλα τα σχολεία της χώρας, έπειτα από εγκρίσεις του Υ.ΠΑΙ.Θ. Μάλιστα, έχουν αποσπάσει, μέχρι σήμερα, τέσσερα βραβεία για το εθελοντικό τους έργο.

Οι τρεις σκύλοι των εκπαιδευτικών φιλοζωικών και περιβαλλοντικών προγραμμάτων της ΑΜΚΕ Ζω.Ε.Σ, Διώνη, Axel, Πόθος

Οι «επαγγελματικές» δραστηριότητες του Axel, όμως, δεν σταματούν εδώ. Είναι και η ψυχή του προγράμματος «Θεραπευτική Αγκαλιά», που αφορά τα σχολεία ειδικής αγωγής, τα Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. αλλά και θεραπευτικά ιδρύματα της χώρας.

Μέχρι σήμερα έχει συναντήσει περισσότερους από 200.000 μαθητές σε περισσότερα από 650 σχολεία της χώρας.

Έχει συμμετάσχει σε ετήσιο πρόγραμμα εκπαιδευτικής διαμεσολάβησης με σκύλο στο Δημοτικό Σχολείο Πρασινάδας Ημαθίας ως ισότιμο μέλος της μαθητικής κοινότητας.

Έχει επισκεφθεί αρκετές φορές το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο της Σχολής Τυφλών Θεσσαλονίκης, και η παρουσία του έφερε πολύ σημαντικές αλλαγές στην ψυχολογία των μαθητών του.

Επίσης, συνοδεύει την κα Παπαποστόλου, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, στο σχολείο και «θεραπεύει» με τον δικό του τρόπο τις παιδικές ψυχές.

Έχει έναν πολύ συγκινητικό τρόπο να πλησιάζει εκείνα τα παιδιά που φοβούνται τους σκύλους. Ο τρόπος προσέγγισής τους τα χαλαρώνει και τα κάνει να τον εμπιστευτούν, «σπάζοντας πολλά στερεότυπα που μεταφέρουν πολλοί γονείς σχετικά με τους μεγαλόσωμους και άγριους στην όψη σκύλους.

Κοιτώντας κανείς τις φωτογραφίες που αποτυπώνονται σε κάθε του επίσκεψη σε παιδιά, πραγματικά θα συμφωνήσει πως είναι κάτι που του ταιριάζει απόλυτα. Μαθητές με ΔΕΠΥ, με χαμηλή αυτοπεποίθηση, με επιθετικές συμπεριφορές, που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού, με ολική ή μερική απώλεια όρασης, βρίσκουν στον Axel εκείνον τον φίλο που τους αποδέχεται και τους αγαπά δίχως να τους κρίνει.

Βρίσκουν εκείνον τον φίλο που τους χαρίζει απλόχερα την καρδιά του δίχως να περιμένει ανταλλάγματα. Εκείνη την αγκαλιά αγάπης. Και η ιστορία της ζωής του, τους διδάσκει να μην τα παρατάνε ποτέ, γιατί πάντα μα πάντα στην επόμενη στροφή του δρόμου μπορεί να βρίσκεται η απόλυτη ευτυχία της ζωής σου», επισημαίνει η κα Παπαποστόλου και καταλήγει: «Η ιστορία του Axel μου διδάσκει πως, όσο υπάρχουν άνθρωποι που πετάνε τα πλάσματα αυτά λες και είναι σκουπίδια, πάντα θα υπάρχουν κι εκείνοι που θα διακρίνουν στις ψυχές τους το φως, που θα τους χαρίσει τη ζωή που τους αξίζει.

Να τα σώσεις όλα, δεν μπορείς. Για εκείνο, όμως, το ένα που θα σώσεις, οφείλεις να γίνεις όλος του ο κόσμος: το ευτυχισμένο και ασφαλές παρόν και μέλλον του».

Η κυρία Κατερίνα Παπαποστόλου, εκπαιδευτικός με εξειδίκευση στην ειδική αγωγή και τη σχολική ψυχολογία, συγγραφέας και πιστοποιημένη ζωοθεραπεύτρια.

  • H κύρια Κατερίνα Παπαποστόλου είναι απόφοιτη του Παιδαγωγικού τμήματος του ΑΠΘ, έχει μεταπτυχιακό στη «Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων», εξειδίκευση στη Σχολική Ψυχολογία και στην Ειδική Αγωγή.
Έχει κάνει σπουδές «Διαχείρισης Σχολικής Τάξης και Ψυχολογίας», ενώ αυτή τη στιγμή εξειδικεύεται στη Διοίκηση Εκπαιδευτικών Μονάδων.
Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια σκύλων από την «Kynagon Dog Trainers Academy» και πλήρες μέλος του ISAP & του ICAN, αλλά και πιστοποιημένη ζωοθεραπεύτρια από το IFZ.
Επίσης, είναι συγγραφέας εκπαιδευτικών φιλοζωικών βιβλίων.
Η Διώνη, ο ένας από τους τρεις σκύλους της, είναι πιστοποιημένος σκύλος εκπαιδευτικής διαμεσολαβησης.
Τα τελευταία 20 χρόνια εργάζεται ως δασκάλα σε ιδιωτικά και δημόσια σχολεία, ενώ αυτή τη χρονιά είναι Διευθύντρια του Δ.Σ. Πλατανου – Πρασινάδας.
Συμμετέχει με εισηγήσεις της σε πολλά συνέδρια και ημερίδες, διοργανώνει φιλοζωικά workshops για παιδιά βιωματικής προσέγγισης με τους σκύλους της, οι οποίοι είναι πιστοποιημένοι και εγκεκριμένοι από το ΥΠΑΙΘ για όλα τα σχολεία γενικής και ειδικής αγωγής της χώρας.
Έχει ιδρύσει την ΑΜΚΕ Ζω.Ε.Σ, με στόχο να ενημερώνει για φιλοζωικά και περιβαλλοντικά θέματα μαθητές σε όλη την Ελλάδα, μέσω εγκεκριμένων από το ΥΠΑΙΘ εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αλλά και μέσω προγραμμάτων θεραπευτικής επαφής με σκύλους διαμεσολαβητές.
Έχει εκπαιδεύσει μέχρι σήμερα πανελλαδικά περισσότερους από 450.000 μαθητές σε περισσότερα από 650 σχολεία. Αρθρογραφεί σε πολλά ηλεκτρονικά site, έντυπα περιοδικά και εφημερίδες.
Γεννήθηκε και ζει στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, και έχει κοντά της τους τρεις σκύλους της. Παράλληλα, φροντίζει πολλά σκυλιά που βρίσκονται στους δρόμους και στα καταφύγια.

Διαβάστε επίσης