Ένα μεγάλο ποσοστό των σκύλων είναι κροτοφοβικοί. Στο άκουσμα ενός κρότου, τρέμει το φυλλοκάρδι τους, καθώς δεν μπορούν να διαχειριστούν το συναίσθημα που τους κυριεύει: του φόβου.

Και οι κηδεμόνες τους, κάθε φορά που πλησιάζουν οι ημέρες της Ανάστασης και του Πάσχα, βλέπουν τον καλύτερό τους φίλο να βρίσκεται σε άσχημη ψυχική κατάσταση.

Η κροτοφοβία, όπως μας διαβεβαιώνει η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Ελένη Θεοδωροπούλου, «είναι πολύ συχνό φαινόμενο στους σκύλους.

Λέγοντας κροτοφοβία, εννοούμε ότι ο σκύλος μας έχει ευαισθησία στους ήχους και αντιδρά έντονα στο άκουσμα μιας βροντής, στον κρότο από βεγγαλικά, ή από την εκπυρσοκρότηση όπλου.

Τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει ένας σκύλος, ποικίλλουν, και «η αντίδρασή του μπορεί να είναι λαχάνιασμα, να του τρέχουν σάλια, να έχει τρέμουλο, να γαβγίζει, να εκδηλώνει κλαψούρισμα.

Ακόμη, να έχει τάση να κρυφτεί, όπως, για παράδειγμα, κάτω από το κρεβάτι, ή να δραπετεύσει.

Δηλαδή, να πηδήξει από το μπαλκόνι, τη μάντρα της αυλής, ακόμα και να καταστρέψει την κλειστή πόρτα του δωματίου όπου βρίσκεται, κ.ά.», εξηγεί η κυρία Θεοδωροπούλου.

Γιατί ένας σκύλος παρουσιάζει αυτή τη συμπεριφορά

Οι αιτίες για τις οποίες οι σκύλοι εκδηλώνουν αυτή τη συμπεριφορά δεν είναι ίδιες για όλους τους αγαπημένους μας τετράποδους. Γι΄αυτό θα πρέπει να εντοπίσουμε τον συγκεκριμένο λόγο, έτσι ώστε να τους βοηθήσουμε και να τον υπερνικήσουν.

«Οι λόγοι είναι διαφορετικοί για κάθε σκύλο: μπορεί να άκουγε πολύ συχνά τέτοιους ήχους και τελικά να παρουσίασε ευαισθησία, ή να βρέθηκε μία φορά σε μια γιορτή με πάρα πολλά βεγγαλικά και να τρόμαξε, και από τότε είναι πολύ ευαίσθητος. Να του συνέβη κάτι δυσάρεστο στο άκουσμα μιας βροντής, ή να είναι κάποιο παθολογικό αίτιο που το προκαλεί, κ.ά.

Μας ενδιαφέρει να βρούμε την αιτία που το προκάλεσε, για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε κάθε σκύλο ξεχωριστά να το ξεπεράσει», εξηγεί η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων και διευκρινίζει ότι: «Ο χρόνος μέχρι την Ανάσταση δεν είναι, ίσως, αρκετός για να δουλέψουμε και να εξαλείψουμε την ευαισθησία που έχει αναπτύξει ένας σκύλος στους έντονους ήχους. Αλλά υπάρχουν κάποιοι γενικοί τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν όλους τους σκύλους να περάσουν εφέτος πιο ανώδυνα και με μεγαλύτερη ασφάλεια το άκουσμα των βεγγαλικών.

Επιπλέον, αυτούς τους τρόπους μπορούμε να τους εφαρμόσουμε και σε σκύλους που δεν έχουν εμφανίσει μέχρι σήμερα ευαισθησία, προληπτικά».

Τι μπορούμε να κάνουμε για να νιώσει ο σκύλος μας καλύτερα τις ημέρες της Ανάστασης και του Πάσχα

Υπάρχουν τρόποι που θα απαλύνουν τη φοβία των χνουδωτών μας φίλων. Η κυρία Θεοδωροπούλου δίνει πολύτιμες συμβουλές.

«Σίγουρα, δεν τον πάμε βόλτα κοντά σε κάποια εκκλησία την ώρα της Ανάστασης.

Προγραμματίζουμε τη βόλτα του σκύλου, πριν αρχίσουν τα βεγγαλικά.

Την ώρα των βεγγαλικών ο σκύλος μας είναι μέσα στο σπίτι (όχι σε μπαλκόνι ή αυλή) και με κλειστά τα παράθυρα και τις κουρτίνες.

Δεν θέλουμε, ούτε να βλέπει πυροτεχνήματα ,ούτε να ακούει -ή, έστω, να ακούει όσο το δυνατόν λιγότερο- τους ήχους από τα βεγγαλικά, τις καμπάνες, κτλ.

Ιδανικά, μένει ένα άτομο μαζί με τον σκύλο στο σπίτι.

Πολύ συχνά αναρωτιούνται οι κηδεμόνες αν θα πρέπει να τον καθησυχάσουν. Εγώ οπωσδήποτε θα καθησύχαζα τον σκύλο μου, αν τον έβλεπα να φοβάται. Ο φόβος δεν επιβραβεύεται.

Αν τον χαϊδέψω την ώρα που φοβάται, με τρόπο που ξέρω ότι τον ηρεμεί, απλά θα τον βοηθήσω να ηρεμήσει, δεν θα τον μάθω να φοβάται περισσότερο.

Αν τον μαλώσω την ώρα που φοβάται, θα επιβεβαιώσω το φόβο του και θα προσθέσω έναν ακόμη λόγο για να μην είναι καλά.

Επιπλέον, δεν θα λύσω την ευαισθησία του σκύλου μου στους ήχους τη στιγμή που είναι, ήδη, μέσα στο πρόβλημα και έχει, ήδη, παρουσιάσει συμπτώματα φόβου.

Ας τον ησυχάσω, εφόσον μπορώ, κι ας δουλέψω μεθοδικά το πρόβλημά του μετά.

Βοηθάει, αν και στην καθημερινότητά μας έχουμε ένα ασφαλές μέρος για τον σκύλο μας, όπου επιλέγει από μόνος του να πηγαίνει και να ηρεμεί.

Εκεί θα βρει και τώρα καταφύγιο: ένα crate σκεπασμένο, όπου έχει μέσα το κρεβατάκι του, μια θέση στον καναπέ στο σαλόνι, μια μαξιλάρα κάτω από ένα τραπέζι, κτλ.

Έχουμε προνοήσει να ετοιμάσουμε λιχουδιές για να του δώσουμε λίγο πριν ξεκινήσουν τα βεγγαλικά: ένα κόκκαλο να μασήσει, ένα παιχνίδι που μπορούμε να γεμίσουμε με την αγαπημένη του λιχουδιά.

Η μουσική, επίσης, βοηθάει. Υπάρχουν κανάλια με μουσική για σκύλους: είτε white noise, που θα καλύψει τους ήχους των βεγγαλικών, είτε μουσική για χαλάρωση.

Καλή Ανάσταση!».

Η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Ελένη Θεοδωροπούλου

Η κυρία Ελένη Θεοδωροπούλου είναι απόφοιτη του προγράμματος «Εκπαίδευση και Συμπεριφορά σκύλων» της Pets Pro Academy, η οποία είναι αναγνωρισμένη από το υπουργείο Παιδείας, και έχει ολοκληρώσει τον κύκλο σπουδών του προγράμματος «Pro Dog Trainer» των Βρετανών Dr. Tom Mitchell και Lauren Langman. Και, όπως μας λέει: «Προσεγγίζω την εκπαίδευση του σκύλου μέσω παιχνιδιού, επιβράβευσης και σεβασμού των αναγκών του. Του δίνω τα εφόδια που χρειάζεται για να ζήσει πιο χαρούμενος και με λιγότερο στρες. Βοηθώ τους σκυλογονείς να λύσουν τα προβλήματα που τους τυραννούν και να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα».