homescreen

Σκύλοι: Τέσσερις λόγοι που… στριφογυρίζουν πριν κάνουν την ανάγκη τους

Σκύλοι: Τέσσερις λόγοι που… στριφογυρίζουν πριν κάνουν την ανάγκη τους


Ιουλία Τούντα

Την επόμενη φορά που θα έχετε χάσει τον προσανατολισμό σας, παρατηρήστε τον αγαπημένο σας φίλο και συγκεκριμένα τη θέση που παίρνει για να κάνει την ανάγκη του. Να ξέρετε ότι σας δείχνει τον δρόμο

Μία απορία που έχουν οι περισσότεροι ιδιοκτήτες/κηδεμόνες σκύλων αφορά την παράξενη συμπεριφορά του πριν κάνει την ανάγκη του.

Οι σκύλοι, συνήθως, στριφογυρίζουν σαν σβούρα πριν αποβάλουν τα περιττώματά τους.

Η ενεργειακή εκπαιδεύτρια σκύλων, Ρενάτα Γρυπάρη, μας λύνει την απορία. Παράλληλα, μας ενημερώνει για τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας, τα οποία θα σας εκπλήξουν.

«Όσοι έχουμε σκύλο, γνωρίζουμε ότι, συνήθως, προτού κάνει την τουαλέτα του, συνηθίζει να στριφογυρίζει για λίγο γύρω από τον εαυτό του.

Είναι σίγουρα περίεργο, όμως όχι και ανεξήγητο. Θυμάμαι ότι έψαξα να βρω την απάντηση, όταν με ρώτησε μια άλλη κηδεμόνας, που έτυχε να συναντήσουμε -εγώ και η Μάγια- στη σκυλοβόλτα μας.

Γιατί, λοιπόν, το κάνουν αυτό; Υπάρχουν πολλές θεωρίες, όμως κανείς δεν γνωρίζει εάν κάποια από αυτές είναι η σωστή.

Αξίζει, ωστόσο, να τις αναφέρουμε, μήπως και αποκωδικοποιήσουμε το παράξενο αυτό τελετουργικό της τουαλέτας των σκύλων.

1) Θέλουν να νιώσουν ασφαλείς: Η θεωρία υποστηρίζει ότι οι σκύλοι γυρίζουν γύρω από τον εαυτό τους -όπως ακριβώς κάνουν όταν θέλουν να ξαπλώσουν κάπου- προκειμένου να τρομάξουν και να διώξουν άλλα ζώα που μπορεί να κρύβονται στο γρασίδι, όπως τσιμπούρια, σκορπιοί, ή φίδια.

Είναι λογικό οι σκύλοι να νιώθουν ευάλωτοι όταν θέλουν να κάνουν την τουαλέτα τους και γι’ αυτό φροντίζουν να καθαρίσουν την περιοχή από πιθανούς κινδύνους.

2) Για να παραμείνουν καθαροί: Η θεωρία αυτή υποστηρίζει ότι οι σκύλοι, οι οποίοι παλιά ζούσαν στη φύση, προσπαθούσαν με αυτόν τον τρόπο να «ισιώσουν» το ψηλό γρασίδι, ώστε η διαδικασία της τουαλέτας να γίνει πιο εύκολη, αλλά και πιο… καθαρή: έτσι απέφευγαν να λερωθούν με τα κόπρανά τους, στην περίπτωση που αυτά παγιδεύονταν στο ψηλό γρασίδι.

3) Μαρκάρισμα περιοχής: Είναι γνωστό ότι οι σκύλοι μαρκάρουν την επικράτειά τους, αφήνοντας την προσωπική τους μυρωδιά, η οποία, συνήθως, προέρχεται από την τουαλέτα τους.

Αυτός είναι ένας τρόπος ώστε να μάθουν πληροφορίες για άλλους σκύλους, αλλά και να αφήσουν το μήνυμα «ήμουν κι εγώ εδώ».

Οι σκύλοι, ωστόσο, έχουν αδένες που αφήνουν μυρωδιά και στα πόδια τους, μεταξύ των δακτύλων. Έτσι, εάν πατήσουν σε μεγαλύτερη έκταση το γρασίδι, θα αφήσουν ένα πιο δυνατό μήνυμα.

4) Ευθυγράμμιση με το μαγνητικό πεδίο της Γης: Αυτή είναι η πιο δημοφιλής θεωρία, η οποία, μάλιστα, στηρίζεται σε μια πραγματική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Zoology Journal. Οι ερευνητές μελέτησαν επί δύο χρόνια τις συνήθειες αρκετών σκύλων όταν πήγαιναν τουαλέτα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την έρευνα, οι σκύλοι φαίνεται να είναι συντονισμένοι με τις μικρές δονήσεις που δημιουργούνται από το μαγνητικό πεδίο της Γης.

Όπως ανακάλυψαν, οι σκύλοι προτιμούσαν να κάνουν την τουαλέτα τους στον άξονα ΒορράΝότου.

Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί ότι και άλλα ζώα -όπως αγελάδες, ελάφια και αλεπούδες– έχουν την ίδια προτίμηση όταν ξαπλώνουν για να ξεκουραστούν, ή όταν τρώνε.

Οι σκύλοι είναι, σίγουρα, ζώα με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς νεότερες έρευνες αποκρυπτογραφούν υπέροχα πράγματα, σε ό,τι αφορά την ψυχολογία αλλά και τη συμπεριφορά τους.

Αυτά τα πλάσματα μας εκπλήσσουν ευχάριστα ολοένα και περισσότερο, και το σημαντικότερο; Μας κάνουν λίγο σοφότερους!».

Η κυρία Ρενάτα Γρυπάρη είναι απόφοιτη της Σχολής Εκπαίδευσης Σκύλων Boss. Εδώ και αρκετά χρόνια εφαρμόζει την ενεργειακή εκπαίδευση, η οποία εστιάζει στο ισορροπημένο ψυχικό δέσιμο μεταξύ κηδεμόνα και σκύλου και τη διαμόρφωση του σωστού ενεργειακού περιβάλλοντος, στο οποίο είναι καλό να ζει και να εκπαιδεύεται ένας σκύλος. Έχοντας μια ιδιαίτερη ευαισθησία για τους φοβικούς σκύλους, ειδικεύτηκε στη διαδικασία της ψυχικής τους αποκατάστασης.Απόρρητο Απόρρητο