Όταν ζουν στο ίδιο σπίτι, ο σκύλος και η γάτα, δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο, ο ένας να τρώει από το φαγητό του άλλου.

Αν αυτό συμβαίνει σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Εάν, όμως, μοιράζονται καθημερινά την ίδια τροφή, τότε η υγεία του ενός βρίσκεται σε κίνδυνο. Γιατί είναι δύο πλάσματα που έχουν διαφορετικές διατροφικές ανάγκες.

«Εάν τα σκυλιά και οι γάτες τσιμπήσουν λίγο από το μπολ του άλλου, δεν είναι επιβλαβές.

Τα ζώα αρρωσταίνουν σοβαρά μόνον όταν τρέφονται καθημερινά με τροφή που δεν είναι κατάλληλη για το είδος τους.

Περιστασιακά, λοιπόν, δεν είναι πρόβλημα. Δηλαδή, εάν τα ζωάκια σας έχουν δοκιμάσει λίγο από το μπολ του συγκάτοικού τους, δεν χρειάζεται να καλέσετε αμέσως τον κτηνίατρο.

Ωστόσο, τα σκυλιά και οι γάτες χρειάζονται τη δική τους, ειδική τροφή, για μια μακροχρόνια υγιεινή διατροφή», τονίζει η κτηνίατρος, Dr. Νικολέτα Σερέτη.

Οι λόγοι που ο σκύλος και η γάτα πρέπει να τρέφονται με ειδική τροφή

Έτσι, λοιπόν, οι δύο αγαπημένοι μας φίλοι, καθώς ανήκουν σε διαφορετικό είδος, δεν θα πρέπει να μοιράζονται το ίδιο πιάτο. Ο οργανισμός του κάθε ζώου έχει ανάγκη από άλλα θρεπτικά συστατικά.

«Οι γάτες, σε αντίθεση με τα σκυλιά, χρειάζονται τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, με επαρκή ποσότητα ταυρίνης.

Τα σκυλιά, από την άλλη, δεν ανέχονται τόση πρωτεΐνη, και χρειάζονται διατροφή με περισσότερους υδατάνθρακες. Πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει λιγότερη ταυρίνη στη διατροφή τους.

Η πρωτεΐνη αυτή βρίσκεται κυρίως στο κρέας, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Τα λαχανικά είναι, κυρίως, πλούσια σε υδατάνθρακες.

Επομένως, η τροφή των σκύλων θα πρέπει να περιέχει περισσότερα λαχανικά, ενώ το κρέας και τα ψάρια είναι συστατικά που χρειάζονται οι γάτες σε υψηλότερη περιεκτικότητα.

Η τροφή των σκύλων περιέχει πάρα πολλούς υδατάνθρακες και πολύ λιγότερο, αναλογικά, κρέας. Κάτι που δεν είναι επιθυμητό για τη διατροφή της γάτας», εξηγεί η κτηνίατρος.

Οι επιπτώσεις που έχει στην υγεία τους η λάθος τροφή

Το καθημερινό γεύμα που δεν περιέχει τα κατάλληλα συστατικά για τη γάτα και τον σκύλο, σε βάθος χρόνου μπορεί να απειλήσει την υγεία τους.

«Μακροπρόθεσμα, μπορεί η τροφή του σκύλου να προκαλέσει στη γάτα βλάβη στην όραση και να επηρεάσει αρνητικά την όψη της γούνας της.

Από την άλλη, η τροφή της γάτας περιέχει πολύ λίγους υδατάνθρακες και, ως εκ τούτου, ο σκύλος θα στερηθεί σημαντικά θρεπτικά συστατικά.

Οι συνέπειες; Διάρροια και μετεωρισμός.

Επιπλέον, η τροφή για γάτες είναι πολύ υψηλή σε ενέργεια, σε αντίθεση με αυτή των σκύλων. Γι’ αυτό μπορεί πιο εύκολα να πάρει ο σκυλάκος σας περιττά κιλά σε μορφή λίπους», επισημαίνει η κυρία Σερέτη.

Γιατί η γατο-τροφή δεν καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες του σκύλου

«Αρχικά, οι ανάγκες του σκύλου, για φυτικές πρωτεΐνες, δεν καλύπτονται με τη γατο-τροφή.

Η κατάλληλη διατροφή της γάτας βασίζεται σε υψηλή περιεκτικότητα σε κρέας, και πρέπει να είναι τουλάχιστον 80%. Μόνο τότε θα ικανοποιηθούν οι ενεργειακές απαιτήσεις της γάτας.

Η σωστή διατροφή του σκύλου βασίζεται σε περιεκτικότητα (σε κρέας), που κυμαίνεται από 50% έως 70%.

Αυτό σημαίνει ότι η τροφή της γάτας περιέχει περισσότερες θερμίδες από ό,τι εκείνη των σκύλων. Άρα, προκαλείται και παχυσαρκία, όπως προαναφέραμε.

Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι είναι το αμινοξύ ταυρίνη.

Οι γάτες πρέπει να λαμβάνουν τροφή που προορίζεται γι’ αυτές, γιατί χρειάζονται μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνη, με επαρκή ποσότητα του αμινοξέος ταυρίνη.

Στην περίπτωση που στερηθούν την ταυρίνη, μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας.

Επίσης, μια ιδιαιτερότητα που έχουν οι γατούλες είναι ότι δεν μπορούν να παράγουν, από μόνες τους, το συγκεκριμένο αμινοξύ, ενώ οι σκύλοι έχουν την ικανότητα αυτή, γι’ αυτό και δεν «αντέχουν» την υψηλή κατανάλωσή του.

Άρα, η τροφή τους είναι χαμηλή σε ταυρίνη.

Όπως είπαμε, εφόσον δεν χρησιμοποιείται ως βασική τροφή, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε πολύ.

Ωστόσο, πρέπει να θυμόμαστε ότι η διατροφή των σκύλων και των γατών έχει μια αντίθετη σύνθεση», εξηγεί η κτηνίατρος.

Τι μπορείτε να κάνετε για να μην τρώει ο ένας την τροφή του άλλου

Εάν, λοιπόν, έχετε στο σπίτι σας σκύλο και γάτα, και ο ένας τρώει το φαγητό του άλλου, η κα Σερέτη έχει κάποιες έξυπνες ιδέες για να διακοπεί αυτή η συνήθεια.

«Μια λύση που προτείνουμε, είναι να ταΐζετε τον σκύλο και τη γάτα σας σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα, και κατά προτίμηση σε διαφορετικούς χώρους.

Μια άλλη, δοκιμασμένη επιλογή είναι να προσφέρετε την τροφή σε περιορισμένο χρονικό διάστημα, 15-20 λεπτών.

Δηλαδή: βάζετε το μπολ μπροστά στον σκύλο και το παίρνετε μετά την παρέλευση αυτού του χρονικού διαστήματος. Με αυτόν τον τρόπο, ο σκύλος μαθαίνει ότι πρέπει να τρώει όλο του το φαγητό εκείνη την ώρα. Το ίδιο κάνετε και με τη γάτα. Έτσι, δεν αφήνουν φαγητό στο μπολ.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να επιβλέπουμε τα κατοικίδιά μας και να επιλέγουμε ειδική διατροφή, για κάθε ένα ξεχωριστά.

Και κάτι ακόμη. Εάν υπήρχε μία τροφή που θα κάλυπτε τις διατροφικές ανάγκες και του σκύλου και της γάτας, οι κατασκευαστές τροφίμων για ζώα θα την είχαν «ανακαλύψει».

Και τότε, με ένα μίγμα ζωοτροφών θα ταΐζατε και τα δύο κατοικίδια, με μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή.

Μια βολική σκέψη που (όπως φαίνεται) δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εύκολα.

Πέρα από τις διατροφικές τους διάφορες, η συνύπαρξη ενός σκύλου και μιας γάτας στο ίδιο περιβάλλον είναι μοναδική. Έχετε πάντα μια ευχάριστη και παιχνιδιάρικη παρέα, και πολλή αγάπη».

Η κτηνίατρος, Dr Νικολέτα Σερέτη

Η κυρία Νικολέτα Σερέτη είναι απόφοιτος της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Και, όπως μας λέει: «Από πολύ μικρή θυμάμαι την επικοινωνία και το δέσιμο που είχα με τα ζωάκια. Και πάντα έλεγα πως όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω κτηνίατρος. Κάτι που, πολλά χρονιά μετά, κατάφερα και το 2016 αποφοίτησα από την Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου με πολλές γνώσεις πάνω στα κατοικίδια και, πάνω από όλα, στο πώς να δείχνω έμπρακτα την αγάπη μου προς αυτά. Δηλαδή, να τα θεραπεύω. Επιμορφώνομαι συνεχώς, διότι η επιστήμη της κτηνιατρικής εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς και προσφέρει καλύτερες λύσεις σε προβλήματα υγείας των κατοικίδιων. Και μου αρέσει, όλες αυτές τις γνώσεις μου να τις μοιράζομαι με τους κατοικιδιογονείς. Του χρόνου τελειώνω ένα μεταπτυχιακό που έχω ξεκινήσει στον κλάδο μου, στις Βρυξέλλες».