Ένας σκύλος εκδηλώνει τρέμουλο για πολλούς και διάφορους λόγους.

Ιδιαίτερη σημασία, όμως, έχει να γνωρίζετε πότε πρέπει να πάτε στον κτηνίατρο, ή να ζητήσετε βοήθεια από έναν θετικό εκπαιδευτή σκύλων.

Οι πιο συχνές αιτίες της τρεμούλας του σκύλου, σύμφωνα με τη θετική εκπαιδεύτρια, Σοφία Μαραγκουδάκη, είναι:

1. Η χαρά και ο ενθουσιασμός: Η υπέρμετρη χαρά μπορεί να προκαλέσει τρέμουλο στο σκυλάκι μας.

Για παράδειγμα, εάν λείψουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα από το σπίτι και επιστρέψουμε τη στιγμή που δεν μας περιμένει, υπάρχει η περίπτωση να αρχίσει να τρέμει από τη χαρά του και, στη συνέχεια, να ουρήσει.

2. Ο φόβος: Είναι ένα συναίσθημα που προκαλεί τρέμουλο. Ένας δυνατός κρότος, ένα ερέθισμα που δεν έχει ξανασυναντήσει το σκυλάκι μας, είναι ικανό να του προκαλέσει τρέμουλο.

3. Η ανυπομονησία: Αν ο σκύλος μας θέλει κάτι πολύ και είναι ανυπόμονος, αρχίζει να τρέμει μέχρι να του δώσουμε αυτό που μας ζητάει. Στην περίπτωση αυτή, επικοινωνήστε με κάποιον θετικό εκπαιδευτή για να αυξήσετε τα επίπεδα υπομονής του σκύλου σας.

4. Ο συνδυασμός: Δηλαδή: Έχει ακούσει έναν δυνατό κρότο και αρχίζει να τρέμει από τον φόβο του. Εσείς τρέχετε να τον παρηγορήσετε και τον χαϊδεύετε. Έχει συνδυάσει, λοιπόν, το τρέμουλο με την άφιξή σας και τα χάδια σας. Όποτε σας θέλει κοντά του, θα τρέμει για να τρέχετε!

5. Η πείνα: Η πείνα είναι πιθανό να προκαλέσει τρέμουλο. Καλό θα είναι, να συντηρούμε ένα πρόγραμμα για τη σίτιση του σκύλου μας και να μην τον αφήνουμε να περιμένει.

6. Το κρύο: Η φυσιολογική θερμοκρασία του σκύλου μας είναι μεταξύ 38,3o και 39,4o C.
Η θερμοκρασία του πέφτει, και είναι φυσιολογικό να κρυώνει και να τρέμει όταν κάνει μπάνιο, όταν βραχεί από μια ξαφνική μπόρα, ακόμη και όταν μπει στη θάλασσα.

7. Ο τραυματισμός/πόνος: Ο πόνος προκαλεί τρέμουλο. Κυρίως όταν πονούν οι αρθρώσεις.

8. Η δηλητηρίαση: Τρέμουλο παρουσιάζει και στην περίπτωση που έχει φάει φόλα, ή κάποιο τοξικό, για εκείνον, φάρμακο. Αν το τρέμουλο συνδυάζεται με σπασμούς και έντονη σιελόρροια, απευθυνθείτε γρήγορα στον κτηνίατρο!

9. Η ασθένεια/ναυτία/στομάχι: Οι στομαχικές διαταραχές προξενούν τρέμουλο. Επίσης, μπορεί να τρέμει αν έχει πυρετό. Επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας.

10. Το σύνδρομο Generalized Tremor Syndrome (GTS): Γνωστό ως Σύνδρομο Αναταράξεως Σκύλων. Αυτή η ασθένεια είναι πολύ δύσκολη, καθώς δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό τι την προκαλεί.

Ονομάζεται και white dog shaker syndrome, επειδή πρώτα παρατηρήθηκε σε μικρόσωμα λευκά σκυλιά, όπως τα Maltese, τα West Highland, τα Bichons και τα Poodles.

Ωστόσο, μπορεί να παρουσιαστεί σε όλα τα σκυλάκια, ηλικίας εννέα μηνών έως δύο ετών. Το σύνδρομο GTS αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

11. Η προχωρημένη ηλικία: Όταν τα σκυλάκια μας μεγαλώσουν, αρχίζουν να έχουν μια αστάθεια, κυρίως στα πίσω πόδια. Δεν μπορούν να στηριχθούν σωστά, πονούν οι αρθρώσεις και αρχίζουν να τρέμουν. Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας για το πώς θα κάνετε την καθημερινότητά τους πιο εύκολη.

Τέλος, η κα Μαραγκουδάκη επισημαίνει ότι: «Αν για κάποιο λόγο τρέμει για πάνω από μισή ώρα, καλό θα είναι να μιλήσετε αμέσως με τον κτηνίατρό σας».

Η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Σοφία Μαραγκουδάκη

  • Η κυρία Σοφία Μαραγκουδάκη είναι θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, απόφοιτη της Σχολής Star Dogs του Γιάννη Αραχωβίτη. Έχει κάνει μετεκπαίδευση στη Σχολή Dogfully της Εριέττας Καραμπέτσου και είναι εθελόντρια εκπαιδεύτρια σε καταφύγια αδέσποτων σκύλων.

Διαβάστε επίσης